Tuesday, June 23, 2009
ၾကာဇံခ်က္
ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ထံုးစံအတုိင္း ကြၽန္မ အလုပ္မအားေသာေၾကာင့္ ပ်က္ကြက္သည္မ်ားကုိ ဦးစြာပထမ ေတာင္းပန္ခ်င္ပါတယ္ေနာ္။ အလုပ္က ဆက္တုိက္ဆုိသလုိ ခရီးထြက္တာရယ္၊ သင္တန္းေတြရယ္နဲ႕ ရက္ဆက္ေနေတာ့ ဘေလာ့ဂ္ကုိ ပစ္ထားရသလုိျဖစ္သြားပါတယ္။ ေမာင္ႏွမေတြအေပၚလည္း ပ်က္ကြက္သြားခဲ့ပါတယ္။ ေရွ႕ေလွ်ာက္ အလုပ္က ဆက္မ်ားေနမွာ၊ ဒါေပမယ့္ ကြၽန္မ ခ်စ္တဲ့ေမာင္နွမမ်ားအတြက္ ကြၽန္မ တတ္အားသေရြ႕အခ်ိန္ေပးျပီး ပုိ႕စ္ေလးေတြကုိ တင္ေပးႏုိင္ေအာင္ ၾကိဳးစားပါမယ္။
အမွန္တကယ္ဆုိ ကြၽန္မက ရာသီေပၚအသီးအႏွံေတြကုိ ေရရွည္ထားႏုိင္ေအာင္ ယုိထုိးျပီး သိမ္းထားတာ မ်ဳိးကုိ အခ်ိန္နဲ႕တေျပးညီ ကြၽန္မ ေဖာ္ျပေပးသင့္တာပါ။ ဒါေပမယ့္ လွ်ပ္စစ္မီးရယ္၊ ကြန္နက္ရွင္ရယ္၊ အခ်ိန္ရယ္ အားလံုးက တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ ကြၽန္မကုိ အေျခအေနေပးမွပဲ ရမွာဆုိေတာ့ ကြၽန္မ အခ်ိန္မီ မေဖာ္ျပႏုိင္ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ေနာက္လာမယ့္ရာသီမွာ ဘာေတြလုပ္လုိ႕ရႏုိင္တယ္ဆုိတာကို ေမာင္ႏွမေတြကုိ ၾကိဳတင္အသိေပးထားတယ္ ဆုိတဲ့သေဘာမ်ဳိးနဲ႕ ဆီးယုိ၊ မရမ္းယုိ၊ သရက္ယုိ အစရွိတာေတြကုိလည္း ကြၽန္မ ေဖာ္ျပေပးပါမယ္ေနာ္။
ကြၽန္မရဲ႕ တူမအငယ္ေလးက ဒီႏွစ္မွာ သူငယ္တန္း စတက္ပါတယ္။ ေက်ာင္းတက္တဲ့ေန႕မွာ သူက ရင္ဖံုးအက်ီၤနဲ႕ စကတ္ထမီေလးနဲ႕ ၀တ္ခ်င္တယ္ဆုိလုိ႕ ၀တ္ေပးလုိက္ပါတယ္။ ဆံပင္ကုိလည္း ၾကက္ေတာင္စီးေလး ႏွစ္ဘက္စီးေပးလုိက္ပါတယ္။ ညေန ေက်ာင္းလည္းဆင္းေရာ မုိးရြာေတာ့ မုိးမိပါေလေရာ။ တူမေလးကလည္း အေအးမိလြယ္ပါတယ္။ ညေနဘက္ အိမ္ျပန္ေရာက္ကတည္း ခ်မ္းလုိ႕ဆုိျပီး ေျပာေတာ့ ကေလးကုိ ေႏြးေႏြးေထြးေထြးျဖစ္ေအာင္ ထုပ္ပုိးထားေပးပါတယ္။ သူက ေျပာလာပါတယ္။ တီတီေရ ႕ ႕ မီးမီးကုိ ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္ေကြၽးပါတဲ့ေလ။ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ ကြၽန္မတုိ႕ မိသားစု ၾကာဇံခ်က္နဲ႕ အသုပ္ေလးတစ္မ်ဳိးလုပ္စားဖုိ႕ ျပင္ဆင္ၾကပါေတာ့တယ္။
ၾကာဇံခ်က္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကာဇံံ၊ ၾကက္နားရြက္မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျခားေျခာက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕၊ ခ်င္း၊ ငါးဖယ္ျခစ္၊ ၾကက္သား၊ ငံုးဥ၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႕နဲ႕ ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ၾကာဇံရယ္၊ ၾကက္နားရြက္မႈိရယ္၊ ပန္းေျခာက္ရယ္ကုိ ဇလံုတစ္လံုးထဲစီထည့္ျပီး ေရစိမ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခံြႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သားကုိလည္း ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးျပီး အသားေတြခ်ည္းရေအာင္ လွီးယူပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္ရုိးေတြကုိ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ နယ္ထားျပီး ေရထည့္၊ ခ်င္းေလးေတြကုိ ျခစ္ထည့္ျပီး အရုိးျပဳတ္ရည္အုိး အရင္တည္ေပးပါ။ အရုိးျပဳတ္ရည္ တည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သားေတြကုိ ခပ္ေသးေသးအတံုးေလးေတြလွီးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္တုိ႕နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္နယ္ထားေပးပါ။ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ကုိ ၾကာၾကာတည္ႏုိင္ေလ အခ်ဳိရည္ထြက္ေလပါပဲေနာ္။ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ငံုးဥေလးေတြ ျပဳတ္ျပီး က်က္ရင္ အေအးခံျပီး အခြံႏႊာေပးထားပါ။ ၾကက္ရုိးျပဳတ္အရည္ကုိ ငွဲ႕ယူ၊ ၾကက္ရုိးေတြကုိ ေထာင္းျပီး ေရနဲ႕ငွဲ႕ျပီး အရည္စစ္ယူျပီး အရုိးေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။
ငါးဖယ္မေထာင္းခင္ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ခ်င္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးရယ္ အရင္ေထာင္းေပးပါ။ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴ မညက္တညက္အခ်ိန္ေလးမွာ ငါးဖယ္ကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းပါ။ အရသာရွိေအာင္ ငါးဖယ္ေထာင္းတဲ့ အခ်ိန္မွာ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။ ေထာင္းရင္းနဲ႕ ေစးပုိင္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္ေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲကေန ဆယ္ယူျပီးေတာ့ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ ငါးဖယ္လံုးတဲ့အခါ လက္မွာ ေစးကပ္မေနေအာင္ ေရပန္းကန္လံုးတစ္လံုးလည္း ျပင္ေပးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရေလးဆြတ္ျပီးေတာ့မွ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြ လံုးေပးပါ။
ၾကြက္နားရြက္မႈိေျခာက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ အထပ္ထပ္ေရေဆးျပီးေတာ့မွ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးျဖတ္ထားေပးပါ။ ပန္ေးျခာက္ကုိေတာ့ အလယ္က ၀တ္ဆံတုိင္ေတြ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး အထံုးေလးေတြ ထံုးေပးထားပါ။ ပဲျပားလိပ္ကုိလည္း ဆယ္ယူထားျပီး အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖတ္ေပးပါ။ ၾကာဇံကုိလည္း ေရထဲကဆယ္၊ ေလးလက္မအရွည္ေလာက္ ကတ္ေၾကးေလးနဲ႕ ျဖတ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြထဲက တစ္၀က္ကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးထားျပီး က်န္တစ္၀က္ကုိ အလံုးလုိက္ေလးေတြ ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ေလးစိတ္ထုိးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ခ်င္းကုိ အရင္ေထာင္း၊ ခ်င္း ညက္ျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ျပီးေတာ့ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္၊ မ်က္လံုးမစပ္ရေအာင္ေရာ၊ အညက္ျမန္ရေအာင္ေရာ ဆားေလးနဲ႕ သၾကားေလးနည္းနည္းစီထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ ၾကက္သြန္နီအလံုးလုိက္ေလးေတြကုိထည့္ျပီး ေမႊ၊ ျပီးရင့္ ၾကက္သားေတြထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး အဖံုးအုပ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သားဆီျပန္လာျပီဆုိရင္ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ပန္းေျခာက္ရယ္ မႈိေျခာက္္ရယ္ ပဲျပားလိပ္ရယ္ကုိ ဟင္းအုိးထဲ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ အဖံုးအုပ္ျပီး ၃ မိနစ္ေလာက္တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကာဇံေတြထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး တည္ေပးပါ။ ၾကာဇံထည့္ျပီး ၃ မိနစ္ေလာက္ တည္ေပးျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ေတြထည့္၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ ၾကက္သားမႈန္႕တုိ႕ကုိထည့္ျပီး ဟင္းအုိးဆူေတာင္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူျပီဆုိရင္ေတာ့ ငံုးဥထည့္၊ ျပီးေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ခပ္လုိက္ပါဦးေနာ္။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္လုိက္ပါေနာ္။
စားပြဲေပၚမွာေတာ့ နံနံပင္ေလးေတြညွပ္ထားတာရယ္၊ သံပုရာသီးစိတ္ေလးေတြရယ္၊ ငံျပာရည္ပန္းကန္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ပုလင္းေလးရယ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ဗူးေလးရယ္ တန္းစီျပီး ျပင္ထားပါေနာ္။ စားတတ္ရင္ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းကုိ ပါးပါးေလး၊ ေရနဲ႕စိမ္ေဆးျပီးေတာ့ (အနံ႕မႊန္တာ သက္သာခ်င္ရင္ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းကုိ လွီးျပီးတဲ့အခါ ေရခဲေရနဲ႕ စိမ္ျပီးေတာ့မွ ေဆးပါ၊) ေရစင္ေအာင္ ညွစ္ျပီး ဇကာေလးနဲ႕ ထည့္ေပးထားေနာ္။
စားပြဲျပင္ရေအာင္ေနာ္။ ပန္းကန္ထဲကုိ ၾကာဇံခ်က္ေလးခပ္ထည့္ပါ၊ ပဲျပားေျခာက္၊ မႈိေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္၊ ငါးဖယ္လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငံုးဥ၊ ၾကက္သား အားလံုးပါေအာင္ မွ်မွ်တတေလး ခပ္ယူပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ နံနံပင္ေလးထည့္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ေလး၊ ငံျပာရည္ေလးထည့္၊ သံပုရာသီးစိတ္ေလးညွစ္ျပီးထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ေလးထည့္္ခပ္ျပီး သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ၾကာဇံခ်က္ဆုိတဲ့အတုိင္း ဆီသတ္ခ်က္ထားတာမုိ႕ သံုးေဆာင္တဲ့အခါ သည္းမသြားေအာင္ သတိထားျပီး ေသာက္ပါေနာ္။
ၾကာဇံခ်က္ခ်က္ေပးပါလုိ႕ ေတာင္းဆုိတဲ့ တူမေလးကေတာ့ အျဖဴထည္ေလး ေသာက္ပါတယ္၊ သူ႕ကုိ အေၾကာင္းျပျပီးေတာ့ တစ္အိမ္လံုးေတာ့ ၾကာဇံခ်က္စားလုိက္ရတာေပါ့ေနာ္။
ၾကာဇံခ်က္နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္တာကေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ပါေနာ္။ (အဲ့ဒီအသုပ္ကုိေတာ့ ေနာက္တစ္ခါက်ရင္ ထည့္ေရးေပးပါမယ္ေနာ္)။
ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး အခါအခြင့္သင့္တဲ့အခါ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြ ဆံုတဲ့အခါ၊ ၾကာဇံခ်က္ေလး ခ်က္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ၾၾကာဇံခ်က္ မလုပ္စားဖူးဘူး..
ReplyDeleteမလုလုေျပာသလို ခ်က္စားၾကည့္မယ္..
