Friday, August 15, 2008

မႈိထမင္းသုပ္


မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ ကၽြန္မရဲ႕ ေမြးေန႕မွာ ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားနဲ႕အတူ ၀ုိင္း၀န္းဆုေတာင္းေပးၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ေမြးေန႕မွာ သူမ်ားလုိ ကိတ္မုန္႕လည္း မလွီးျဖစ္ဘူး။ ထူးထူးဆန္းဆန္းေလးလည္းျဖစ္ေအာင္၊ အကုန္အက်လည္း သက္သာေအာင္၊ စားလုိ႕လည္းေကာင္းေအာင္၊ အ၀လည္း စားလုိ႕ရေအာင္္ မႈိထမင္းသုပ္နဲ႕ ၾကက္သားေၾကာ္ေလး လုပ္ေကၽြးပါခဲ့တာေလးကုိ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။

မႈိထမင္းသုပ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေလးေတြကုိ ေျပာျပပါမယ္ေနာ္။

ဆန္ ႏုိ႕ဆီဗူး (၄) လံုး

ေကာက္ရုိးမႈိအလံုး (၂၅) က်ပ္သား

ၾကက္သား ရင္အုပ္သား၊ ေပါင္သား (၇၅) က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂၀) က်ပ္သား

ၾကက္သြန္နီ (၃၀) က်ပ္သား

ခ်င္း

ငရုတ္သီးအပုအပြေတာင့္ (၁၅) က်ပ္သား

ပုဇြန္ေျခာက္ (၁၅) က်ပ္သား

ငရုတ္သီးအစိမ္း

သံပုရာသီး

ငံျပာရည္

ဆီ

နႏြင္း

ဆား

သၾကား

အခ်ဳိမႈန္႕

နံနံပင္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ပါေနာ္။


ဆန္ႏုိ႕ဆီဗူး(၄)လံုးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေပါင္းအုိးနဲ႕ တည္ေပးထားပါ။ ထမင္းသား မေပ်ာ့မမာေစဘဲ အေနေတာ္ျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ေပးပါ။

ေကာက္ရုိးမႈိအလံုးမွာ ကပ္ျငိေနတဲ့ ေကာက္ရုိးမွ်င္ေလးေတြကုိ ဓားနဲ႕အသာအယာသန္႕ရွင္းေရး လုပ္၊ ေရနဲ႕စင္ၾကယ္ေအာင္ပြတ္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ မႈိလံုးေလးေတြကုိ ဓားနဲ႕ ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးထားပါ။

ၾကက္သားကုိ ရင္အုပ္သားနဲ႕ ေပါင္သားတုိ႕ကုိ ေရြး၀ယ္ျပီး သန္႕ရွင္းေရးျပဳလုပ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သားကုိ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕အတူ ခ်င္းရည္ေလးပါညွစ္ထည့္ျပီး နယ္ေပးထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြ လွီးေပးထားပါ။

ငရုတ္သီးအပုအပြေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရေႏြးပူပူနဲ႕ ေလာင္းခ်ျပီး ေဆးပစ္လုိက္ျပီးမွ ေနာက္တစ္ေရ အသစ္လဲျပီး ငရုတ္သီးကုိ စိမ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ငရုတ္သီးေတြ ထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။

ပုစြန္ေျခာက္ကုိလည္း ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးထားပါ။

နံနံပင္၊ ဂ်ဴးျမစ္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ သံပုရာသီး တုိ႕ကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆး ေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ေပးထားပါ။

မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီးေတာ့ ၾကက္သားတံုးေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲ စီစီရီရီထည့္ပါ။ ၾကက္သားမကပ္ေစေအာင္ ဆီမ်ားမ်ားနဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါ။ တစ္ဘက္က်က္ရင္ ေနာက္တစ္ဘက္ကုိလွန္ေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိနဲ႕ ၾကက္ေၾကာ္ေလးကုိ အေရာင္နီနီေလးနဲ႕ အက်က္ညီ အၾကြပ္ညီေအာင္ ေၾကာ္ျပီးရင္ ဇကာတစ္ခုထဲထည့္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သားေၾကာ္ေတြ ေပ်ာ့မသြားေအာင္ ပူေနတဲ့ ၾကက္သားတံုးေတြ တစ္ခုနဲ႕တစ္ခု မထပ္မိေစနဲ႕ေနာ္။

ၾကက္သားေၾကာ္ျပီးရင္ အဲ့ဒီဆီေတြကုိ တျခားဒယ္အုိးတစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီပူေအာင္တည္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးေတြထည့္ျပီး ငရုတ္ဆီ ခ်က္ေပးပါ။ ငရုတ္ဆီက်က္ျပီဆုိရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးထားပါေနာ္။

ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီခ်က္ေၾကာ္ဖုိ႕ ဒယ္အုိးတစ္လံုးကုိ မီးဖုိေပၚတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ ထည့္ျပီး လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ အရင္ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြ နည္းနည္းႏြမ္းလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴပါထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ မီးအားသိပ္မျပင္းေစဘဲ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ၾကက္သြန္ေတြကုိ ေသခ်ာ အက်က္ညီေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္အေရာင္ ေရႊေရာင္ေလးေျပာင္းလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ေၾကာ္အဖတ္ေတြကုိ ဆီထဲကေန ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ေပးျပီး အေအးခံထားပါ။ ဆီေတြကုိလည္း ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး အေအးခံထားေပးပါ။

