Friday, September 14, 2012

ေျမအိုးျမီးရွည္




ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္ ...

ဒီေန႔မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္ ေျမအုိးျမီးရွည္ လုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေဝေပးပါရေစရွင္ ...

ကၽြန္မခ်က္ျဖစ္တဲ့ ေျမအုိးျမီးရွည္ေလးကေတာ့ လြန္ခဲ့တဲ့ ၂ဝဝ၉ ခုနွစ္တုန္းက ျပင္ဦးလြင္မွာ အလုပ္ရံုေဆြးေႏြးပြဲ တစ္ခု သြားတက္တုန္း ကၽြန္မတုိ႔သူငယ္ခ်င္းမ်ားနဲ႔ အတူ ဆုိင္တစ္ဆုိင္မွာ သြားစားခဲ့တဲ့ ပံုစံမ်ဳိးေလးပါေနာ္ ...

ကၽြန္မဘဝမွာ စစခ်င္း စားခဲ့ဖူးတဲ့ ေျမအုိးျမီးရွည္ပဲ ဆုိပါေတာ့ေနာ္ အဲ့ဒီမွာ စားခဲ့ျပီး ၾကိဳက္သြားျပီး ရန္ကုန္ ျပန္ေရာက္ေတာ့လည္း ဆုိင္ေတြမွာ ေျမအုိးျမီးရွည္စားခ်င္လုိ႔ မွာစားခဲ့ပါတယ္ … ဒါေပမယ့္ေလ လံုးဝကုိ အရသာမတူ၊ ပါဝင္ပစၥည္းေတြလည္း မတူဘဲ လံုးဝကုိမွ စားလုိ႔မရဘဲ ျပင္ဦးလြင္မွာ စားခဲ့ဖူးတဲ့ ေျမအုိးျမီးရွည္ကုိပဲ တမ္းတမိေနေတာ့တာေပါ့ ...

ဒီလုိနဲ႔ အိမ္မွာလည္း ေျမအုိးျမီးရွည္ကုိ အဆင္ေျပသလုိ မၾကာခဏ ခ်က္စားျဖစ္တယ္ … ဒါေပမယ့္ ပုိ႔စ္လည္း မတင္ျဖစ္ခဲ့ဘူး ... ဘေလာ့ဂ္ကုိ အျမဲတမ္းအားေပးေနတဲ့ ေမာင္ႏွမတစ္ေယာက္က ေျမအုိးျမီးရွည္ လုပ္နည္းေလး မွ်ေပးပါဦးေနာ္ ဆုိလုိ႔ မေန႔မနက္က အေစာထျပီး လုပ္ျဖစ္ခဲ့တာေလးကုိ ေမာင္ႏွမမ်ား အားလံုးအတြက္ မွ်ေဝေပးလုိက္ရပါတယ္ ရွင္ ...

လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ အရည္အတြက္ ၾကက္ရုိးကုိ သန္႔စင္ျပီး ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆားတုိ႔နဲ႔ နယ္ျပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႔နဲ႔ အရည္ျဖဴေလးေတြ ရလာတဲ့ အထိ ျပဳတ္ေပးထားပါေနာ္ ...

အျခား လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္၊ ဝက္၊ ပင္လယ္စာ (ႏွစ္သက္သလုိထည့္ပါ)၊ ငံုးဥ၊ ၾကက္နားရြက္မႈိ၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျပားလိပ္၊ (ေရခဲမႈိလုိ႔ေခၚတဲ့ ေက်ာက္ပြင့္ကုိလည္း ထည့္ႏုိင္ပါတယ္) အသီးအရြက္အစံု (မုန္ညင္းျဖဴ၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ဘရုိကုိလီ၊ မႈိ၊ မုန္လာဥနီ၊ ၾကာစြယ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ေရႊပဲသီး၊ ေဘဘီေျပာင္းဖူး၊ ကန္စြန္းရြက္ …. ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ) ပဲျပား၊ မာလာအႏွစ္ (သို႔မဟုတ္) ေရႊပဲတံဆိပ္ ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ရွားေကာ ပတ္ေကာ၊ ရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္ စတာေတြပါေနာ္ ...

