Wednesday, March 12, 2008
ပူတင္းေကာ္ဖီေက်ာက္ေက်ာ
ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ပူတင္းေကာ္ဖီေက်ာက္ေက်ာလုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀ပါရေစရွင္။ ဒီေက်ာက္ေက်ာကုိေတာ့ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္၊ မတ္လ ၂ ရက္၊ ေတာင္သူလယ္သမားေန႕မွာ ကန္ေတာ္ၾကီး၊ ေမွ်ာ္စင္ကၽြန္းမွာ က်င္းပခဲ့တဲ့ လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ Agar Agar ေက်ာက္ေက်ာရဲ႕ ေတာင္သူလယ္သမားေန႕ဂုဏ္ျပဳ ေက်ာက္ေက်ာထုိးျပိဳင္ပြဲမွာ ၀င္ေရာက္ဆင္ႏႊဲစဥ္က လုပ္ခဲ့တာပါေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၂၅ ဂရမ္ပါ Agar ေက်ာက္ေက်ာ ၂.၅ ထုပ္၊ ၾကက္ဥ ၇ လံုး၊ ႏုိ႕စိမ္း တစ္ဗူး၊ သၾကား ၅၀ က်ပ္သား၊ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ဗန္ဒါဆံ၊ သီဟုိဠ္ဆံ၊ စပ်စ္ေျခာက္၊ ေနၾကာေစ့၊ အစိမ္းေရာင္ဖယံုေစ့ေလွာ္နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါ။
ေကာ္ဖီႏွပ္ေပးထားပါ။ ဗန္ဒါဆန္နဲ႕ သီဟုိဠ္ဆံကုိ ခပ္ေသးေသးျဖစ္ေအာင္ ကပ္ေက်းေလးေတြနဲ႕ ညွပ္ေပးထားပါ။
ေအာက္ဆံုးအလႊာျပင္ဆင္နည္း
စစခ်င္းမွာ ေအာက္ဆံုးအလႊာျဖစ္တဲ့ ပူတင္းအလႊာကုိ ထုိးမွာမုိ႕ ၾကက္ဥကုိခဲြျပီး အကာကုိဖယ္ထုတ္ျပီး အႏွစ္ခ်ည္း သီးသန္႕ရေအာင္ ယူျပီး အႏွစ္ေတြကုိ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေခါက္ေပးပါေနာ္။ ႏုိ႕စိမ္းဗူးကုိ ေဖာက္ထားေပးပါ။ ေရသန္႕ တစ္လီတာျပင္ေပးထားတာ။ သၾကား ၂၀ က်ပ္သားျပင္ေပးထားပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ သၾကားကုိ ေရသန္႕နဲ႕ က်ဳိျပီးေတာ့ အမႈိက္သရုိက္ ကင္းစင္ေအာင္ ေရစစ္နဲ႕ စစ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕တစ္ထုပ္၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ ႏုိ႕စိမ္းတုိ႕ကုိထည့္ျပီး ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိပါေနာ္။ ၁၀ မိနစ္ ေလာက္ၾကာရင္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာရည္ပ်စ္လာျပီး ခဲဖုိ႕အဆင္ေျပမယ့္အခ်ိန္ေရာက္ျပီမုိ႕ ဗန္းသန္႕သန္႕ထဲမွာ ေအာက္ဆံုးတစ္လႊာ ခင္းေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ စပ်စ္ေျခာက္ေတြကုိ ပတ္ပတ္လည္ ညီညီညာညာေလး ျဖစ္ေအာင္ ျဖဴးေပးပါေနာ္။
ဒုတိယအလႊာျပင္ဆင္နည္း
ေကာ္ဖီအလႊာအတြက္ ျပင္ဆင္မွာမုိ႕ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕တစ္ထုပ္၊ ႏွပ္ထားတဲ့ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုး၊ သၾကား ၂၀ က်ပ္သား၊ ေရသန္႕ တစ္လီတာခဲြနဲ႕ ဆားအနည္းငယ္ တုိ႕ကုိ ျပင္ထားေပးပါ။ သၾကားထဲက အမိႈက္သရုိက္ကင္းစင္းေအာင္ ေရသန္႕နဲ႕ က်ဳိျပီး ေရစစ္နဲ႕ သၾကားေရေတြကုိ စစ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕၊ ေကာ္ဖီ၊ သၾကားရည္တုိ႕ကုိ ေပါင္းျပီး က်ဳိေပးပါ။ ေညာင္ေစးက်သလုိျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ စပ်စ္ေျခာက္ေတြရဲ႕ အေပၚကေန ေနာက္တစ္ထပ္ေလာင္းေပးပါေနာ္။ ဒုတိယအလႊာေလာင္းျပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ အၾကာမွာေတာ့ ဗန္ဒါဆံနဲ႕ သီဟုိဠ္ဆံကုိ ေက်ာက္ေက်ာမ်က္ႏွာျပင္အႏွံ႕ ညီညီညာညာ ျဖဴးေပးပါ။
