Wednesday, June 24, 2009

ဒညင္းသီးအုန္းႏုိ႕ဆီဆမ္း



အားလံုးေသာ ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကြၽန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ရာသီစာ တညင္းသီးကုိ ျပဳတ္ ေထာင္းျပီး အုန္းဆီခ်က္နဲ႕ ဆမ္းထားတာေလး လုပ္ေကြၽးပါဦးမယ္ေနာ္။ တညင္းသီး မၾကိဳက္တတ္တဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားနဲ႕ တညင္းသီးၾကိဳက္ေပမယ့္ ၀ယ္လုိ႕မရႏုိင္တဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ား ဒီတစ္ခါ ခြင့္လႊတ္ပါေနာ္။

ကြၽန္မတုိ႕ မိသားစုထဲမွာ တညင္းသီးမၾကိဳက္တဲ့သူ တစ္ေယာက္မွ မရွိေပမယ့္ တစ္ေယာက္နဲ႕ တစ္ေယာက္ အၾကိဳက္ေတာ့ မတူၾကပါဘူး။ ကြၽန္မရယ္၊ အေမရယ္၊ ကြၽန္မအစ္ကုိရယ္က တညင္းသီးႏုႏု (အရည္တည္) ေလးေတြကုိ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း ပ်စ္ပ်စ္ေလးနဲ႕ ငါးပိရည္ကုိ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားတာနဲ႕ နယ္ျပီး တုိ႕စားရတာ ၾကိဳက္သလုိ တညင္းသီး ဆားရည္စိမ္ကုိလည္း အရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္။ ကြၽန္မညီမေလး၊ ေမာင္ေလးနဲ႕ တူ၊ တူမေလးေတြက်ေတာ့ တညင္းသီးကုိ ျပဳတ္ျပီးေတာ့ ဆီျပန္ဟင္းထဲထည့္ခ်က္မလား၊ တာလေပါဟင္းခ်က္မလား၊ လက္ဘက္ထဲ ထည့္ႏွပ္မလား၊ ဒီအတုိင္း ဆီနဲ႕ဆားနဲ႕ တုိ႕စားမလား၊ အခုလုိ တညင္းသီးျပဳတ္ျပီး ေထာင္း၊ အုန္းႏုိ႕ဆီခ်က္ျပီးေတာ့ စားမလား အလြန္ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ မဲခဲြလုိက္ေတာ့ မဲသာတဲ့ဘက္အတုိင္းပဲ ကြၽန္မ ေစးတဲ့ တညင္းသီးကုိ ၀ယ္ျပီး အေကာင္အထည္ေဖာ္ရပါ ေတာ့တယ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ တညင္းသီး အလံုး (၂၅)၊ အုန္းသီး တစ္လံုး၊ ထန္းလ်က္ (၅) လံုးနဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

တညင္းသီးအေစးမ်ဳိး အလံုးခပ္ၾကီးၾကီးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ျပီးရင္ အုိးတစ္လံုးထဲထည့္၊ ေရကုိ ခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး တည္ေပးပါ။ ပထမအၾကိမ္ တညင္းသီးအုိးတည္တဲ့အခါ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ တည္ႏုိင္ပါတယ္။ ျပဳတ္အုိးတည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ အုန္းသီးျခစ္ျပီး အုန္းႏုိ႕ရည္ညွစ္ေပးထားပါ။ အုန္းႏုိ႕ရည္ညွစ္တဲ့အခါ ေရသိပ္မထည့္ဘဲ အားစုိက္ျပီး အုန္းႏုိ႕ခ်ည္းသီးသန္႕ရေအာင္ ညွစ္ေပးထားပါေနာ္။ အုန္းႏုိ႕ညွစ္ျပီးတဲ့အခ်ိန္နဲ႕ တညင္းသီးျပဳတ္အုိးဆူမယ့္အခ်ိန္က အံကုိက္ပါပဲေနာ္။

ပထမတစ္ရည္ဆူသြားျပီဆုိရင္ အဲ့ဒီေရေတြကုိ သြန္ပစ္၊ ေရအသစ္ထည့္ျပီး ဒုတိယအၾကိမ္ ျပဳတ္အုိးတည္ေပးပါ။ ဒုတိယအၾကိမ္ ဆူျပီးဆုိရင္လည္း ပထမအၾကိမ္အတုိင္းပဲ ျပဳတ္ရည္ေတြကို သြန္ပစ္ပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ တညင္းသီးေတြက အခြံေတြ ၾကြပ္စျပဳေနျပီျဖစ္တာမုိ႕ အခံြေတြ ခြၽတ္ပစ္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ တညင္းသီးကုိ ထက္ျခမ္းခဲြလုိက္ျပီး အလယ္မွာ ရွိတဲ့ အညွာေလးကုိ ဖယ္ပစ္လုိက္ပါ။ (တညင္းသီးအညွာကုိ ဖယ္လုိက္ျခင္းျဖင့္ အေၾကာတက္တာ သက္သာေစတယ္လုိ႕ အဖြားက ေျပာပါတယ္)

ျပီးရင္ တညင္းသီးျခမ္းေလးေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္၊ ဆားေလး လက္ဘက္စားဇြန္းတစ္၀က္ေလာက္ထည့္၊ ထန္းလ်က္ငါးလံုးထည့္၊ ေရကုိေတာ့ တညင္းသီးျမဳပ္ရံုထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ တည္ေပးပါ။ တညင္းသီးအုိး တည္ထားစဥ္မွာ ေနာက္ မီးဖုိတစ္လံုးမွာ အုန္းႏုိ႕ရည္ကုိ ဆားေလး အနည္းငယ္ခပ္ျပီး က်ဳိေပးပါ။ အုန္းႏုိ႕ရည္က က်ဳိရင္းနဲ႕ ေနာက္ဆံုး အုန္းဆီနံ႕ေလးသင္း၊ ေရခမ္း၊ အုန္းႏုိ႕ဥေတြ တက္လာျပီး အုန္းႏုိ႕ဆီျဖစ္လာရင္ မီးဖုိေပၚက ခ်လုိက္ပါေနာ္။ တညင္းသီးအုိးလည္း ေရခမ္းတဲ့အခါက်ရင္ မီးဖုိေပၚကခ်ျပီး အေအးခံထားပါေနာ္။

တညင္းသီးေတြ လက္နဲ႕ကုိင္ႏုိင္ေလာက္တဲ့ အပူဒဏ္ရွိျပီဆုိရင္ တညင္းသီးေတြကုိ တစ္ျခမ္းခ်င္းယူျပီး ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး အ၀ုိင္းမပ်က္ဘဲ ေစးပုိင္ပုိင္ေလးျဖစ္ေအာင္ ထုေထာင္းေပးပါ။ ေထာင္းျပီးသား တညင္းသီးေတြကုိ အုန္းႏုိ႕ဆီအုိးထဲထည့္ျပီး ႏွစ္လုိက္၊ ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္ထဲကုိ စီစီရီရီနဲ႕ ထည့္ေပးလုိက္ပါ ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္အရသာေလးနဲ႕ တညင္းသီး အုန္းဆီဆမ္းရပါျပီေနာ္။ အေၾကာမတက္ရေလေအာင္ ျမင္းခြာရြက္ေျခာက္ကုိ လက္ဘက္ေျခာက္အစားခပ္ထားတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြဘက္ သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

(တညင္းသီးစားျပီးရင္ေတာ့ ခံတြင္းမနံရေလေအာင္ ဆန္ကုိ နည္းနည္း၀ါးစားလုိက္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ သၾကား စားေပးပါ။ အိမ္သာသံုးျပီးရင္ေတာ့ ေရမ်ားမ်ားသံုးေပးပါ။)

11 comments:

  1. နာနတ္သီးနဲ့ ေရာစားရင္ အအီေျပတယ္ အမေရ

    ReplyDelete
  2. အဟင့္

    ေနာက္တစ္ၾကိမ္ျပန္လာေတာ့ အမက ေနာက္ဆစ္ခုတင္ျပန္ျပီ။

    ဘယ္လိုဘဲေျပာေျပာ ဒညင္းသီးေလးစားခ်င္ပါတယ္။ အရမ္းအရမ္းကိုၾကိဳက္ပါတယ္။
    း)

    ReplyDelete
  3. ဒညင္းသီးအုန္းနို႔စမ္းပိုၾကိဳက္ပါတယ္..
    ဒညငိးသီးဆားရည္စိမ္မစားဖူးပါဘူး..
    ဒညင္းသီးျပဳပ္နဲ႔ ငန္ျပာရည္ခ်က္တို႔စားခ်င္ပါတယ္
    ဒညင္းသီးမစားရတာ..နွစ္ေတာ္ေတာ္ၾကာပါျပီ..
    အဟင့္..လြမ္းတယ္..

    ReplyDelete
  4. ဓညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆီဆမ္းလဲ ႀကိဳက္တယ္။
    ဓညင္းသီးနဲ႔ ၀က္သားဟင္းေတာ႔ အႀကိဳက္ဆုံးပဲ။
    ဒီမွာ ဓညင္းသီးရတာနဲ႔ ၀က္သားနဲ႔ ခ်က္စားပစ္တာပဲ။

    ReplyDelete
  5. အရင္တုန္းကတညင္းသီးဆိဘယ္လိုပဲလုပ္လုပ္ႀကိဳက္တယ္။
    အခုေတာ့ မစားရတာၾကာေတာ့ မႀကိဳက္ေတာဘူး။
    တညင္း၀က္ေလး ေတာ့ တခါတခါ ေၾကာ္စားခ်င္တယ္။

    ReplyDelete
  6. မမရယ္... စားခ်င္လိုက္တာ
    ငယ္ငယ္တုန္းကလဲ ဒညင္းသီး အုန္းႏုိ႔ဆမ္းအရမ္းၾကိဳက္..