ထည့္လုိတဲ့ အသားေတြကုိ အေနေတာ္ တံုးထားေပးျပီး ၾကက္သားမႈန္႔ေလးနဲ႔ နယ္ေပးထားပါ။ ဝက္ကလီစာကုိ ထည့္မယ္ဆုိရင္ ကလီစာေတြကုိ မန္က်ည္းမွည့္နဲ႔ အေသအခ်ာ ေဆးေၾကာျပီးမွ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ရွားေကာပတ္ေကာမႈန္႔၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္တုိ႔နဲ႔ နယ္ျပီး ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ထားေပးပါ။ ႏူးအိျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ကုိယ္လုိသေလာက္ အရြယ္ အစားေလးေတြ လွီးေပးထားပါ။

ငံုးဥျပဳတ္ထားေပးပါ။ အခြံႏႊာထားေပးပါ။ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္တုိ႔ကုိ သန္႔ရွင္းေရးလုပ္ျပီး တစ္ၾကိမ္ ျပဳတ္ပစ္ပါ။ (ေရေႏြးနဲ႔ တစ္ၾကိမ္ျပဳတ္ပစ္မွသာ မႈိေျခာက္ပန္းေျခာက္ ပဲလိပ္ေျခာက္တုိ႔မွာ ရွိေနတဲ့ အနံ႔ေတြ၊ အထူးသျဖင့္ ပန္းေျခာက္က အခုေနာက္ပုိင္း လာတဲ့အခါ ၾကာၾကာ အထားခံေအာင္ အခ်ဥ္မႈန္႔နဲ႔ နယ္တယ္လုိ႔ ကၽြန္မ ခံစားရပါတယ္ ... ပန္းေျခာက္ ကုိ ေရနဲ႔ စင္ေအာင္ေဆး၊ ဝတ္ဆံဖယ္ျပီး ဟင္းထဲ ထည့္လုိက္ျပီးတဲ့အခါ ဟင္းက အခ်ဥ္အရသာရွိလာတာကုိ ကၽြန္မ သတိထားမိလုိ႔ပါ။) ျပီးမွ မႈိေျခာက္ကုိ အရြယ္ေတာ္ညွပ္၊ ပန္းေျခာက္ကုိ ဝတ္ဆံေလးေတြဖယ္ျပီး အထံုးေလးထံုး၊ ပဲလိပ္ကုိ ခ်ဳိခ်ဥ္ပံုေလး ခ်ည္ပါ။ ပဲျပားေလးေတြ အရြယ္ေတာ္ တံုးထားေပးပါ။

အသီးအရြက္ေတြကုိ သန္႔စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး အရြယ္ေတာ္ လွီးျဖတ္ေပးထားပါ။

ရယ္ဒီမိတ္ မာလာအႏွစ္ကုိ သံုးမယ္ဆုိရင္ သတိျပဳစရာ ရွိပါတယ္ ... မာလာအႏွစ္မွာ ၂ မ်ဳိးရွိပါတယ္။ တစ္မ်ဳိးက မာလာဟင္းခ်က္တဲ့အထဲမွာ သံုးမယ့္ အဆီပါတဲ့ဟာပါ။ ငရုတ္သီးမ်ားပါတယ္။ (အသီးအရြက္၊ ၾကက္သား၊ ငါး စတာေတြကုိ ခ်က္တဲ့ ဟာမ်ဳိးပါ)။ ေနာက္တစ္မ်ဳိးက Soup အတြက္ သံုးတဲ့ မာလာအႏွစ္ပါ။ သူက ဆီမပါ၊ ငရုတ္သီးပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ ေစ်းဝယ္တဲ့အခါ အဲ့ဒီအထုပ္ေတြရဲ႕ ေနာက္ေက်ာက စာကုိ ေသခ်ာဖတ္ျပီး soup အတြက္လား၊ ဟင္းအတြက္လား ဆုိတာကုိ ေရြးဝယ္နုိင္ပါတယ္။ ေမာင္ႏွမေတြက အဆီပါတာနဲ႔ စပ္တာကုိ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ဟင္းအႏွစ္ထုပ္ကုိ သံုးသင့္ျပီး အစပ္သိပ္မစားႏုိင္ဘူး၊ အဆီပါရင္ ေသာက္ရတာ ခက္တယ္ဆုိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြကေတာ့ Soup အႏွစ္ကုိ သံုးသင့္ပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရႊပဲတံဆိပ္ ငရုတ္ႏွစ္ဗူးကုိ သံုးထားပါတယ္။ တစ္ခု သတိေပးခ်င္တာက ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ မာလာဟင္းအႏွစ္ ထည့္ျပီးမွ က်န္အရသာကုိ ထပ္ျဖည့္ပါ။ ငန္သြားမွာ စုိးလုိ႔ပါ။