ၾကာဇံခ်က္ကို ၾကက္ရုိးျပဳတ္ရည္ထဲ ရွိသမွ် အကုန္ပစ္ထည္႔လိုက္တာမ်ိဳးပဲ လုပ္ခဲ႔ဖူးတာ။
ReplyDeleteခုလို စနစ္တက် ဆီသတ္ ၿပီး မလုပ္ဖူးဘူး။
ဒါေၾကာင္႔ ဆရာမျပ ငပိဖုတ္ေတာင္ နည္းမက်လို႔ ေျပာခဲ႔တာ ျဖစ္မွာပဲ။
ေက်းဇူးေနာ္ ညီမေလး။
ေဟး မမလု ျပန္လာၿပီေဟးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး
ReplyDeleteဒီတပတ္ ဘာခ်က္စားရင္ ေကာင္းမလဲဆုိျပီး စဥ္းစားေနတာ.. အခုေတာ့ ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္စားေတာ့မယ္.. ငါးဖယ္နဲ႔ စားခ်င္တာ..:(
ReplyDeleteလာစားသြားပါတယ္။ ဟုတ္တယ္။ ငါးဖယ္နဲ ့စားခ်င္လိုက္တာ။
ReplyDeleteဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ့ ေပါက္ေရ ႕ ႕ ႕ ေပါက္လက္ရာေတြကုိလည္း မၾကာခဏသြားငမ္းေနက်သိလား။ အခုလည္း ခ်က္စားၾကည့္ဦးေနာ္။
ReplyDeleteစာေရးအရမ္းေကာင္းတဲ့ မမုိးခ်ဳိ႕ ႕ ႕
မမ ညီမေလးတုိ႕၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားဘေလာ့ဂ္ကုိ အလည္လာျပီး အားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္မမ။ စာေရးေကာင္းတဲ့ မမကုိ အရမ္းအားက်တာပဲ။
ေဒၚေရႊအိေရ ႕ ႕ ႕
ဒီေန႕မွ ေရႊအိရဲ႕ ဘေလာ့၈္ကုိ ေရာက္ဖူးေပမယ့္ ဖတ္ရတာ သိပ္သေဘာက်တာပဲ။ လာအားေပးတဲ့အတြက္လည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
ႏုစံေရ ႕ ႕ ႕
ရန္ကုန္မွာတုန္းက မေတြ႕လုိက္ရလုိ႕ စိတ္ထဲ ဟာတာတာပဲ ႕ ႕ ႕ဒါေပမယ့္ အသံေလးေတာ့ ၾကားလုိက္ရတယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ငါးဖယ္နဲ႕ ၾကာဇံခ်က္စားခ်င္ရင္ ဂ်ပန္မွာ matai လုိ႕ေခၚတဲ့ ငါးရွိတယ္။ ငါးၾကင္းျဖဴနဲ႕ ခပ္ဆင္ဆင္ေလ၊ အဲ့ဒီငါးကုိ ျခစ္ျပီး corn flour ေလးထည့္၊ ဆား၊ ခ်င္းနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴျခစ္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္၊ နယ္ျပီး လင္ပန္းတစ္ခ်ပ္ထဲကုိ နယ္ျပီးသားငါးကုိ အလံုးလုိက္ရေအာင္လံုးျပီး နာနာေပါက္ေပး၊ အဲ့ဒါဆုိ ငါးဖယ္ျခစ္အလြမ္းေျပရမယ္သိလား။ စမ္းသပ္ၾကည့္ဦးေနာ္။
ရွင္ေလးေရ ႕ ႕ ႕
မေန႕ညကမွ ရွင္ေလးရဲ႕ ဘေလာ့ဂ္ကုိ ေတြ႕တာ။ အျမဲတမ္းလာအားေပးေနက်မုိ႕ ေက်းဇူးအရမ္းတင္ပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္လည္း လာအားေပးၾကပါဦးေနာ္။
သမီးက ၾကာဇံခ်က္စားရင္ ငရုတ္သီးမႈန္ ့ရယ္ ၊ သံပရာသီးရယ္ ၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီရယ္ နံနံရြက္ရယ္ အဲဒါေတြနဲ ့စားတာ။
ReplyDeleteေျပာရင္းနဲ ့စားခ်င္လိုက္တာ။ အမေရ ေျပာေျပာဆိုဆို
နဲ ့စားသြားတယ္ေနာ္။
စားေကာင္းလိုက္တာေနာ္
း)
လိုအပ္တာေတြက ဝယ္မရလို ့ စားခ်င္ရက္နဲ ့မစားရဘူး... ခုေတာ့ ကြန္ပ်ဴတာထဲက ၾကာဆံခ်က္ အနံ ့ ထြက္လာလို ့ စားလိုက္ၿပီဗ်ာ.. ေနာက္လူေတြအတြက္ မက်န္ေတာ့လို ့ ေဆာရီး ေႏွာ.. ဒီပို ့(စ္) ကို တင္ေပးတဲ့ မလုလု ကို ေက်းဇူးပါဗ်ာ.. :)
ReplyDelete