Saturday, August 23, 2008

အုန္းထမင္း

Reactions: 


မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ အုန္းထမင္းခ်က္နည္းေလးေျပာျပပါရေစေနာ္။ အုန္းထမင္းခ်က္နည္း ေမးထားတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ထမင္းခ်က္တဲ့ေပါင္းအုိးနဲ႕ အုန္းထမင္း ခ်က္နည္းေလး ကုိ ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
အုန္းထမင္းခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ဆန္ႏုိ႕ဆီဗူး (၃) လံုး
အုန္းႏုိ႕ရည္ (၁) ဗူး
ေရ
ဆား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း
သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း (အခ်ဳိၾကိဳက္ရင္ပုိထည့္ပါေနာ္)
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီးၾကီး ၂ လံုး
ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းတုိ႕ပါေနာ္။



ဆန္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္ စိတ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အလယ္ကေန ကန္႕လန္႕ထပ္စိတ္ေပးပါ။

အုိးတစ္လံုးကုိယူ မီးဖုိေပၚတင္ ဆီထည့္၊ အုန္းႏုိ႕ဗူးကုိ ေဖာက္ျပီးထည့္၊ ျပီးရင္ ဆားနဲ႕ သၾကားကုိ ထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ အဲ့ဒီအုန္းႏုိ႕ကုိ သံုးခြက္ ၂ ခြက္တင္ရေအာင္က်ဳိေပးပါ။ ရလာတဲ့ အုန္းႏုိ႕ရည္ကုိလည္း ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။

ေဆးထားတဲ့ ဆန္ကုိ rice cooker ထဲထည့္၊ ေရကုိ ႏုိ႕ဆီဗူး ၂ လံုးခြဲနဲ႕ က်ဳိထားတဲ့ အုန္းႏုိ႕ရည္ကုိ ထည့္ပါ။ ျပီးရင္ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေတြကုိ ထည့္ျပီး ထမင္းေပါင္းအုိးခလုပ္ကုိ ႏွိပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။

ထမင္းအုိး ပြက္လာတဲ့အခ်ိန္က်ရင္ေတာ့ ထမင္းအုိးကုိ အထက္ေအာက္ ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါေနာ္။

ထမင္းအုိး ခလုပ္တက္တက္ျပီးခ်င္းမွာလည္း ထမင္းမခူးလုိက္နဲ႕ဦးေနာ္။ အနည္းဆံုး ၁၅ မိနစ္၊ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ႏွပ္ေပးထားလုိက္ဦးေနာ္။ ျပီးမွ ထမင္းခူးပါေနာ္။

အုန္းထမင္းနဲ႕ တြဲစားတတ္တဲ့္ ဟင္းေတြကေတာ့ ၾကက္သားဟင္း၊ အမဲႏွပ္၊ သခြားသီးသနပ္၊ ဘာလေခ်ာင္ ေၾကာ္၊ သခြားသီး၊ တညင္းသီးျပဳတ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ (သုိ႕မဟုတ္) ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ ဟင္းရည္တုိ႕ပါေနာ္။

ကၽြန္မတုိ႕အိမ္မွာေတာ့ အုန္းထမင္းခ်ဳိးနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါးကုိ တဲြစားတတ္ပါတယ္။ အုန္းထမင္းနဲ႕ ဒူးရင္းသီးနဲ႕နယ္၊ သၾကားေလးဆားေလးထည့္ျပီး နယ္စားတတ္ပါတယ္။ သရက္သီးမွည့္နဲ႕လည္း စားတတ္ပါတယ္။ တစ္ခါတေလေတာ့ အမဲသားၾကြပ္ေၾကာ္၊ ၾကက္သားၾကြပ္ေၾကာ္တုိ႕နဲ႕လည္း စားတတ္ပါတယ္။

အုန္းထမင္းအိမ္မွာခ်က္ျဖစ္တဲ့ေန႕က်မွ ဓာတ္ပံုတင္ေပးမယ္ေနာ္။ အခုေတာ့ အင္တာနက္ထဲက အုန္းထမင္းပံုေလးနဲ႕ပဲ အာသာေျဖလုိက္ဦးေနာ္။

မွတ္ခ်က္။ ဆန္ေပ်ာ့မယ္လုိ႕ ထင္ရင္ ေရေလ်ာ့ထည့္ပါေနာ္။ ရုိးရုိးဆန္ကုိ ဘာစမာတီဆန္ေလး ေရာျပီးခ်က္ရင္ ထမင္းသား ပုိလွပါတယ္ေနာ္။

7 comments:

  1. က်မတုိ ့ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီ ဥေသးေသးေလးေတြ အမ်ားၾကီးထဲ့တယ္ ဒါမွ အလံုးလုိက္ပံုမပ်က္ဘဲ စားနုိင္တယ္။ အုန္းထမင္းနဲ ့ မုန့္ဟင္းခါး တုိ ့မွာ ၾကက္သြန္နီဥကို အလံုးလုိက္စားရတာ ပိုေကာင္း သလားလို ့ ဒါ့ေၾကာင့္ ဥအေသးဘဲ သံုးတယ္ရွင့္

    ReplyDelete
  2. တစ္ေက်ာင္းတစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္းေပါ့ေဆာင္းရယ္ ႕ ႕ ႕ ေဆာင္းေျပာသလုိ ၾကက္သြန္ဥကုိ အလံုးလုိက္ထည့္ျပီး ခ်က္ၾကည့္ဦးမယ္ေနာ္။ ေက်းဇူးပါေနာ္။

    ReplyDelete
  3. မလုလုေရ ဒီေန႕ေပါင္းအိုးနဲ႕ ခ်က္စားတာ အုန္းထမင္းကို ... ျပစ္လိုက္ရတယ္ဗ်ာ ... ပ်က္သြားလို႕ အခုေတာ့ မလုလုေျပာတဲ့ နည္းအတိုင္း ခ်က္ၾကည့္စမ္းမယ္ ... က်က္ရင္ လာစားလွည့္ေနာ္ ... :)

    ReplyDelete
  4. ေအပရယ္October 8, 2009 at 2:36 PM

    မလုလုရွင့္၊

    မလုလုရဲ႔ဟင္းခ်က္နည္းေတြအကုန္ၾကိဳက္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဟင္းခ်က္နည္းတိုင္းကို ဖတ္မရဘူးျဖစ္ေနပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႔ေနရာေတြမွာ more ... လို႔ေျပာထားျပီး၀င္လိုက္ရင္ blog ထဲကိုသြားခိုင္းေနပါတယ္။ အကုန္ဖတ္လို႕ရေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲမသိဘူးရွင့္။ ေက်းဇူးတင္လ်က္...

    ေအပရယ္

    ReplyDelete
  5. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္႐ွင္။ ဒီေန႔ပဲခ်က္စားၾကည့္လိုက္ပါမယ္ေနာ္ :)

    ReplyDelete
  6. ဆီကဘယ္အခ်ိန္ထည့္ရတာလဲဗ်

    ReplyDelete
  7. လူတက္ၾကီးလုပ္ပီးခ်က္တာ ပ်က္မလိုျဖစ္တုန္း အေျပးအလႊားဖတ္ရတယ္ဗ်ာ...ေတာ္ေသးတယ္ မပ်က္လို႕ေက်းဇဴး...:P

    ReplyDelete