    ReplyDelete
  7. တညင္းသီး အရမ္းႀကိဳက္တယ္ မမလု။ အိမ္မွာ ျပဳတ္ၿပီး ဆီနဲ႔ဆားနဲ႔တုိ႔စားတယ္။ ၀က္သားနဲ႔ခ်က္တယ္။ ဆားေရစိမ္ကုိ အျပဳတ္ေလာက္ သိပ္မႀကိဳက္ဘူး။ တညင္း၀က္ကုိေတာ႔ ရန္ကုန္ေရာက္မွ စားဖူးတာ။
    အေမ႔အိမ္ျပန္ရင္ စားမယ္႔စာရင္းထဲ တညင္းသီးလဲပါတယ္။

    ReplyDelete
  8. ၾကိဳက္ေပမဲ ့သိပ္မစားရဲဘူး။ ေခါင္းကိုက္တတ္တယ္

    ReplyDelete
  9. အမည္မသိေရ ႕ ႕ ႕
    နာနာတ္သီးနဲ႕တစ္ခါမွ တဲြမစားမိဘူး။ စားၾကည့္ဦးမယ္သိလား။ ေက်းဇူးေနာ္ အခုလုိအၾကံေပးတဲ့အတြက္။ အလည္လာတဲ့အတြက္လည္း ေက်းဇူးပါေနာ္။
    ေက်ာပုိးအိတ္ေလးေရ ႕ ႕ ႕
    အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။ တညင္းသီးၾကိဳက္တယ္ဆုိလုိ႕ ၀မ္းသာပါတယ္ေနာ္။
    ေပါက္ကေလးေရ ႕ ႕ ႕
    အလည္လာတဲ့အတြက္လည္း ေက်းဇူးပါေနာ္။ ေပါက္ ျမန္မာျပည္လာရင္ မွာလုိက္ေနာ္။
    မမုိးခ်ဳိေရ ႕ ႕ ႕
    တညင္းသီးနဲ႕၀က္သားကေတာ့ အရမ္းကုိလုိက္ဖက္တဲ့အတဲြပါေနာ္။ အအီေျပေအာင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကုိ မွ်စ္ႏုႏုေလးရယ္ ရံုးပတီသီးေလးရယ္ ပုစြန္ဆိတ္ေလးေတြရယ္နဲ႕ စပ္ခ်ဥ္ခ်က္ေလးနဲ႕ တဲြစားရရင္ေတာ့ ေဆြမ်ဳိးေမ့သြားမွာေနာ္။
    ရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕
    တညင္း၀က္လည္း ေကာင္းတာပဲ။ သင္းသင္းေလးရယ္။ မီးဖုတ္ျပီး ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလးနဲ႕ တုိ႕စား အရမ္းေကာင္း။ ေၾကာ္စားလည္းေကာင္းတယ္။ ေရွာက္သီးသုပ္ေလးနဲ႕ စား။ ေကာင္းမွေကာင္းပဲေနာ္။
    မီးငယ္ေရ ႕ ႕ ႕
    စားပါေနာ္။ အားမနာနဲ႕ေနာ္။ စိတ္ၾကိဳက္စားေနာ္။
    မုိးေကာင္းသူေရ ႕ ႕ ႕
    တညင္းသီးဆားေရစိမ္ကေတာ့ အနံ႕ျပင္းတယ္လုိ႕ ေျပာၾကတယ္ေနာ္။ တညင္း၀က္ကုိ မမလုလည္း ၾကိဳက္တယ္။ အိမ္ျပန္ရင္ေတာ့ အ၀စားေနာ္။
    စုဗူးေလးေရ ႕ ႕ ႕
    ေခါင္းကုိက္တတ္ရင္ သိပ္မစားနဲ႕ေနာ္။ ျမည္းရံုေလးပဲ ျမည္းေနာ္။
    အလည္လာတဲ့ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးကုိ အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete
  10. ရန္ကုန္က ဒညင္းသီးပို႔လုိက္တာ ခုျပဳတ္ေနၿပီ မမလုေရ .. ဟီး ... စားရေတာ့မယ္ ... ^^

    ReplyDelete
  11. ညီမေလး ေ၀မီေရ ႕ ႕ ႕
    ဒညင္းသီးအုန္းႏုိ႕ဆမ္း အဆင္ေျပလားေနာ္

    ReplyDelete