Thursday, March 13, 2008

ၾကက္သားေထာပတ္ထမင္း၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္





ညီမေလးတစ္ေယာက္ ေထာပတ္ထမင္း ဘယ္လုိခ်က္ရမလဲ ေမးလာလုိ႕ သူ႕ကုိ ေျဖေပးရင္း က်န္တဲ့ ေမာင္ႏွမေတြပါ အဆင္ေျပသြားေအာင္လုိ႕ မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ရွင္။ အခု ကၽြန္မခ်က္မယ့္ ေထာပတ္ထမင္းက ၾကက္သားဟင္းသီးသန္႕ခ်က္ျပီး စားရတာမ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ ကၽြန္မလုိ ဟင္းအႏွစ္မၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြ၊ မီးဖုိေခ်ာင္ထဲ အခ်ိန္ကုန္ သိပ္မခံႏုိင္တဲ့လူေတြအတြက္ ခ်က္တဲ ့ခ်က္နည္းေလးပါ။

ထမင္းအတြက္ျပင္ဆင္ျခင္း

ေထာပတ္ထမင္းခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္ႏုိ႕ဆီဗူး ေလးဗူး၊ ေထာပတ္ငါးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီအလံုးၾကီးတစ္လံုး၊ ၾကက္သား အသားသပ္သပ္ ၂၅ က်ပ္သား၊ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္းေစ့၊ ေျပာင္းဖူးေစ့၊ သစ္ၾကံပုိးေခါက္၊ ကရေ၀းရြက္၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ဆန္ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီးေရစစ္ထားပါ။ ၾကက္သားကုိ အေရခြံေတြ၊ အရုိးအစအနေတြမပါေအာင္ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး တစ္လံုးအရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သားကုိ ဆား၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး မထူမပါးလွီးေပးထားပါ။ မုန္လာဥကုိ ခပ္ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ပဲစိမ္းေစ့နဲ႕ ေျပာင္းဖူးေစ့ကုိလည္း အသင့္ျပင္ေပးထားပါ။ ကရေ၀းရြက္ကုိလည္း ေရေဆးေပးထားပါ။


အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးထဲကုိ ေထာပတ္နဲ႕ ဆီနဲ႕ထည့္ပါ။ ေထာပတ္နဲ႕ ဆီ က်က္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ကရေ၀းရြက္နဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ စိမ္းနံ႕ ေပ်ာက္ျပီး ႏြမ္းေလာက္ျပီဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သားေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သားေတြ နည္းနည္းေလး ေရေျခာက္သြားျပီဆုိရင္ ဆန္ကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာေမႊေပးပါ။ အရသာအတြက္ သၾကားနဲ႕ဆားကုိ သင့္ေတာ္ရံုထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ တဆက္တည္း မုန္လာဥနီ၊ ပဲစိမ္းေစ့နဲ႕ ေျပာင္းဖူးေစ့ေတြကုိပါ ထည့္ျပီး ေမႊေပးလုိက္ပါေနာ္။
ဆီသတ္ထားတဲ့ ဆန္ၾကက္သားအေရာကုိ ထမင္းေပါင္းအုိးထဲ ညီေအာင္ခင္းထည့္ျပီး ေရ လက္တစ္ဆစ္သာသာေလး ထည့္ျပီး ေရခမ္းတည္ေပးပါေနာ္။ ထမင္းအုိးက်က္တာနဲ႕ အနံ႕သင္းျပီး အေရာင္စံုျပီး အရသာရွိလွတဲ့ ေထာပတ္ထမင္းရပါျပီေနာ္။

ငါးေျခာက္ေၾကာ္

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္း၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္၊ သၾကား၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါ။
ငါးေျခာက္အတြက္ ဖ်ာလွန္းေျခာက္လုိ႕ေခၚတဲ့ ငါးေျခာက္ကိုသံုးပါတယ္။ တျခားနာမည္တစ္မ်ဳိးရွိပါေသးတယ္ ကၽြန္မေမ့ေနလုိ႕ေနာ္။ အဲ့ဒါငါးေျခာက္ကုိ ေခါင္းနဲ႕ ဗုိက္သားေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္၊ ေရေဆးျပီး ေနပူလွန္းလုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးကာ ေနလွန္းေပးထားပါ။ မန္က်ည္သီးမွည့္ ကုိလည္း ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ျပီး အႏွစ္ရေအာင္ ယူထားပါ။ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္းကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴနီအနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္ျပီး လီွးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ ေရႊအုိေရာင္ သန္းလာျပီဆုိရင္ သပ္သပ္ဆယ္ျပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးထဲက ဆီလက္က်န္နဲ႕ ငါးေျခာက္ကိုထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ကုိလည္း မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ၾကြပ္ေအာင္ေၾကာ္ျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္နဲ႕ သီးသန္႕ဖယ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ အရသာအတြက္ ဆားအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ သၾကားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္၊ မန္က်ည္းႏွစ္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးဆီသတ္ရျပီဆုိရင္ ဒယ္အုိးကုိ မီးဖုိေပၚကေနခ်ျပီးေတာ့ အေအးခံထားေပးပါ။ ငါးေျခာက္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးဆီသတ္တုိ႕ အားလံုး ေအးသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အားလံုးကုိ ဒယ္အုိးထဲမွာ ေရာသမေမႊေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံခ်ဳိစပ္အရသာေလးနဲ႕ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေလးရပါျပီ။

ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္း မၾကိဳက္တဲ့အတြက္ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေလးရယ္၊ တံုယမ္းဟင္းရည္ေသာက္ ေလးရယ္နဲ႕ တဲြဖက္စားပါတယ္ေနာ္။

ျပီးရင္ေတာ့ အခ်ဳိတည္းစရာကေတာ့ ကၽြဲေကာသီး (ပတၱျမားမ်ဳိး) ပါေနာ္။

ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြလည္း အလုပ္ပိတ္ရက္ေတြမွာ သူငယ္ခ်င္းေတြဆံုျပီး စုျပီး တစ္ခုခုလုပ္စားၾကမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အဆင္ေျပခဲ့ရင္ ေထာပတ္ထမင္းေလး ခ်က္စားၾကပါဦးလုိ႕ တုိက္တြန္းရင္း မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ေနာ္။

0 comments:

Post a Comment