Sunday, March 16, 2008

ေခါပုတ္လုပ္စားရေအာင္



ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ကုိယ္တုိင္အလြယ္တကူလုပ္စားလုိ႕ရႏုိင္တဲ့
ရွမ္းအစားအစာထဲက တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ေခါပုတ္လုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။
ေခါပုတ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းအမယ္ကလည္း မမ်ားပါဘူး။
ေကာက္ညွင္းအျဖဴ၊ ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္၊ ဆီ၊ ႏွမ္း၊ ဆားတုိ႕ပါ။
ေခါပုတ္အျဖဴၾကိဳက္ရင္ ေကာက္ညွင္းဆန္အျဖဴကုိသံုးရမွာျဖစ္ျပီး
ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့အိအိေမႊးေမႊးေလးကုိ ၾကိဳက္တယ္ ဆုိရင္ေတာ့
ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ကုိ သံုးရပါမယ္ေနာ္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကုိ သန္႕စင္ေအာင္
ေရေဆးျပီး အေပၚကေန ေရလက္တစ္ဆစ္ေလာက္ထည့္ျပီး rice cooker နဲ႕ ခ်က္ပါ။
ေကာက္ညွင္းကုိ က်က္ေအာင္ခ်က္ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့
အဲ့ဒီေကာက္ညွင္းပူပူေႏြးေႏြးေလးေတြကုိ သစ္သားငရုတ္ဆံုနဲ႕ အထက္ေအာက္
ညီညီမွ်မွ် ညက္ေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။ ငရုတ္ဆံုမရွိခဲ့ရင္
ၾကိတ္စက္နဲ႔ၾကိတ္ေပးပါေနာ္။ ေထာင္းလုိ႔ညက္ျပီးသား ေကာက္ညွင္းေတြကုိ
ဗန္းထဲမွာ ညီေအာင္ထည့္တဲ့အခါမွာ ေကာက္ညွင္းေတြ လက္မွာနဲ႕ ဗန္းမွာ
ကပ္မေနရေအာင္ ဗန္းကုိလည္း ႏွမ္းဆီေလးသုပ္ေပးရသလုိ လက္မွာလည္း
ႏွမ္းဆီေလးဆြတ္ျပီး ကိုင္ရင္ ပုိအဆင္ေျပပါတယ္ေနာ္။


ႏွမ္းကုိလည္း အမႈိက္သန္႕စင္ေအာင္ ဖယ္ရွားျပီးေတာ့မွ ႏွမ္းကုိ ေလွာ္ေပးပါ။
ေလွာ္ျပီးသားႏွမ္းကုိမွ ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး ဆားေလးျဖဴးကာ
ထည့္ေထာင္းေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဗန္းထဲထည့္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းရဲ႕ အေပၚမွာမွ
ႏွမ္းေထာင္းေလး နည္းနည္းျဖဴးေပးျပီး က်န္တဲ့ ႏွမ္းေထာင္းကုိေတာ့
ေခါပုတ္ေၾကာ္ ဒါမွမဟုတ္ ကင္ျပီးတဲ့အခါ တုိ႕စား နယ္စားဖုိ႕
ပန္းကန္လံုးေလးထဲ သီးသန္႕ဖယ္ထားေပးပါေနာ္။
ရလာတဲ့ ေခါပုတ္ကုိမွ ကင္တာၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရင္ ကင္စားႏုိင္ျပီး ေၾကာ္တာ
ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရင္ ေၾကာ္စားပါေနာ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ကင္စားရတဲ့အခါ
အရသာပုိရွိျပီး ေခါပုတ္ကုိ သိမ္းထားတဲ့ရက္ နည္းနည္းၾကာ သြားရင္ေတာ့
ေၾကာ္စားပါေနာ္။ ခ်မ္းေအးတဲ့ မနက္ခင္းေတြမွာ
ေခါပုတ္ကင္ပူပူေႏြးေႏြးေလးကို ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြဖက္ျပီး
စားလုိက္ရရင္ျဖင့္ အရမ္းကုိ အရသာရွိတာေနာ္။
ေခါပုတ္ေၾကာ္/ ကင္ကုိ ႏွမ္းေထာင္းနဲ႕ စားလုိ႕ရသလုိ
စားေတာ္ပဲျပဳတ္ဆီဆမ္းနဲ႕လည္း စားလုိ႕ရပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့
ပဲျပဳတ္ဆီဆမ္းနဲ႕ နယ္စားရင္ အီလုိ႕ ႏွမ္းေထာင္းေလးနဲ႕ နယ္စားတာ
ပုိၾကိဳက္ပါတယ္။ ပုိလည္း စား၀င္ပါတယ္။ တခ်ဳိ႕ေတြမွာေတာ့
ၾကက္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းနဲ႕ ေခါပုတ္ကင္တဲြဖက္စားတတ္သလုိ သေဘၤာသီးေထာင္းနဲ႕ လည္း
တြဲဖက္စားတတ္ပါေသးေၾကာင္း မွ်ေ၀လုိက္ရပါတယ္ေနာ္။

1 comment: