Wednesday, August 20, 2008

ႏုိ႕စိမ္းေခါက္ဆဲြ

Reactions: 

အားလံုးမဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ
ႏုိ႕စိမ္းေခါက္ဆြဲေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစ ဦးေနာ္။
အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆြဲစားခ်င္တယ္၊ ဒါေပမယ့္ ေသြးတုိးေတာ့ အုန္းႏုိ႕နဲ႕
မတည့္ဘူးလုိ႕ ဆုိလာတဲ့ ကၽြန္မရဲ႕ ဦးငယ္အတြက္ ခ်က္ေကၽြးျဖစ္ခဲ့တာပါ။

ႏုိ႕စိမ္းေခါက္ဆဲြခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။
ေခါက္ဆဲြ - ၁ ပိသာ + နန္းလံုး ၅၀ က်ပ္သား
ၾကက္သား- ၁ ပိသာ
ပဲေသြး အတံုး ၂၀
ႏို႕စိမ္းႏွစ္ဗူး
ကုလားပဲ ၃၅ က်ပ္သား + ေမႊးပဲမႈန္႕အထုပ္ႀကိီး တစ္ထုပ္
ၾကက္သြန္နီအရြယ္ေတာ္အလံုး ၅၀ က်ပ္သားခန္႕
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ခ်င္းအနည္းငယ္
ဆီ
ငံျပာရည္
ဟင္းခပ္မႈန္႕
သၾကား
ေရသဖန္းရြက္ (အုန္းႏုိ႕နံ႕ေမႊးတဲ့အရြက္)
နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕
ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲျပား
ပဲသီး၊ သံပုရာသီး တုိ႕ပါေနာ္။

ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး အရုိးသပ္သပ္၊ အသားသပ္သပ္
သီးသန္႕လွီးေပးပါ။ ၾကက္သားအသားေတြကုိ ခပ္ေသးေသးအတံုးေလးေတြရေအာင္ တံုးပါ၊
ၾကက္ရုိးေတြကုိလည္း အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြတံုးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သားေရာ
အရုိးပါ တစ္ပန္းကန္စီ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ဆားနဲ႕ သၾကားတုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ေပးပါ။
ျပီးရင္ ခ်င္းကုိအခြံႏႊာ၊ ေရေဆး၊ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ျပီး
ၾကက္သားေတြနဲ႕ ေရာနယ္ျပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။
ပဲေသြးကုိ ေရေဆးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ ခ်င္းတုိ႕နဲ႕
နယ္ေပးထားပါ။ ပဲျပားကုိလည္း ေရေဆးျပီး အလ်ားလုိက္လွီး၊ ဆား၊ သၾကားေလးနဲ႕
နယ္ေပးထားပါ။
ကုလားပဲကုိ မခ်က္ခင္ ေလးနာရီေလာက္ကတည္းက ေရစိမ္၊ ျပီးရင္
ႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီး ကုလားပဲေတြကုိ ေခ်ေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီ ခုနစ္လံုးေလာက္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴသံုးလံုးတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊
ေရေဆးျပီး ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕နဲ႕အတူ ေရာေထာင္းေပးပါ။
ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲသီးတုိ႕ကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္
နႏြင္းမႈန္႕ေလး ခတ္ျပီး ပဲျပားေတြကုိ အရင္ေၾကာ္ေပးပါ။ ရလာတဲ့
ပဲျပားေတြကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ထည့္ေပးထားပါ။ ပဲျပားေၾကာ္ျပီးရင္
လက္က်န္ဆီနဲ႕ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါေနာ္။
ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ျပီးရင္ နယ္ႏွပ္ထားေသာ
ၾကက္သားနဲ႕ ၾကက္ရုိးမ်ားကို ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သားထဲက
ထြက္လာမယ့္ေရနဲ႕ တစ္ေရခန္းေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ပထမတစ္ရည္ ခန္းျပီဆုိရင္
ဟင္းအုိးထဲက ၾကက္ရုိးေတြကုိ ဆယ္ယူျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။
က်န္တဲ့ ၾကက္သားေတြထဲကုိ နယ္ထားတဲ့ ပဲေသြးေတြထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္
တည္ေပးပါ။ ဆီျပန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေနာက္ထပ္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး
ၾကက္သားႏူးေအာင္ထိ တည္ေပးပါ။ ၾကက္သားပဲေသြးဟင္းကုိ ဆီက်န္ေရက်န္ဟင္းေလး
ျဖစ္ေအာင္ တည္ေပးျပီးမီးဖုိေပၚကေန ခ်ေပးပါေနာ္။
ဒုတိယအေနနဲ႕ ဟင္းရည္အုိးျပင္ပါမယ္။ အုိးထဲကုိ ေရနဲ႕ ပဲမႈန္႕ေတြထည့္ျပီး
ပဲမႈန္႕ေတြကုိ ေရနဲ႕ သမျပီး ပဲမႈန္႕အားလံုး ေရထဲမွာ ေပ်ာ္၀င္ေအာင္
ထည့္ေပးပါ။ ပဲမႈန္႕ေတြ ပြစိပြစိေတြ ျဖစ္ေနရင္ မေကာင္းပါဘူး။
ပဲရည္ေဖ်ာ္ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ တင္၊ ပဲရည္အုိးကုိ တင္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္
တည္ေပးပါ။ ပဲဟင္းရည္ မေ၀က်ေအာင္လည္း သတိထားပါ။ ေအာက္က တူးမသြားေအာင္လည္း
သတိထားျပီး ေမႊေမႊေပးပါ။ ပဲစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲဟင္းအုိးထဲကုိ
ေထာင္းထားတဲ့ ကုလားပဲအႏွစ္၊ ႏုိ႕စိမ္းဗူး၊ ဆား၊ သၾကားနဲ႕
ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ထည့္ျပီး ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးဆူလာျပီဆုိရင္
ၾကက္သြန္ဥေလးေတြရယ္၊ ဆီသတ္ထားတဲ့ ၾကက္ရုိးရယ္၊ ၾကက္သားဟင္းအုိးထဲက
ပဲေသြးတစ္၀က္ရယ္ကုိ ထည့္ေပးပါ။ ပဲျပားေၾကာ္ကုိလည္း မထူမပါးလွီး ျပီးရင္
ဟင္းရည္အုိးထဲထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ ၾကက္ရုိးေတြလည္း
ႏူးျပီး အေပါ့အငံအရသာနဲ႕ ဟင္းရည္အပ်စ္အက်ဲကုိ စိတ္ၾကိဳက္ျပင္ေပးပါ။
အုန္းႏုိ႕နံ႕ေလး ေမႊးခ်င္ရင္ ေရသဖန္းရြက္
(အုန္းႏုိ႕နံ႕သင္းတဲ့အရြက္)ေလးကုိ ထည့္ျပီး ခဏေနရင္ ျပန္ဆယ္ယူလုိက္ပါ။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အုန္းႏုိ႕နံ႕သင္းသင္းနဲ႕ အရသာရွိလွတဲ့
ႏုိ႕စိမ္းေခါက္ဆဲြဟင္းရည္ေလး အသင့္ျဖစ္ပါျပီေနာ္။
ပဲပင္ေပါက္ကုိ ဒယ္အုိးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး ေလွာ္လုိက္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္ေတြ
နည္းနည္းေလးႏြမ္းသြားျပီ ဆုိရင္ ခ်လုိက္ေတာ့ေနာ္။ သံပုရာသီးကုိ
အစိတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္စိတ္ေပးပါ။ ပဲသီးကို ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္
လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးေပးထားပါ။

မုန္႕ပြဲျပင္ဖုိ႕ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ယူ၊ ေခါက္ဆဲြထည့္ (ကၽြန္မက
ေခါက္ဆြဲမၾကိဳက္ပါ၊ နန္းလံုးပဲၾကိဳက္လုိ႕ နန္းလံုးပဲထည့္ပါတယ္။ ျပီးရင္
ႏုိ႕စိမ္းပဲဟင္းရည္ေလးဆမ္း၊ ၾကက္သားဟင္းထည့္၊ ပဲပင္ေပါက္ေလးထည့္၊
ပဲသီးေလးထည့္၊ ပဲေသြးလည္းထည့္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဥ္ကေတာ့
ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

8 comments:

  1. လုလုေရ ႕ ႕ ႕
    တုိ႕က အုန္းႏုိ႕ေခါက္ဆဲြသိပ္ၾကိဳက္တာ ႕ ႕ ႕ ေသြးတုိးရွိလုိ႕ ေတာ္ရံု မစားရဲဘူး ႕ ႕ ႕
    အခုေတာ့ ႏုိ႕စိမ္းနဲ႕ဆုိေတာ့ ခ်က္စားလုိ႕ရျပီ ႕ ႕ ႕
    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ဳိ႕ ႕ ႕ ႕
    ေသြးတုိးတတ္သူ

    ReplyDelete
  2. မလုလုနည္းေတြ ၾကိဳက္လို႕ ဝီကီ ထည္းမွာ ကူးထားတယ္ဗ်ာ။ http://www.wikimyanmar.org/wiki/index.php?title=Category:%E1%80%9F%E1%80%84%E1%80%B9%E1%80%B8%E1%80%81%E1%80%BA%E1%80%80%E1%80%B9%E1%80%94%E1%80%8A%E1%80%B9%E1%80%B8%E1%80%99%E1%80%BA%E1%80%AC%E1%80%B8

    ReplyDelete
  3. အဲ.. ဟဲ.. ဟဲ... ဂေလာက္ဆုိသိျပီ.. လုလုရဲ့ သူက အာလူးကို ေျခလက္တပ္ထားတဲ့ပံုျဖစ္ရမယ္။ မဟုတ္ေသးရင္ ဟုတ္ဖို ့ျဖစ္လတံ့ဘဲ... အစ္ အစ္ အစ္

    ReplyDelete
  4. ေသြးတုိးတတ္သူေရ ႕ ႕ ႕ အဆင္ေျပရဲ႕လားေနာ္။
    ကုိေက်ာ္ထြန္းေရ ႕ ႕ ႕ ၀ီကီမွာ တင္ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။
    ေဂ်ေရ ႕ ႕ ႕
    အာလူးကုိ ေျခလက္တပ္ထားတာ မဟုတ္ဘူး။ ဘဲဥကုိ ေျခလက္တပ္ေပးထားတာ္ ႕ ႕ ႕ :P

    ReplyDelete
  5. hi, thanks for your recipe. But I wonder how many weight for 1 pack of mhway powder. Or how many table spoonful? Because I can't buy that package. Thanks!!

    ReplyDelete
  6. i want to know how to make ပဲေသြး

    ReplyDelete
  7. i want to know how to make ပဲေသြး

    ReplyDelete
  8. ပဲေသြးလုပ္နည္းေလးတင္ေပးလို႔ရမလား... မမ။ ေက်းဇူးပါေနာ္...

    ReplyDelete