Tuesday, September 23, 2008

ပုစြန္သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္း

Reactions: 
မဂၤလာပါရွင္။ ဟုိရက္က ကၽြန္မ သိပ္ေနမေကာင္းတာနဲ႕ ဟင္းအသစ္မတင္ျဖစ္ပါဘူး။ အခုလည္း ကုိယ္ နည္းနည္းေႏြးျပီး ေခါင္းကုိက္ေနတယ္။ ဒါေပမယ့္ လာမယ့္အပတ္မွာ ကၽြန္မခရီးသြားမွာမုိ႕ ဟင္းအသစ္ ခ်က္ေကၽြးႏုိင္မွာ မဟုတ္တာကုိ ေတြးပူျပီး အခုရက္ေလးထဲမွာ ကုိယ္အဆင္ေျပတာေလးေတြ ခ်က္ေကၽြးသြားမယ္လုိ႕ ဆံုးျဖတ္လုိက္တာပါ။
ဒီေန႕မွာေတာ့ ပုစြန္သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး ခ်က္ေကၽြးဦးမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ပုစြန္အေကာင္လတ္
ခရမ္းသီး
ဗူးသီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ရံုးပတီသီး
ရွမ္းနံနံ
မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕
ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္ျဖဴ
နႏြင္းမႈန္႕
ဆား
ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္
ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕
ဆီအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပုစြန္ကုိ သန္႕ေအာင္ ေရေဆးျပီး ဦးေခါင္းက အခြံကုိ ႏြာျပီး ဦးေခါင္းခြံထိပ္က ဆူးတံေလးနဲ႕ ပုစြန္ေခ်း ကုိ ထုတ္ပစ္ပါ။ ေျခလက္ေတြကုိလည္း ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ျပီးရင္ ပုစြန္ကုိ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။ ဗူးသီး ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးေတြ တံုးထားေပးပါ။ ခရမ္းသီးကုိ ေရေဆး၊ အညွာျဖတ္၊ အလယ္ ကေန အလ်ားလုိက္ ထက္ပုိင္းပုိင္း၊ ျပီးေတာ့မွ ကန္႕လန္႕ျဖတ္ ထပ္ပုိင္းေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ေရေဆးျပီး အလ်ားလုိက္ ထက္ျခမ္းျခမ္းေပး၊ ျပီးေတာ့မွ ကန္႕လန္႕ျဖတ္ ျပန္ပုိင္းျဖတ္ေပးပါ။ ရံုးပတီသီးကုိလည္း ေရေဆး၊ ထိပ္ျဖတ္၊ ေခါင္းျဖတ္ျပီး ႏွစ္ပုိင္းပုိင္းေပးပါ။ ရွမ္းနံနံကုိလည္း အျမစ္ျဖတ္၊ ေရေဆးျပီး တစ္လက္မအရွည္ေလာက္ ေလးေတြ ပုိင္းျဖတ္ေပးထားပါ။ မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ကုိ ေရေဆးျပီး ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ေပးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးထားပါ။ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလး လက္ဘက္စားဇြန္း ၃ ဇြန္းေလာက္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴညက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ အုိးပူလာရင္ ဆီေလးထည့္၊ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္း မႈန္႕ေလးထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ေတြ စိမ္းနံ႕ ေပ်ာက္သြားတာနဲ႕တျပိဳင္နက္ ပုစြန္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ပုစြန္အေကြး ငါးအေႏြးဆုိတဲ့အတုိင္း ပုစြန္ေလးေတြ ေကြးလာျပီဆုိတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဗူးသီးနဲ႕ ခရမ္းသီး၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊျပီး ငါးပိစိမ္းစားကုိ အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ျပီး အဲ့ဒီအသီးေတြ ႏူးလာတဲ့အထိ အုိးအဖံုးအုပ္ျပီးတည္ေပးပါ။ အသီးေလးေတြ ႏူးလာျပီဆုိရင္ ေတာ့ ရံုးပတီသီးထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မန္က်ည္းႏွစ္ေလးေတြထည့္၊ ေရေလးကုိယ္လုိခ်င္သေလာက္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးပြက္တဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းလုိက္ျပီး လုိအပ္တဲ့ အရသာေတြ ထပ္ျဖည့္ေပး၊ ျပီးေတာ့ ရွမ္းနံနံေလးအုပ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပဲေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပုစြန္သီးစံုခ်ဥ္ရည္ဟင္းေလး တစ္ခြက္ရပါျပီေနာ္။

2 comments:

  1. သိ့္ပ္ၾကိဳက္တဲ့ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ။
    ေအာ္...ေမးရအံုးမယ္...ဘယ္လုိ ဟင္းသီး၊ ဟင္းရြက္ ေတြရဲ့ ဓာတ္ပံုကိုအလုိရွိသလညး္ဆိုတာကို က်ေနာ့္အီးေမးလ္ထဲပို႔ထားေနာ္...ညီတစ္ေယာက္ကို ျပည္ အကူအညီေတာင္းၿပီး ပို႔ေပးမယ္.။ အားနာနဲ႔
    ရို္က္ရတာ သူလည္း၀ါသနာပါလုိ႔။
    ခင္မင္စြာျဖင့္
    ခ်စ္ဦး

    ReplyDelete