ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးမဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားထဲက ကုိေအာင္ ေမးထားတဲ့ ၾကက္ဥထမင္းလိပ္လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္ဥ (၅) လံုး၊ ရွမ္းဆန္ (rice cooker ဆန္ခ်င္ခြက္ ၂ ဗူး)၊ ဆန္ရွာလကာရည္ ထမင္းစားဇြန္း (၃) ဇြန္း၊ သၾကား အနည္းငယ္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ႏွမ္းေစ့ (အျဖဴ/+အနက္) အနည္းငယ္၊ ေရညႇိ (ဂ်ပန္ထမင္းလိပ္လိပ္ရင္ သံုးတဲ့ေရညႇိ ဖတ္ဆုိရင္ ရပါတယ္) အနည္းငယ္၊ မုန္လာဥနီအနည္းငယ္၊ ရွီတာေကးမႈိေျခာက္ (၇) ပြင့္၊ ပုစြန္အနည္းငယ္၊ ဆီ၊ ဂ်ံဳမႈန္႕ထမင္းစားဇြန္း (၃) ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဆန္အရက္ ထမင္းစားဇြန္း (၂) ဇြန္း (မထည့္ခ်င္ရင္လည္းရပါတယ္ေနာ) ဂ်ပန္လုိ ေရွာယုလုိ႕ ေခၚတဲ့ ခ်ဥ္ငံအရသာရွိတဲ့ အခ်ဥ္ရည္ရယ္၊ ၀ါဆာဘိရယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ၾကက္ဥကုိ ဂ်ံဳမႈန္႕၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ နာနာေခါက္ေပးထားပါေနာ္။ ႏွမ္းေစ့ ၂ မ်ဳိး သုိ႕မဟုတ္ ရတဲ့ႏွမ္းေစ့ကုိ ေလွာ္ေပးထားပါ။ ေရညႇိကုိေတာ့ ပုိေမႊးျပီး ပုိအရသာရွိေအာင္လို႕ non stick ဒယ္အုိးထဲ ဆားေလးနည္းနည္း ထည့္ျပီးေတာ့ အပူေပးလုိက္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ေရညႇိဖတ္ေတြကုိ ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ညႇပ္ေပးထားပါ။ မုန္လာဥနီကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆး၊ ပါးပါးေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ၊ ရွီတာေကးမႈိ ေျခာက္ ကုိလည္း ပြေနေအာင္ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ျပီးေတာ့မွ ပါးပါးေသးေသးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ပုစြန္ကုိလည္း အျမီးျဖဳတ္၊ ေခါင္းျဖဳတ္၊ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ပုစြန္ကုိ ဆားေလး အနည္းငယ္လူးျပီးေတာ့ ဆားနယ္ေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ဒယ္အုိးထဲကုိ ေရလက္ဘက္ရည္ ပန္းကန္လံုး ၃ လံုးေလာက္ထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဆန္အရက္တုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ျပီးတဲ့အခါ မႈိေျခာက္၊ မုန္လာဥနီတုိ႕ကုိ အရင္ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ေနာက္ဆံုးက်ရင္ ပုစြန္ကုိထည့္ျပဳတ္ပါ။ ပုစြန္လည္း အပူရွိန္ရလုိ႕ က်က္ျပီဆုိတာနဲ႕ ဇကာေလးနဲ႕ စစ္ျပီး အဖတ္ေတြကုိ ဆယ္ယူ၊ က်န္တဲ့အရည္ကုိ ေရနဲ႕ေရာျပီး ထမင္းခ်က္တဲ့ အထဲ ထည့္ျပီး ခ်က္ပါ။ ထမင္းကုိ နည္းနည္းမာမာေလး ခ်က္ေပးထားပါ။ ထမင္းက်က္တဲ့အခါ က်ရင္ ထမင္းထဲကုိ ရွာလကာရည္ရယ္၊ သၾကားေလးရယ္ ထည့္ျပီး နယ္ပါ။ ျပီးရင္ ခုနက ျပဳတ္ထားတဲ့ ပုစြန္မုန္လာဥနီနဲ႕မႈိဖတ္ေတြရယ္၊ ေရညႇိဖတ္ေလးေတြရယ္ အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။