တတိယအလႊာျပင္ဆင္နည္း
တတိယအလႊာအတြက္ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕ တစ္၀က္၊ သၾကား ၁၀ သား၊ ေရသန္႕ ၀.၇၅ လီတာတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႕ က်ဳိေပးျပီး ေက်ာက္ေက်ာဗန္းထဲ တတိယအလႊာျဖစ္ေအာင္ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ သီဟုိဠ္ဆံနဲ႕ ဗန္ဒါဆံကုိ ေလာင္းျပီးသားျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။
ဒီပြဲဟာ ေတာင္သူလယ္သမားေန႕႕ကုိ ဂုဏ္ျပဳတဲ့ ပြဲျဖစ္တာမုိ႕ ကၽြန္မတုိ႕အဖဲြ႕က အေပၚဆံုးအလႊာမွာ ဒီဇုိင္းဆင္ဖုိ႕အတြက္ ဦးၾကီးမ်ားကုိ ကုိယ္စားျပဳတဲ့ စပါးႏွံပံုစံေလးကုိ ေဖာ္ဖုိ႕ စိတ္ကူးရတာမုိ႕ အေပၚမွာ စပါးႏွံပံုေဖာ္ဖုိ႕အတြက္ ေနၾကာေစ့ကုိ အသံုးျပဳျပီး စပါးရြက္အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ဖယံုေစ့ကုိ အသံုးျပဳခဲ့ပါတယ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပူတင္းေကာ္ဖီ အဆံစံု စီထားတဲ့ ေက်ာက္ေက်ာေလးရပါျပီေနာ္။ အုန္းႏုိ႕မပါတဲ့အတြက္ ေသြးတုိးသမားေတြ စိတ္မပူရသလုိ အခ်ဳိေလ်ာ့ထားတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ဳိျဖစ္မွာလည္း မစုိးရိမ္ရေတာ့ပါဘူး။ အာဟာရဓာတ္ျပည့္တဲ့ အေစ့ေတြ၊ အခြံမာအသီးေတြရဲ႕အဆံေတြကုိ အသံုးျပဳထားတဲ့အတြက္ လုိအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ ေတြလည္း အျပည့္ပါေနျပီမုိ႕ က်န္းမာေရးနဲ႕လည္း သင့္ေတာ္မယ္လုိ႕ ယူဆျပီး ဒီေက်ာက္ေက်ာေလးကုိ အသြင္တစ္မ်ဳိးနဲ႕ ဖန္တီးလုိက္တာပါ။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း အဆင္ေျပမယ္ဆုိရင္ ပူတင္းေကာ္ဖီ ေက်ာက္ေက်ာေလးကုိ လုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
Credit: ဒီေက်ာက္ေက်ာလုပ္ဖုိ႕ အုိင္ဒီယာေပးတဲ့ ကၽြန္မရဲ႕ ၀ုိင္းေတာ္သားထဲက ကုိတုတ္ၾကီးနဲ႕ ကုိယြန္းမင္းငယ္ကုိလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ကၽြန္မ ေက်ာက္ေက်ာထုိးျပဳိင္ပြဲ၀င္ဖုိ႕ ကိစၥကုိ ေျပာတဲ့အခါမွာ အားေပးခဲ့တဲ့ ႏွမေတာ္ အမြန္ကုိလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Lu Lu yeee..thankss alott lott for de food,,.. as soon as i'll come here ..thanks
ReplyDeleteအမ ေရ...
ReplyDeleteေက်းဇူးအရမ္းကုိ တင္ပါတယ္ေနာ္......သၾကၤန္အတက္ေန စတုဒီသာ အတြက္ေတာ့... ဒီေက်ာက္ေက်ာေလး.. ပါမယ္ဗ်ာ...
အမ တစ္ေယာက္ ထာ၀ရ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ.....