Saturday, July 24, 2010

မုန္လာကင္မ္ခ်ီ


          ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ မုန္လာကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။
          လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္လာဥ အရြက္ေရာဥပါ အပင္ ၂၀၊ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ မႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း (အစပ္စားႏုိင္သေလာက္)၊ ငရုတ္သီးေျခာက္အပုပြေတာင့္ ၅ ေတာင့္၊ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။
          မုန္လာဥေတြကုိ အရြက္သီးသန္႕၊ ဥသီးသန္႕ျဖစ္ေအာင္ ဓားနဲ႕ပုိင္းျဖတ္ျပီး သန္႕စင္ ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ျပီးရင္ မုန္လာရြက္ေရာ ဥေရာကုိပါ ဆားနဲ႕ပက္ထားေပးျပီး ၁ နာရီေလာက္ ထားလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ မုန္လာရြက္ေတြ မုန္လာဥေတြကုိ ေရနဲ႕ ေဆးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မုန္လာရြက္ေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ ညႇစ္ပစ္၊ မုန္လာဥေတြကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ကုိယ္ႏွစ္သက္တဲ့ပံုစံလွီးေပးထားပါေနာ္။ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႕ကုိ ေရလက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး တစ္လံုး ထည့္ျပီး က်ဳိေပးျပီး အေအးခံထားေပးပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႕ကို အခြံႏႊာ ေရေဆးေပးထား၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ေရေဆးေပးထားပါ၊ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္ကုိလည္း အညႇာေခၽြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေပးထား၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးအပုပြေတာင့္ကုိ ေထာင္းေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိ ၾကိတ္ေပးထားပါ။
          အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ဇလံုတစ္လံုးထဲ မုန္လာဥ၊ မုန္လာရြက္ရယ္၊ ေထာင္းထား တဲ့ ငရုတ္သီး အေရာင္၊ ၾကိတ္ထားတဲ့ ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ရယ္၊ ေကာက္ညႇင္းက်ဳိထားတာရယ္၊ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕တုိ႕ အားလံုးကုိ သမေအာင္ နယ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဖန္ပုလင္း ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္ဗူးသန္႕သန္႕ထဲ မုန္လာရြက္ ေတြ တစ္ထပ္၊ မုန္လာဥေတြ တစ္ထပ္စီထည့္ျပီး သိပ္ထားပါတယ္။ ရာသီဥတုပူတာနဲ႕ပဲ ၁ ရက္နဲ႕ ၁ ညေလာက္ဆုိ စျပီး ခ်ဥ္ပါျပီ။ ၂ ရက္ဆုိရင္ေတာ့ ေကာင္းေကာင္းခ်ဥ္ပါျပီေနာ္။
          ငရုတ္သီးစိမ္းေလးနဲ႕မုိ႕ေလ စားရတာ ခပ္စပ္စပ္ေလးနဲ႕ ေမႊးေမႊးေလး ေတာ္ေတာ္ေလး စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္။ မုန္လာခ်ဥ္လုပ္ျပီး သုပ္စားမယ္ဆုိရင္ေတာင္ အဆင့္ေတြ မ်ားေနဦးမယ္၊ ဒီနည္းေလးက ပုိသန္႕ျပီး ပုိစားေကာင္းတယ္လုိ႕ အေမနဲ႕ ညီမေတြက ေျပာပါတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ပဲ ဒီနည္းေလးကုိ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ လက္ဆင့္ကမ္း လုိက္တာပါေနာ္။
          မုန္လာရြက္မရွိလဲ မုန္လာဥခ်ည္းသပ္သပ္ ဒါမွမဟုတ္ မုန္လာပင္ေပါက္တုိ႕ကုိ ဒီနည္းနဲ႕ အခ်ဥ္တည္လုိ႕ ရပါတယ္ေနာ္။ ခ်ဥ္ဖတ္ၾကိဳက္တဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ ခံတြင္း ေတြ႕ေစရပါမယ္ေနာ္။

10 comments:

  1. မမလု...
    လမ္းေဘးမွာအထမ္းနဲ႔ေရာင္းတဲ့မုန္းဟင္းခါးေတာခ်က္ေလးအေၾကာင္း
    ခ်က္ပုံခ်က္နည္းေလးအခ်ိန္ရရင္ေရးေပးပါလား...

    ReplyDelete
  2. မမေရ
    ရွမ္းၾကက္သြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါလို႔ ေတာင္းဆိုပါရေစေနာ္။ ပိုးတီခ်ဥ္ေလး လုပ္စားခ်င္လို႔ပါ။

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. မမလုလုေရ.. ဒီေန႔ဘဲအေျပးသြား၀ယ္ပီး လုပ္စားေတာ့မယ္။

    ReplyDelete
  5. မမလု... ေက်းဇူးတင္တယ္..... အရမ္းေတာ္တယ္ေနာ္.....

    ReplyDelete
  6. မလုေရ...ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္ေနာ္...

    ReplyDelete
  7. ဘာဟင္းေလးဘဲခ်က္ခ်က္.....ဒီလင့္ေလးကမရွိမၿဖစ္ေလးပါ....မလုကိုေက်းဇူးအရမ္းတင္ပါတယ္....

    ReplyDelete
  8. ညီမလုေလးေရ..
    ေက်းဇူးပါ..
    အခုမွေတြ႔လို႔ နည္းေလးယူထားလိုက္ပါျပီ..
    အားရက္က်ရင္လုပ္မယ္ေနာ္..
    အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲလုပ္ၿပီးလို႔ခ်ဥ္သြားရင္ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းလို႔ရလား ညီမေလး.အျပင္မွာပဲထားလည္းရလား..?
    :D

    ReplyDelete
  9. မလုလုေရကိုရီးယားစစ္စစ္မုန္ညင္းဂင္မခ်ီလုပ္နည္းရွိရင္သင္ေပးပါခင္ဗ်ာ

    ReplyDelete