Sunday, September 2, 2007
ရွမ္းေခါက္ဆဲြ
တုိ႕ဟူးေႏြးလုပ္မယ္ဆုိျပီး စိတ္ကူးထားေပမယ့္ ကုလားပဲမႈန္႕အစိမ္း ၀ယ္မရတာနဲ႕ ရွမ္းေခါက္ဆဲြပဲ
လုပ္လုိက္ရပါတယ္။ ရွမ္းေခါက္ဆဲြမွာ ဆန္ေစးရယ္၊ အဖြယ္ရယ္ဆုိျပီး ရွိပါတယ္။
ဒီမွာေတာ့ ကၽြန္မကေတာ့ ရွာလုိ႕ ရတဲ့အဖတ္နဲ႕ပဲ ခ်က္လုိက္ရတာပါ။ အဓိကေတာ့
အသုပ္သေဘာမ်ဳိးလုပ္လုိက္တာပါ။
ပထမအဆင့္အေနနဲ႕ အသားဟင္းကုိ လုပ္ပါတယ္။ ၀က္သား ဒါမွမဟုတ္္ ၾကက္သားကုိ ေ
တာက္ေတာက္စင္းပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းနုပ္နုပ္စင္းတုိ႕နဲ႕ ေရာနယ္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးကို ေထာင္းပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စင္းပါ။အဆင္သင့္
ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ဆီထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီငရုတ္သီးကုိ
ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ နာနတ္ပြင့္ေလး ႏွစ္ဖတ္ေလာက္ ထည့္ျပီး ေမႊပါ။ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ေလးေတြ လိပ္တက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့ အသားေလးေတြထည့္ျပီး
ေမႊပါ။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးထည့္ပါ။ ငံျပာရည္နည္းနည္းေလာက္
ထည့္ပါ။ ေရနည္းနည္းေလာက္ထည့္၊ ခဏတည္ထားျပီး အသားလည္း ႏူး၊ ိ ဆီလည္းျပန္လာျပီဆိုလွ်င္
ဟင္းအႏွစ္က်က္ပါျပီ
ဒုတိယအဆင့္အေနနဲ႕ ဟင္းခ်ဳိရည္အုိးတည္တာပါ။ ၾကက္ရိုးေျခသလံုးရုိးကုိ အိုးထဲထည့္၊ ေရထည့္ျပီး၊
ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္း၊ ဂ်င္းအ၀ုိင္းလုိက္ လီွးထည့္၊ ဟင္းရည္အုိး ဆူေအာင္ တည္ပါ။
ဟင္းအုိးဆူလာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓါးျပားရိုက္ထည့္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါေနာ္။
တတိယအဆင့္အေနနဲ႕ကေတာ့ ရွမ္းေခါက္ဆဲြဖတ္ ျပဳတ္တာပါ။ ကၽြန္မ ဒီမွာေတာ့ ဗီယက္နမ္က
လာတဲ့ ဆန္ျပားဖတ္ကုိ ၀ယ္ျပီး သံုးလုိက္ပါတယ္။ မျပဳတ္ခင္ နာရီ၀က္ေလာက္ ေရၾကိဳစိမ္ထားလုိက္ပါတယ္။
စားပြဲျပင္ခါနီီးမွ စကာေလးထဲကုိ ေခါက္ဆဲြဖတ္ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ဟင္းခ်ိဳရည္အုိးထဲ
ထည့္ျပီး တူနဲ႕ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္ေပးပါေနာ္။ ေခါက္ဆဲြဖတ္ အိျပီ ဆုိရင္ေတာ့
ေရစစ္ျပီးေတာ့မွ စားပြဲျပင္မယ့္ ပန္းကန္ထဲကုိ ထည့္ပါေနာ္။
တျခား မရွိမျဖစ္ လုိအပ္တဲ့ အဆာပလာေတြကေတာ့ ေျမပဲေလွာ္ကုိ အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေလး
ေထာင္းထားေပးပါ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီခ်က္ေၾကာ္၊ ဆီခ်က္ရျပီဆုိရင္ ပန္းကန္လံုးထဲ
ေျပာင္းထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးခဲြျခမ္းမႈန္႕ကုိ ဆီထဲ လွိမ့္ျပီး ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးလုပ္၊ အရမ္းမတူးခင္မွာ
အျမန္ခ်လုိက္ေနာ္။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ကုိ ပန္းကန္လံုးထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့ဟင္းခ်ဳိရည္ေလး နည္းနည္းနဲ႕ စပ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္ ပါးပါးလွီးထားပါ။
စားပြဲျပင္မယ္ဆုိရင္ မုန္႕ဖတ္ေလးထည့္၊ အသားဟင္းထည့္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊
ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးထည့္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ထည့္၊ ျပီးရင္ေတာ့ ေသေသခ်ာခ်ာနယ္ျပီး စားရံုပဲေနာ္။
ဟင္းရည္ပူပူေလးကုိ ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး
ျဖဴးျပီး တဲြဖက္စားသံုးလုိ႕ရပါျပီ။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္နဲ႕ တဲြဖက္စားတယ္ေလ။
ဒီမွာေတာ့ TAKANA လုိ႕ေခၚတဲ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္ေလးကုိ အရည္ညွစ္လုိက္တယ္၊ ျပီးေတာ့မွ
ဆားေလးနဲ႕ သံပုရာရည္ေလးထည့္ျပီး တဲြစားလုိက္တာပါပဲ။ ကဲ ႕ ႕ ႕ အားေပးၾကပါဦးေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
You miss the most important part which SHAN's real taste. It is the root of coriandar. It is the main smell and taste for SHAN noodle. Thk
ReplyDeleteHi Lu Lu.TQ for yur cooking advice.I'll try it coz i like Shan noodle soup or salad.
ReplyDeletetomorrow morning, we have plan to offer this to monk as aryone swan. I will cook, sis. Thanks. I have been to cook shan noodle. but no longer cooked and a little forget.I say Thanks again for reference of your this detail post. mwarrrh :*
ReplyDeleteHello!
ReplyDeleteIf you use a little amount of Salted Soy Beans in the curry, you will definitely get a better one.
Thanks,
Thinn
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ လုပ္ခ်င္ေနတာ ၾကာျပီး၊ ခ်က္နည္း ေသခ်ာ မသိလို႔.. ခ်က္နည္းအတြက္ ေက်းဇူးပါပဲေနာ္ မမလု
ReplyDeleteThanks
၀တ္ရည္
ဒီနည္းက ရန္ကုန္မွာ ရွိတဲ့ အင္းေလး အမွတ္တရ ဆိုင္ မွာ စားျဖစ္တဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ နဲ႔ အတူဆံုးပဲ။ လုပ္လို႔လဲ လြယ္တယ္။ စားလို႔လဲအရမ္းေကာင္းတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ နဲ႔ မိုင္ေပါင္းမ်ားစြာေ၀းေနတဲ့သူေတြ အတြက္ အင္မတန္ တန္ဖိုးရွိတဲ့ ခ်က္နည္းေလးပါ။
ReplyDeleteမွ်ေ၀ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီးတင္ပါတယ္။
Warmest Regards,
Haymar
dear ma lu
ReplyDeletecan you know how to do bean sproat ?
I tried several time already but not yet success some time it tail :-0 (ah mhee) is so long and that bean sproat are so thin I would like to know it is depend on water or what happen but some sell from shopping mall are not like that I use drinking water coz of piping water is sea water and includin chemical pl reply me .thanks