Monday, December 17, 2007

ရွမ္းေခါက္ဆဲြ အရည္ေဖ်ာ္

Reactions: 

ကၽြန္မ ရွမ္းေခါက္ဆဲြလုပ္နည္းေရးခဲ့ဖူးပါတယ္။ အသုပ္လုပ္နည္းေပါ့။ အခုတစ္ခါေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာလည္း ရွိေနတာမုိ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲအဖတ္လည္း ၀ယ္ရလည္းလြယ္၊ ရာသီဥတုေလးကလည္း နည္းနည္းေအး ေနတာမုိ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကုိ အရည္ေဖ်ာ္လုပ္နည္းေလးကုိ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစဦးေနာ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့၊ ရွမ္းေခါက္ဆဲြဖတ္၊ (အေစးအဖြယ္) ကုိေတာ့ ကုိယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာကုိ ေရြးပါေနာ္။ အသားေကာင္းေကာင္း၀က္သား၊ ၀က္နံရုိး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နာနတ္ပြင့္အနည္းငယ္၊ ေျမပဲေလွာ္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ အက်ဲ၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္း၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။

ဟင္းရည္အတြက္ ၀က္နံရုိးကုိ အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕နဲ႕နယ္ပါ။ မီးဖုိေပၚ အုိးတင္ျပီးေတာ့ ဟင္းခ်ဳိရည္အုိးတည္ဖုိ႔ျပင္ပါတယ္။ နယ္ထားတဲ့၀က္နံရုိးကုိ အုိးထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဂ်င္းအ၀ုိင္းလုိက္လွီးထည့္ျပီး ပထမလံုးေရေလးနဲ႕ တစ္ေရခမ္းေအာင္တည္ပါ။ ပထမတစ္ရည္ခမ္းျပီဆုိမွ ေနာက္ထပ္ ဟင္းရည္အုိးထဲ ေရထပ္ထည့္ျပီး ဟင္းရည္အုိး ပြက္ပြက္ဆူျပီး နံရုိးႏူးတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ နံရုိးႏူးေလာက္ျပီဆုိမွ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရုိက္ထည့္ပါ။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဟင္းရည္အုိးကုိ ဆူေအာင္ တည္ေပးထားပါ။ ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ နံနံပင္အရုိးေလးေတြ ထုထည့္ေပးပါဦးေနာ္။

အသားဟင္းအတြက္ ၀က္သားကုိ ေရြးပါတယ္။ ၀က္သားကုိ အဆီအေခါက္မပါ၊ အသားခ်ည္းသပ္သပ္ ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကား၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စင္းတုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႕ ငရုတ္သီးကုိ ေထာင္းပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းပါ။ အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ဆီထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ နာနတ္ပြင့္ေလး ႏွစ္ဖတ္ေလာက္ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ေလးေတြ လိပ္တက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့ အသားေလးေတြထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးထည့္ပါ။ ငံျပာရည္နည္းနည္းေလာက္ထည့္ပါ။ ေရနည္းနည္းေလာက္ထည့္၊ ခဏတည္ထားျပီး အသားလည္း ႏူး၊ ဆီလည္းျပန္လာျပီဆိုလွ်င္ ဟင္းအႏွစ္က်က္ပါျပီ။

ရွမ္းေခါက္ဆဲြဖတ္ကုိ မျပဳတ္ခင္ နာရီ၀က္ေလာက္ ေရၾကိဳစိမ္ထားလုိက္ပါတယ္။ စားပြဲျပင္ခါနီီးမွ စကာေလးထဲကုိ ေခါက္ဆဲြဖတ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ဟင္းခ်ိဳရည္အုိးထဲ ထည့္ျပီး တူနဲ႕ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္ေပးပါေနာ္။ ေခါက္ဆဲြဖတ္ အိျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ေရစစ္ျပီးေတာ့မွ စားပြဲျပင္မယ့္ ပန္းကန္ထဲကုိ ထည့္ပါေနာ္။ တျခား မရွိမျဖစ္ လုိအပ္တဲ့ အဆာပလာေတြကေတာ့ ေျမပဲေလွာ္ကုိ အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းထားေပးပါ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္၊ ဆီခ်က္ရျပီဆုိရင္ ပန္းကန္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္းမႈန္႕ကုိ ဆီထဲ လွိမ့္ျပီး ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးလုပ္၊ အရမ္းမတူးခင္မွာ အျမန္ခ်လုိက္ေနာ္။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ကုိ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့ဟင္းခ်ဳိရည္ေလး နည္းနည္းနဲ႕ စပ္ထားပါ။ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။ စားပြဲျပင္မယ္ဆုိရင္ မုန္႕ဖတ္ေလးထည့္၊ ဟင္းရည္ပူပူေလးကုိထည့္၊ ၀က္နံရုိးႏူးအိအိေလးပါေအာင္ ခပ္ထည့္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ အသားဟင္းထည့္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးထည့္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ထည့္္ျပီး စားရံုပဲေနာ္။ ဟင္းရည္ပူပူေလးကုိ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ျဖဴးျပီး မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႕ တဲြဖက္စားသံုးပါ။ ကဲ ႕ ႕ ႕ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

6 comments:

  1. I can't read it anymore even though I click 'more'. Ma Ma Lu Lu, would you please help me.
    KS

    ReplyDelete
  2. ျပင္ေပးလုိက္ပါျပီေနာ္။ ဖတ္လုိ႕ရျပီလားမသိဘူးေနာ္။ စမ္းၾကည့္ပါဦးေနာ္။

    ReplyDelete
  3. ေက်းဇူးအထူးပဲတင္ပါတယ္။ ဆုမြန္ေကာင္းေတာင္းေပးလွ်က္......
    KS

    ReplyDelete
  4. ပံုမွာ ႏွမ္းေတြေတြ ့တယ္.. လုပ္နည္းထဲမွာႏွမ္းလဲမပါဖူး

    ReplyDelete
  5. မုန္ညင္းစိမ္း ႏွစ္ပိသာ၊ မုန္လာဥနီ ၁၅ က်ပ္သား၊ ဂ်ဴးျမစ္ ၁၅ က်ပ္သား၊ ပဲပုိးတီ ၂၅ က်ပ္သား၊ ခ်င္း ၅ က်ပ္သား၊ မုန္ညင္းေစ့ (mustard seeds) ၁ က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီး အေရာင္မႈန္႕ ၅ က်ပ္သား၊ နံနံေစ့(coriander seeds) ၁ က်ပ္သား၊ ဆား၊ ၾကံသကာ ၅ က်ပ္သား၊ ဆန္အရက္ (rice wine) ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းတုိ႕ပါေနာ္။

    Can you please translate the ingredients and measurement in english, please

    Thanks Ma LuLu....

    ReplyDelete