ၾကက္ရုိးဟင္းရည္အုိး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီ ဆုိရင္ အသားေတြနယ္ထားတာကုိ ထည့္ပါမယ္၊ ျပီးေတာ့ ငရုတ္ႏွစ္/ မာလာအႏွစ္ကုိထည့္ပါ။ မာလာအႏွစ္ထည့္တဲ့အခါ ေလာဘမၾကီးမိေစဖုိ႔ သတိေပးပါရေစ။ (အရသာေပါ့တာက ထပ္ျဖည့္လုိ႔ရတယ္၊ ငန္သြားရင္က် ဟင္းပ်က္တတ္တယ္ေလ) ကၽြန္မက အခ်ဳိးအစားကုိ ေဖာ္ျပမထားဘူးဆုိတာက တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ သံုးမယ့္ပစၥည္းခ်င္း မတူတဲ့အခါ အရသာမတူႏုိင္လုိ႔ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ အရသာရေအာင္ ကုိယ့္ရဲ႕ လွ်ာစြမ္းနဲ႔ပဲ ျမည္းၾကမယ္ေလေနာ္ ... ဟင္းပြက္ပြက္ဆူျပီ ဆုိရင္ ပဲျပားနဲ႔ အသီးအရြက္ေတြ စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ပါ။ ကလီစာေတြထည့္၊ ငံုးဥေတြထည့္ပါ။ အရသာ အေပါ့အငန္ ျမည္းပါ။ ကၽြန္မက မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိ ဒီအတုိင္း စားတာထက္ ဟင္းရည္ထဲ ထည့္ေသာက္ရတာ ၾကိဳက္တာမုိ႔ ကုိယ့္အတြက္ ပြဲျပင္တဲ့အခါ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကုိပါ ဟင္းရည္ထဲ တစ္ခါတည္း ထည့္ျပီးျပင္ေလ့ရွိပါတယ္။ အသီးအရြက္ေတြကုိ ကုိယ္တစ္ခါစားခါနီးမွ တစ္ခါျပဳတ္ျပီး ထည့္လုိ႔ရတယ္ေနာ္ ...

ျမီးရွည္ဖတ္က ရယ္ဒီမိတ္အေျခာက္ထုပ္ကုိ အညႊန္းပါအတုိင္း ျပဳတ္ျပီး သံုးလုိ႔ရသလုိ အစုိကုိလည္း ဝယ္ျပီး သံုးလုိ႔ရပါတယ္။

စားပြဲျပင္တဲ့အခါ ေျမအုိးေလးယူ ျမီးရွည္ဖတ္ေလးထည့္၊ ဟင္းရည္ထည့္၊ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္၊ အသီးအရြက္ေတြ ထည့္၊ အရသာအေပါ့အငန္ျမည္း၊ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလး ပါးပါးလွီးျပီးအုပ္၊ ႏွမ္းေစ့ေလး ျဖဴးဖုိ႔ေတာင္ ေမ့သြားတယ္ ... အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႔အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုလွတဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္တဲ့ ေျမအုိး ျမီးရွည္ေလး ရပါျပီေနာ္ ... ခပ္စပ္စပ္ေလး စားခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးေထာင္းေၾကာ္ေလး ထည့္လုိက္ပါဦးေနာ္ ...

ေမာင္ႏွမေတြ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္မယ့္ အျခား အဆာပလာမ်ားလည္း ထပ္ျဖည့္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္ ...

ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ေလးနဲ႔အတူ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါဦးလားလုိ႔ ...

ေမာင္ႏွမမ်ား အားလံုးလည္း ပိတ္ရက္မွာ မိသားစု၊ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြမ်ားနဲ႔ အတူ ေျမအုိးျမီးရွည္ေလး ခ်က္စားျပီး ေကာင္းမြန္ေပ်ာ္ရႊင္ေသာ အခ်ိန္ေလးမ်ား ပုိင္ဆုိင္ႏုိင္ၾကပါေစလုိ႔ ဆုမြန္ေျခြရင္း ...

4 comments:

  1. ၿမီးရွည္ဆို အရမ္းၾကိဳက္ .. း))
    အိမ္မွာ ၿမီးရွည္ဖတ္ရိွတယ္ ..
    ေနာက္ေန႕အားရင္ လုပ္စားမယ္ .. း))


    ခင္မင္လွ်က္
    ေဆာင္းႏွင္းရြက္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ညီမေလး ေဆာင္းႏွင္းရြက္ေရ ႕႕ ႕ အားတဲ့ေန႕က် ေျမအုိးျမီးရွည္လုပ္စားၾကည့္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ခ်က္ျပီးရင္ အမကုိလည္း ေကၽြးပါဦးေနာ္

      Delete
  2. လုလုေရ အရမ္းၾကိဳက္ေပမဲ႔`ပစၥည္းေတြအစံုမရွိလို႔မစားရျဖစ္ေနတယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. မမမာေရ ႕ ႕
      ပစၥည္းအဆာပလာကေလ အားလံုး စံုမွရယ္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္ ႕ ႕ ႕
      ကုိယ့္မွာ ရွိတဲ့ အဆာပလာေလးေတြနဲ႕ ခ်က္စားလုိ႕လည္း ရပါတယ္ေနာ္ ႕ ႕႕

      Delete