Wednesday, March 12, 2008

သတ္သတ္လြတ္မုန္႕ဟင္းခါး

သတ္သတ္လြတ္မုန္႕ဟင္းခါးအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ားကေတာ့ ကုလားပဲ၊ ငွက္ေပ်ာအူ၊ ေရႊၾကည္မႈန္႕၊ စပါးလင္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ သၾကား၊ ဆီနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါ။
ကုလားပဲကုိ မနက္ခ်က္မယ္ဆုိရင္ ညကတည္းက ေရေဆးျပီး စိမ္ထားေပးပါ။ မနက္က်ရင္ ကုလားပဲျပဳတ္မယ့္အုိးထဲကုိ ကုလားပဲေတြကုိ ထည့္၊ နႏြင္းမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ေရထည့္ျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ေရခမ္းျပဳတ္ႏုိင္ရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္။ ကုလားပဲျပဳတ္ေနစဥ္ ဆားမထည့္ရပါဘူးေနာ္။ ကုလားပဲႏူးသြားျပီဆုိနဲ႕ ကုလားပဲေတြကုိအေအးခံျပီး ေထာင္းပါ။ (တခ်ဳိ႕ကလည္း မေထာင္းဘဲ ဇကာနဲ႕ တုိက္ခ်ပါတယ္)။ ေရႊၾကည္မႈန္႕ ကုိလည္း ေရေလးနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားေပးပါ။ ကုလားပဲနဲ႕ ေရႊၾကည္မႈန္႕အခ်ဳိးက သံုးဆ တစ္ဆပါ။ စပါးလင္ကုိ အျပင္က ရင့္တဲ့အခြံေတြဖယ္၊ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြလွီးေပးထားပါ။ ခ်င္းကုိ အခံြႏႊာေရေဆးျပီး မထူမပါးလွီး ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴတခ်ဳိ႕ကုိ ၾကက္သြန္ေၾကာ္လုပ္ဖုိ႕ ခပ္ပါးပါးေလးလွီးေပးထားပါ။ က်န္တဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိေတာ့ မထူမပါး လွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဥတခ်ဳိ႕ကုိလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးထားပါ။ ငွက္ေပ်ာအူကုိ အရင့္ပိုင္းေတြ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး အႏုပုိင္းေတြကုိပါးပါးလွီးေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာအူေတြ မဲမသြားေအာင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္ျပီး နႏြင္းမႈန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတ၀က္ေလာက္ထည့္ျပီး လွီးျပီးသားငွက္ေပ်ာအူေတြကုိထည့္စိမ္ေပးပါ။

မီးဖုိေပၚကုိ ငွက္ေပ်ာအူအုိးတင္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။ ဆူလာျပီဆုိရင္ ငွက္ေပ်ာအူေတြကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ျပီး ထပ္တည္ေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာအူႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေရေတြကုိငွဲ႕ထုတ္ပစ္ျပီး ငွက္ေပ်ာအူေတြကုိ ေရနဲ႕ေဆးျပီး ဇကာနဲ႕ ေရစစ္ေပးထားပါ။

ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ခ်င္းအရင္ထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ ခ်င္းညက္ခါနီးက်ရင္ လွီးထားတဲ့ စပါးလင္ေတြကုိထည့္ျပီး ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြကုိထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕ေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးခ်င္းစပါးလင္ၾကက္သြန္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ ေထာင္းထားတဲ့ကုလားပဲထဲက တ၀က္ရယ္၊ ဆားရယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕ရယ္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ျပီး မီးဖုိေပၚကေန ဒယ္အုိးကိုခ်ထားေပးပါ။

အုိးတစ္လံုးထဲကုိ ေရထည့္၊ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ပဲ၊ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ေရႊၾကည္၊ ဆီသတ္ထားတဲ့ ပဲနဲ႕အေမႊးၾကိဳင္စံု၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ထည့္ျပီး အုိးကုိ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ဟင္းရည္အုိးဆူေအာင္တည္ပါ။ ဟင္းအုိးဆူလာျပီဆုိရင္ ငွက္ေပ်ာအူေတြကုိထည့္ျပီး ဆူေအာင္ ထပ္တည္ပါ။ ငွက္ေပ်ာအူဖတ္က အခ်ဳိအငံအရသာေတြကုိ စုပ္ယူတတ္တာမုိ႕ ဟင္းအုိးဆူလာရင္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လုိအပ္တဲ့အရသာေတြကို ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သြန္နီေတြကုိထည့္ေပးျပီး ဟင္းအုိးကုိ မီးေႏြးေႏြးနဲ႕ တည္ထားေပးလုိက္ပါ။ ဟင္းအုိးလည္း ပြက္ျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္နီလည္း ႏူးေလာက္ျပီ။ အဲ့ဒီအခါ အေပါ့အငံကုိထပ္ျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ျပီး ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးခပ္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ သတ္သတ္လြတ္ မုန္႕ဟင္းခါးရပါျပီေနာ္။

မွတ္ခ်က္။ ။ ေျမပဲၾကိဳက္တတ္ပါက ေျမပဲထည့္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

4 comments:

  1. ျပသနာဘဲ ငါး အရသာ ခံျခင္ပါတယ္ ဆိုုမွ သက္သတ္လြတ္နဲ ့တိုု းေနတယ္

    လုုလုုေရ ေက်ဇူးပါ ငါးမရွိတဲ့ေန ့မွ စဥ္းစားပါရေစ။

    လုုလုု ဘယ္ ကတင္ေနတာလဲ ျမန္မာျပည္ကလား ကြန္နက္ရွင္မေကာင္းဘူးဆိုုလိုု ့ပါ။

    ႏိုုင္ငံျခားမွာ ဆိုုရင္ ေပးပဲလ္ လုုပ္ၾကပါလား ။

    လုုလုု ဆိုုင္မွာ လာစားျပီးသူေတြ မုုန္ ့ဖိုု းေပး လိုု ့ရတာေပါ့

    ReplyDelete
  2. အမ ေမဗမာ မပူနဲ ့။ ငါးကို အေကာင္လုိက္ ကင္ျပီး ဟင္းနဲ ့ျမီွးရင္ ငါးအရသာရမယ္ ဟတ္ဟတ္..

    ReplyDelete
  3. Thank you very much Lu Lu! It gives the benefit for the Vegan like me.

    ReplyDelete
  4. လုလုေရ

    ဒီသက္သတ္လြတ္မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္းေလး တင္ေပးတာေက်းဖူးအထူးပါ။ အမတို႔လိုသက္သတ္လြတ္စားသမားေတြအတြက္ သိပ္အက်ိဴး႐ိွပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္ဟင္းေတြ ထပ္တင္ေပးမယ္ဆိုလို႔လဲ အရမ္းေက်းဇူးတင္တယ္ေနာ္။

    ူဒီသက္သတ္လြတ္မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္းေလးရဲ႕ အဆံုးပိုင္းကိုလဲတင္ေပးပါဦးေနာ္။ ျပင္ဆင္နည္းေလးေတြ အထိပဲျမင္ရေသးတယ္။

    ReplyDelete