ဆီခ်က္ေၾကာ္တဲ့ ဒယ္အုိးထဲနဲ႕ပဲ မႈိထည့္ျပီး လံုးေပးပါ။ မႈိထဲကုိ ဆား၊ သၾကားေလးနည္းနည္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလး ထည့္ျပီး လံုးေပးပါ။ မႈိက ႏူးညံ႕တာမုိ႕ ခဏေလးနဲ႕ ႏူးတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မႈိရျပီေနာ္။

ထမင္းလည္းက်က္ျပီ၊ မႈိလည္း ရျပီ၊ ငရုတ္ဆီက်က္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဆီက်က္လည္းရျပီ၊ ၾကက္သားေၾကာ္လည္း က်က္ျပီ၊ ထမင္းသုပ္ဖုိ႕ က်န္တာေတြလည္း အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ထမင္းသုပ္ဖုိ႕ ျပင္ၾကရေအာင္ေနာ္။

ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ထမင္းထည့္၊ မႈိထည့္၊ ငရုတ္သီးဆီက်က္၊ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္အရည္တုိ႕ထည့္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္၊ ျပီးရင္ သံပုရာရည္ညွစ္ထည့္၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြကုိ ညွပ္ထည့္ျပီး အားလံုးကုိ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ အရသာအေပါ့အငံကုိလည္း ကုိယ္ၾကိဳက္တတ္သလုိေလး ကဲထည့္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မႈိထမင္းသုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးရပါျပီ။

ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကုိ မႈိထမင္းသုပ္ေလးထည့္၊ အေပၚက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ျဖဴး၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဂ်ဴးျမစ္တုိ႕ထည့္၊ ၾကက္သားေၾကာ္ေလးေတြကုိ အသားထြင္ျပီး ထည့္ေပး၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ေျမပဲဆံေၾကာ္ေလးျဖဴးထည့္ေပးလုိက္ရင္ျဖင့္ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ မႈိထမင္းသုပ္ေလး ရျပီေနာ္။

သတ္သတ္လြတ္မႈိထမင္းသုပ္ဆုိရင္ေတာ့ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္မထည့္ဘဲ သုပ္ေပးပါေနာ္။

5 comments:

  1. စားခ်င္တယ္ ႕ ႕ ႕ စားခ်င္တယ္ ႕ ႕ ႕
    နာလုိဘူး ႕ ႕ ႕ နာလုိဘူး ႕ ႕ ႕

    ReplyDelete
  2. မႈိထမင္းသုပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္ မလုေရ.. တခါမွ မစားဖူးဘူး။ စာဖတ္ရင္း သြားရည္က်ျပီး စားခ်င္လာျပီ။ ပစၥည္းေတြကလည္း ဒီမွာရွိေလာက္တယ္ဆုိေတာ့ တေန႔ေန႔ေတာ့ လုပ္စားျဖစ္မွာ ေသခ်ာတယ္... :D

    ReplyDelete
  3. မလုလု ရဲ႕ လင္႔ခ္ ကေလးကိုရလို႔ လည္
    လည္ လာပါတယ္ေနာ္။ ေပ်ာ္စရာေကာင္းလိုက္တာရွင္။
    တကယ္ပါ၊ စားစရာေတြအမ်ားၾကီးပဲ..လုပ္စားရဦးမယ္။
    မလုလု ဘေလာ႔ဂ္ က ဂြတ္တယ္တဲ႔ က်မ ၾကားဖူးတယ္၊
    ဒါေပမယ္႔ အခုမွ ပထမဆံုးအၾကိမ္ အလည္ေရာက္ခဲ႔တာပါရွင္။ ေနာက္လည္း မၾကာခဏ
    လာမယ္ေနာ္။ လင္႔ခ္ သြားတာပဲေကာင္းမယ္ထင္တယ္၊
    အဲ႔ဒါမွ အျမဲေရာက္မွာ။ လင္႔ခ္ ခြင္႔ျပဳပါေနာ္။ :D
    ခင္မင္လ်ွက္..
    ၀ါ၀ါ

    ReplyDelete
  4. မႏုစံေရ ႕ ႕ ႕ လုပ္စားၾကည့္ေနာ္။
    အရသာတစ္မ်ဳိးထူးတယ္အမေရ ႕ ႕ ႕ လုပ္ရတာလည္း လြယ္တယ္ေလေနာ္။ အသားေၾကာ္မပါလည္း အရသာက ရွိျပီးသားပါ။
    ၀ါ၀ါေရ ႕ ႕ ႕ ကၽြန္မတုိ႕ဘေလာ့ဂ္ေလးက အဆင္ေျပမႈေတြကုိ ေပးစြမ္းႏုိင္တယ္ဆုိရင္ အရမ္းကုိ ၾကည္ႏူးပီတိျဖစ္ရပါတယ္ေနာ္။ တတ္ႏုိင္သေလာက္လည္း ၾကိဳးစားျပီး ခ်က္ျပဳတ္သြားေပးပါမယ္ေနာ္
    ကီေကနဲ႕ အမည္မသိတုိ႕ကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete