Sunday, September 21, 2008

စားေတာ္ပဲျပဳတ္သုပ္၊ မွ်စ္စားေတာ္ပဲျပဳတ္ေၾကာ္


အားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ စားေတာ္ပဲျပဳတ္သုပ္ရယ္၊ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ နဲ႕ မွ်စ္စုိ႕ေပါက္ေလးေတြ ေၾကာ္ျပီး ေကၽြးပါရေစေနာ္။ သတ္သတ္လြတ္စားတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ဆုိရင္လည္း အဆင္ေျပေစပါတယ္ေနာ္။
စားေတာ္ပဲျပဳတ္နည္း
http://lulucooking.blogspot.com/2007/09/blog-post_01.html ကုိေတာ့ ေရးျပီးခဲ့ပါျပီေနာ္။ အခုေတာ့ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကုိသုပ္ျပီး နံျပားေလးနဲ႕ စားဖုိ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ထမင္းျဖဴပူပူေလးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ထမင္းၾကမ္းေလးနဲ႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ အဆာေျပစားလုိ႕ရေအာင္ သုပ္ေပးပါမယ္ေနာ္။
စားေတာ္ပဲျပဳတ္သုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
စားေတာ္ပဲျပဳတ္
ၾကက္သြန္နီ
ပဲဆီ
ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။



ၿၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္နီအနံ႕မႊန္တာ သက္သာခ်င္ရင္ လွီးျပီးသား ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ေရထဲထည့္ေဆးျပီးေတာ့ ဆယ္ယူျပီး ေရစင္ေအာင္ ညွစ္ျပီးစကာေလးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။
ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ယူ၊ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ေလးထည့္၊ ၾကက္သြန္နီေလးထည့္၊ ဆားေလးထည့္၊ ဆီေလးရႊဲရႊဲေလးဆမ္းျပီး ႏွံ႕ေအာင္ နယ္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပဳတ္သုပ္ေလးရပါျပီ။ ထမင္းၾကမ္းနဲ႕ စားစား၊ ထမင္းပူနဲ႕ စားစား၊ ဒါမွမဟုတ္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ပဲ ျမည္းျမည္း လုိက္ဖက္လွတဲ့ အတြဲပါေနာ္။


စားေတာ္ပဲနဲ႕မွ်စ္စုိ႕ေပါက္ေလးေတြကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ေရာေၾကာ္တာကုိလည္း ငယ္ငယ္ေလးကတည္းက အဘြားက ခဏခဏ ေၾကာ္ေၾကာ္ေပးလုိ႕ သိပ္ၾကိဳက္ခဲ့တာ။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
စားေတာ္ပဲျပဳတ္
မွ်စ္ႏုႏုေလး
ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဆား
ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္
နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္
ပဲဆီတုိ႕ပါေနာ္။
မွ်စ္ႏုႏုေလးေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ မွ်စ္ေအာက္ပုိင္းက ခပ္ရင့္ရင့္အဖတ္ေလးေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး မွ်စ္ေလးေတြကုိ ဓားေလးနဲ႕အလွ်ားလုိက္ေလးေတြရေအာင္အရင္လွီးပါ။ ျပီးေတာ့မွ တစ္ခါ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ ရေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာတဲ့အခါ နႏြင္းမႈန္႕ေလး နည္းနည္းခပ္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ႏြမ္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မွ်စ္ေတြထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ဆားေလးနည္းနည္းနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕နည္းနည္း ထည့္ျပီး ဒယ္အုိးအဖံုး ခဏအုပ္ေပးပါ။ မွ်စ္ထဲကထြက္တဲ့ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္လာတဲ့အထိ ေၾကာ္ပါ။ ဟင္းအုိး ဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဒယ္အုိးအဖံုးဖြင့္ျပီးေတာ့ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ေတြကုိ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာေၾကာ္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အရသာဆိမ့္ဆိမ့္ေလးနဲ႕ မွ်စ္စားေတာ္ပဲျပဳတ္ေၾကာ္ ရပါျပီေနာ္။

4 comments:

  1. ဘယ္သူေတြ ဘာေတြးဘဲေရးေရး အခုလုိ မီးဖုိးေခ်ာင္းနဲ႕
    ပက္သက္ျပီး ေရးသားတင္ျပတဲ့ မလုလုနဲ႕အဖြဲ႕သား
    အားလုံးကို ေက်းဇူး အရမ္းတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  2. မလုလု ေရ..
    ပဲျပဳတ္သုတ္ေလးျမင္ေတာ႔ သြားရည္က်ျပီး ျမန္မာျပည္
    ကိုလြမ္းသြားတယ္။
    စားခ်င္တယ္..စားခ်င္တယ္။ ဘယ္လိုလုပ္ရပါ႕.. း)

    ReplyDelete
  3. ကုိေအာင္ေရ ႕ ႕ ႕
    ေက်းဇူးပါေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕၀ုိင္းေတာ္သားေတြကလည္း ကုိယ္တတ္သမွ်ေလးကုိ အားလံုးအဆင္ေျပေအာင္ မွ်ေ၀ေပးတာပါ။

    ReplyDelete
  4. ၀ါေလးေရ ႕ ႕ ျမန္မာျပည္ကေန လူၾကံဳနဲ႕ စားေတာ္ပဲ ပို႕ေပးမယ္ေလ :D

    ReplyDelete