Wednesday, November 5, 2008
ေဂြးသီး ငပိခ်က္
ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ေဂြးသီး ငပိခ်က္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါဦးမယ္ေနာ္။ ေဂြးသီးကုိ အဂၤလိပ္လုိ hog plum လုိ႕ေခၚပါတယ္။ ေဂြးသီးႏုႏုေလးေတြကုိ ငါးပိခ်က္ ခ်က္စားတတ္ၾကသလုိ ေဂြးသီးအစိမ္းေတြကုိလည္း အခ်ဥ္ေပါင္းလုပ္စားတတ္ၾကပါတယ္။ ေဂြးသီးငပိခ်က္ ခ်က္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ေဂြးသီးႏုႏု (၁၅) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕
ငရုတ္သီးစိမ္း
ပုစြန္ေျခာက္ (၅) က်ပ္သား
ငါးပိစိမ္းစား ကြမ္းသီးလံုးခန္႕
ဆား
နႏြင္းမႈန္႕
ငံျပာရည္
ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕
ဆီတုိ႕ပါေနာ္။
ေဂြးသီးကုိ ေရေဆးျပီး အျပင္ဘက္က အစိမ္းေရာင္ အခြံေတြကုိ ႏႊာေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီအသီးကုိ ေလးစိတ္စိတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကို အခြံႏႊာ ေရေဆးေပးထားပါ။
ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ပုစြန္ေျခာက္ေတြထည့္ျပီး မညက္တညက္ေလးရေအာင္ ေထာင္းေပးျပီး ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထဲကုိ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ေလးေတြ ထည့္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ အခြံႏႊာ၊ ေလးစိတ္ထုိးထားတဲ့ ေဂြးသီးေတြကုိ ထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။ အညက္ျမန္ေအာင္အတြက္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ ေဂြးသီးေတြကုိ ဆယ္ယူထားပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးအရင္ထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မညက္တညက္အခ်ိန္က်ရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလးကုိ ထည့္ျပီး ဆက္ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။ ငါးပိစိမ္းစားကုိလည္း ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္ျပီး ေရေႏြးအၾကမ္းပန္းကန္တစ္လံုးေလာက္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးအရင္ခပ္၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ေတြကုိထည့္ျပီး ဆက္ေမႊပါ။ ပုစြန္ေျခာက္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ေဂြးသီးေတြကို ထည့္ျပီး အားလံုး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ငါးပိစိမ္းစားေလးေတြကုိထည့္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ေလးထည့္၊ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ဒယ္အုိးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးထားပါေနာ္။ ေရခမ္းခါနီးက်ရင္ေတာ့ ဒယ္အုိးအဖံုးကုိဖြင့္ျပီး ဟင္းအားလံုးႏွံ႕သြားေအာင္ အထက္ေအာက္သမေအာင္ ေမႊေပးလုိက္ပါ။ အေပ့ါအငံအရသာကို ျမည္းပါ။ အရသာက ကုိယ္စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေလးေတြကို အညွာေျခြျပီးထည့္ေမႊလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ ေဂြးသီးငပိခ်က္ခ်ဥ္ျဖဳန္းျဖဳန္းေလး ရပါျပီေနာ္။ တုိ႕စရာအစံုအလင္၊ ပဲပင္ေပါက္ပဲျပားေၾကာ္၊ ငါးမီးအံုးဗူးသီးဟင္းခါး၊ ၀က္သားႏွပ္တုိ႕နဲ႕ဆုိရင္ ထမင္းပုိျမိန္ပါမယ္ေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
အားးးးးးးးး
ReplyDeleteစားးးးးးခ်င္လိုက္တာ..ရွလြတ္..ဂလု