Monday, November 3, 2008

ေကာက္ညွင္းကင္


အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕ေတာ့ ေကာက္ညွင္းကင္လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါဦးမယ္ေနာ္။ ေကာက္ညွင္းကုိ ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႕ ထုပ္ျပီး မီးကင္ထားတဲ့အတြက္ ရလာတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖက္နံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕မုိ႕ ေကာက္ညွင္းမၾကိဳက္တဲ့ ကၽြန္မေတာင္မွ ေကာက္ညွင္းကင္ဆုိ အရမ္းကို ၾကိဳက္မိတာပါ။ ေကာက္ညွင္းကင္ဆုိျပီး ကၽြန္မ စ စားဖူးတာကေတာ့ ေမာ္လျမိဳင္မွာတုန္းက ကၽြန္မအဘြားက လုပ္ေကၽြးခဲ့တာပါ။ ကၽြန္မတုိ႕ငယ္ငယ္တုန္းက ေက်ာင္းသြားတဲ့အခါ မုန္႕ဖုိးရတယ္ရယ္လုိ႕ သိပ္မရွိပါဘူး။ အိမ္ကေနပဲ ေန႕လည္စာ ထမင္းဗူးနဲ႕အတူ အဆာေျပအတြက္ သားရည္စာတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကုိ ထည့္ေပးလုိက္တတ္ ပါတယ္။ တစ္ေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ဆျြဲခင္းေထာင္းထဲမွာ ေန႕လည္စာအတြက္ ၾတိဂံပံုခပ္ခၽြန္ခၽြန္ရွည္ရွည္ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးနဲ႕ ထုပ္ထားျပီး မီးကင္ထားလုိ႕ ဖက္ေလး အျပင္မွာ တူးေနတာကုိ ေတြ႕လုိက္ပါတယ္။ ဘာေခၚလဲ ကၽြန္မ မသိေပမယ့္ မီးကင္ထားတဲ့ငွက္ေပ်ာဖက္နံ႕သင္းသင္းေလးက ကၽြန္မကုိ ပုိျပီး ဆဲြေဆာင္ေန ပါတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ ကၽြန္မလည္း ထုိးထားတဲ့ ၀ါးႏွီးထုိးတံေလးကုိ ျဖဳတ္ျပီးေတာ့ ငွက္ေပ်ာရြက္ကုိ ခြာျပီး စားၾကည့္လုိက္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းေစးေစးေလးရယ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ေမႊးေမႊးေလးရယ္၊ ႏွမ္းေစ့အနက္ေလး ေတြရယ္၊ အုန္းႏုိ႕နံ႕သင္းသင္းေလးရယ္နဲ႕ တအားကုိ စားလုိ႕ေကာင္းတာ။ အဲ့ဒီကတည္းက ေကာက္ညွင္းကင္ လုိ႕ ေခၚတဲ့အဲ့ဒီအစားအစာေလးကုိ အရမ္းၾကိဳက္ခဲ့တာ။ အခုလည္း အဲ့ဒီေကာက္ညွင္းကင္လုပ္နည္းေလးကုိ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးအတြက္ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္ေနာ္။
ေကာက္ညွင္းကင္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ေကာက္ညွင္း ႏုိ႕ဆီဗူး (၂) လံုး
အုန္းႏုိ႕ ၀.၂၅ လီတာ
ပုစြန္ေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္
ႏွမ္းနက္ေလွာ္ အနည္းငယ္
ဆားအနည္းငယ္
သၾကားအနည္းငယ္
သြားၾကားထုိးတံနဲ႕
ငွက္ေပ်ာဖက္ တုိ႕ပါေနာ္။