ထမင္းတည္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္ဥေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ ဒယ္အုိး (ေလးေထာင့္ပံု ဒယ္အုိး) ၾကက္ဥလိပ္လုပ္ရင္ သံုးတဲ့ဒယ္အုိးကုိ သံုးပါမယ္၊ အဲ့ဒီဒယ္အုိးမရွိလည္း အေၾကာင္းမဟုတ္ပါဘူး၊ non stick ဒယ္အုိးအ၀ိုင္းကုိပဲ သံုးမယ္၊ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဒယ္အုိးပူလာရင္ ဆီေလးနည္းနည္းထည့္၊ မီးအားကုိ အသင့္အတင့္ပဲ ထားျပီးေတာ့ ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကုိ ဇြန္းေလးနဲ႕ ေသခ်ာျဖန္႕ျပီး ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္ဥက မတူးရပါဘူး၊ ထမင္းနဲ႕ လိပ္မွာဆုိေတာ့ လိပ္လုိ႕ေကာင္းမယ့္အေျခအေန မထူမပါးေလးျဖစ္ ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္ဥကုိ ေၾကာ္တယ္လုိ႕ သေဘာမထားဘဲ သတိထားျပီး ဟုိဘက္ ဒီဘက္ အက်က္ညီေအာင္ လုပ္ေပးျပီး အသာေလး ဆယ္ယူထားပါ။ ၾကက္ဥ အခ်ပ္ေလးေတြ ရေနပါမယ္ေနာ္။ ေလးေထာင့္ပံုေလးေတြျဖစ္ေအာင္လုိ႕ ၾကက္ဥအခ်ပ္ေလး ေတြကုိလည္း ေဘးသားေလးေတြျဖတ္ေပးထားပါေနာ္။ ပုိတဲ့ ၾကက္ဥ ေဘးသားေတြကုိလည္း ထမင္းနဲ႕ အဆာပလာေတြ ထည့္နယ္တဲ့အထဲ ထည့္နယ္လုိက္လုိ႕ ရပါတယ္ေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ၾကက္ဥထမင္းလိပ္လုပ္ဖုိ႕ ေအာက္ဆံုးမွာ ယင္းလိပ္ေလး ခင္းပါမယ္။ ယင္းလိပ္ရဲ႕ အေပၚကေန wrapping လုပ္တဲ့ ပလတ္စတစ္စေလး ထပ္ခင္းပါမယ္။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥအခ်ပ္ေလးတစ္ခ်ပ္ယူ၊ ျပီးရင္ နယ္ထားတဲ့ ထမင္းေလးေတြကုိ ဇြန္းနဲ႕ယူျပီး ၾကက္ဥခ်ပ္ရဲ႕ အတြင္းဘက္နား လက္မ၀က္ေလာက္ ေနရာခ်န္ျပီး ထည့္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ယင္းလိပ္ေလးကုိ အသာေလး ယူျပီး လိပ္သြားရံုပါပဲေနာ္။ ေရညႇိထမင္းလိပ္ လုပ္သလုိပါပဲ ေနာ္။
ၾကက္ဥထမင္းလိပ္ေလးေတြ ျပီးရင္ေတာ့ ဓားေလးနဲ႕ အသာအယာ ညီညီညာညာ လွီးျပီး သံုးေဆာင္ရံုပါပဲေနာ္။ ေရွာယုနဲ႕ ၀ါဆာဘိနဲ႕ ထည့္စားတတ္ရင္ စားႏုိင္သလုိ ကင္မ္ခ်ီနဲ႕ လည္း တြဲဘက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ ကေလးေတြဆုိရင္ေတာ့ ဒီအတုိင္းအရသာကုိပဲ ၾကိဳက္တတ္ၾကပါတယ္။
အခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဓာတ္ပံုမရွိေသးလုိ႕ စာနဲ႕အရင္ ေရးပုိ႕လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ ဒီေလာက္ဆုိ ကုိေအာင့္ ညီေလးကုိ ၾကက္ဥထမင္းလိပ္ လုပ္ေကၽြးခ်င္ရင္ အဆင္ေျပ ေလာက္မယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။ က်န္တဲ့ ေမာင္ႏွမေတြလည္း ပိတ္ရက္မွာ တစ္ခါတေလ အပ်င္းေျပေလး ၾကက္ဥထမင္းလိပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
ပုစြန္အျပင္ ၾကက္သား၊ ငါး၊ ကဏန္းအသား စသျဖင့္ ထည့္လုိ႕ရပါတယ္။ မုန္လာဥနဲ႕ မႈိအျပင္ အျခားအသီး အရြက္မ်ားျဖစ္တဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ သခြားသီး စသျဖင့္လည္း ႏွစ္သက္သလုိ ထည့္ျပီး လုပ္စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
နည္းလာယူသြားတယ္
ReplyDeleteလုပ္စားမလို႕ေလ
ဒီညေနလုပ္စားမယ္ ဒါေပမဲ႕ အဆာပလာေတာ႕ မစံုဘူး
ေနာက္တစ္ေခါက္မွ ေကာင္းေကာင္းျပန္လုပ္မယ္
ဒီညေနေတာ႕ ျဖစ္သလိုလုပ္စားလိုက္ဦးမယ္။။
နည္းလမ္းေလးအတြက္ ေက်းဇူး လုလု ေရ
ၾကိဳက္တာမွ အရမ္း
ReplyDeleteအဆာပလာေတြကလည္း မ်ားၾကီး
လုပ္ရမယ့္အဆင့္ေတြကလည္း မလြယ္ဘူး ေနာ္
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ မလုလုေရ...