ေကာက္ညွင္းကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ rice cooker နဲဲ႕ပဲ တည္ၾကရေအာင္ေနာ္။ ေကာက္ညွင္းကုိ rice cooker ထဲထည့္ျပီး အေပၚကေန ေရကုိ ႏုိ႕ဆီဗူး တစ္ဗူးခြဲထည့္၊ ေပါင္းအုိးခလုပ္ႏွိပ္ျပီး တည္ေပးပါ။ ေကာက္ညွင္းကုိ ျပီးရင္ အုန္းႏုိ႕ရည္နဲ႕ ျပန္နယ္မွာမုိ႕လုိ႕ ေလာေလာဆယ္ ေကာက္ညွင္းခ်က္တဲ့ အခါ ခပ္မာမာေလးရေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ေကာက္ညွင္းက်က္တဲ့အခါ အုန္းႏုိ႕ရည္ရယ္၊ ဆားေလး နည္းနည္းရယ္၊ သၾကားေလးရယ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ရယ္၊ ႏွမ္းေလွာ္ရယ္ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးျပီး အေအးခံထားေပးပါေနာ္။ (ၾကိဳက္တတ္ရင္ အုန္းသီးကုိျခစ္ျပီး ထည့္နယ္လုိ႕ ရပါတယ္ေနာ္)
ငွက္ေပ်ာဖက္ သန္႕စင္ေအာင္ေရေဆးျပီး အရြယ္အလယ္က အပုိင္းကုိ ဖယ္ရွားလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငွက္ေပ်ာဖက္ေတြကုိ ေျခာက္ေအာင္ အ၀တ္သန္႕သန္႕နဲ႕ သန္႕စင္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္ေတြကုိ ေန႕ပူျပပါ။ ဒါမွမဟုတ္ မီးဖုိေပၚမွာ အပူနည္းနည္းေပးလုိက္ပါ။ အဲ့ဒီလုိ လုပ္လုိက္ရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးေတြ ႏြမ္းျပီး ထုပ္ပုိးတဲ့အခါမွာ ဖက္ေလးေတြကုိ အလြယ္တကူနဲ႕ သပ္သပ္ရပ္ရပ္ေလး ထုပ္ပုိးေပးႏုိင္မွာပါ။ သြားၾကားထုိးတံ ကုိလည္း အရွည္လုိက္ ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ျပီးေတာ့မွ အလယ္ကေန တစ္ခါ ထက္ပုိင္းပုိင္းျပီးေတာ့ အသြားႏွစ္ဘက္လံုး ခၽြန္ေအာင္ လုပ္ေပးထားပါ။ ေရသန္႕ကုိ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါမွာ လက္ႏွစ္ဘက္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ အရင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ေကာက္ညွင္းကုိ လက္ထဲမွာ အရင္အလံုးေတြရေအာင္ ဆုပ္ယူပါ။ ေကာက္ညွင္းေလးေတြ က်စ္က်စ္လစ္လစ္ေလးေတြ ျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းကုိ ၾတိဂံခပ္ရွည္ရွည္ပံုစံေလးေတြ ရေအာင္ လက္ေလးနဲ႕ ပံုသြင္းယူပါ။ ျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ေပၚမွာ ေကာက္ညွင္းေတြကုိ တင္ပါ။ ငွက္ေပ်ာဖက္ ေခါက္တဲ့အခါ ဖက္ရဲ႕ေအာက္အနားကုိ ကေတာ့ပံုသ႑ာန္ အရင္ခ်ဳိးလုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ေကာက္ညွင္းကုိ ထည့္ျပီး က်န္တဲ့အနားဖတ္ေတြနဲ႕ ေကာက္ညွင္းကုိ လံုျခံဳေအာင္ထုပ္ပုိးလုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္ေျပမထြက္သြားေအာင္လုိ႕ သြားၾကားထုိးတံေလးနဲ႕ ပိတ္လုိက္ပါ။ အဲ့ဒီလုိနည္းနဲ႕ ေကာက္ညွင္းေတြကုိ ထုပ္ပုိးျပီး စီစီရီရီ စီထားလုိက္ပါ။
ျပီးရင္ လွ်ပ္စစ္မီးဖုိေပၚမွာ အကင္ကင္တဲ့ ဇကာေလး တင္လုိက္ပါ။ (အိမ္မွာေတာ့ အစ္ကုိက လြယ္လြယ္ကူကူ သံဇကာေလးကုိ အနားေတြ သတ္ထားျပီး ကင္လုိ႕ရေအာင္လုပ္ထားတယ္။) ျပီးေတာ့မွ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေလးေတြကုိ တန္းစီတင္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ကင္ေပးပါေနာ္။) အက်က္ညီေအာင္၊ တူးမသြားေအာင္နဲ႕ အနပ္ညီေအာင္ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေလးေတြကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္ မၾကာခဏလွည့္ေပးပါ။ အျပင္က ငွက္ေပ်ာဖက္တစ္လႊာ မီးကၽြမ္းသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေလးေတြကုိ မီးဖုိေပၚကေန ခ်ထားျပီး အေအးခံထားပါ။
လက္က အပူဒဏ္ကုိ ကုိင္ႏုိင္ေလာက္တဲ့အခ်ိန္က်ရင္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးေတြကုိ ခြာေပးျပီး ကိုယ္စားမယ့္ ပန္းကန္ေပၚ စီစီရီရီေလးတင္ေပးပါ။ ေကာက္ညွင္း၊ အုန္းႏုိ႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ႏွမ္းနက္တုိ႕ရဲ႕ အနံ႕အရသာေလးေတြ တသင္းသင္းနဲ႕မုိ႕ စားရတာ သိပ္ေကာင္းပါတယ္။
ဒီအတုိင္းပဲစားစား၊ လက္ဘက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ၊ ေရေႏြးၾကမ္းတုိ႕နဲ႕ပဲ တြဲစားစား၊ သေဘၤာသီးေထာင္းနဲ႕ပဲ တဲြစားစား သိပ္ကုိ အရသာရွိတဲ့ အစားအစာေလးပါေနာ္။ လုပ္ရတာ လက္၀င္တယ္ဆုိေပမယ့္ စားလုိ႕ေကာင္းေတာ့လည္း လုပ္ျဖစ္တာပါပဲေလ။
တင္ေပးထားတဲ့ပံုကေတာ့ အိမ္မွာ ေမာင္ႏွမေတြမ်ား ၀ုိင္းသမထားတဲ့ ပံုပါ။ အတုိအရွည္ အၾကီးအေသး ဆုိက္ဒ္စံုပဲ။ အရသာကေတာ့ ေကာင္းတယ္။
ေကာက္ညွင္းၾကိဳက္တတ္တဲ့ ေမာင္ႏွမေတြ အဆင္ေျပရင္ လုပ္စားၾကည့္ဦးေနာ္။

4 comments:

  1. ေေကာက္ညွင္းကင္ကုိ လာျမည္းသြားတယ္
    အလု ေရ အရမ္းစားေကာင္းမယ္႔ပံုဘဲ
    လုပ္နည္းေလးကုိ ကူးယူးသြားတယ္

    ReplyDelete
  2. မလုေရ.. ညီမေရ.. အဲ့ဒါေတာ့ ၾကိဳက္တယ္... လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္

    ReplyDelete
  3. ေကာင္းညွင္းကင္ေလးကိုမနက္ပိုင္းထန္းရည္ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ့စားလိုက္ရရင္တကယ့္နတ္သုဒၵါပဲဗ်ာ

    ReplyDelete
  4. ေႏြးေနျခည္August 2, 2010 at 10:49 AM

    လုပ္စားၾကည္႕ဦးမယ္ း)
    ေက်းဇူး မမလု

    ReplyDelete