Friday, July 9, 2010

ကင္မ္ခ်ီကဏန္းဟင္းရည္


          ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ကင္မ္ခ်ီ ကဏန္းဟင္းရည္ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀ေပးပါရေစဦးရွင္။
          လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကင္မ္ခ်ီ၊ ၾကက္ရုိး/၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္၊ ၀က္သား/ ၾကက္သား/ ပုစြန္/ဂဏန္း/ျပည္ၾကီးငါး ၾကိဳက္ရာထည့္၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ကင္မ္ခ်ီ၊ ပဲျပား၊ မႈိ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္/ နံနံပင္၊ ဆား၊ ကုိရီးယား ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ၾကက္သားမႈန္႕ စတာတုိ႕ပါေနာ္။
          ကင္မ္ခ်ီကုိေတာ့ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ လုပ္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ http://lulucooking.blogspot.com/2009/12/blog-post_09.html နဲ႕ http://lulucooking.blogspot.com/2007/09/kimchi.html တုိ႕မွာ သြားဖတ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ အလြယ္တကူ အျပင္ကေန ၀ယ္ယူမယ္ဆုိရင္လည္း ရပါတယ္ေနာ္။ ကင္မ္ခ်ီကုိေတာ့ အရွည္လုိက္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ကန္႕လန္႕ျဖတ္ေလးပဲ ျဖစ္ျဖစ္ လွီးေပးထားပါေနာ္။ ၀က္ရုိး/ ၾကက္ရုိးကုိလည္း အခ်ဳိရည္ရေအာင္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ ေလးတည္ျပီး ျပဳတ္ထားေပးပါေနာ္။ အသားငါးကေတာ့ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ခ်င္တာ ထည့္ေပါ့ေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဓားျပားရုိက္၊ ၾကက္သြန္နီကုိ ဘေလာ့ခ္တံုးေလးေတြ တံုးထား၊ ခ်င္းကုိ ရွည္ရွည္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျပင္ေပးထားပါေနာ္။ ပဲျပားကုိေတာ့ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးထားပါ။ ႏွစ္သက္ရာမႈိကုိ ထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ မႈိရွည္ေလးေတြကေတာ့ ပုိအရသာရိွတယ္လုိ႕ ထင္ပါတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ၀ယ္လုိ႕ရတဲ့ မႈိကုိထည့္ေပါ့ေနာ္ ေကာက္ရုိးမႈိ ျဖစ္ျဖစ္ ေငြႏွင္းမႈိျဖစ္ျဖစ္ အဆင္ေျပရာ ေပါ့ေနာ္။ ၾကက္သြန္ျမိတ္/နံနံပင္တုိ႕ကုိလည္း သန္႕ရွင္းေရး လုပ္ေပးထားပါေနာ္။
       အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါက်ရင္ အုိးထဲကုိ ႏွမ္းဆီေမႊးထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီခ်င္းစတာေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္ေလးေတြ ႏြမ္းသြားျပီဆုိရင္ ကုိယ္ စားခ်င္တဲ့ အသားကုိ ထည့္ျပီး ဆီေမႊးေလးသတ္လုိက္၊ ျပီးေတာ့ကင္မ္ခ်ီေတြထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ေမႊ၊ ျပီးရင္အရုိးျပဳတ္ရည္ေလးေတြထည့္၊ အုိးအဖံုးပိတ္ျပီး ပြက္ပြက္ ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပားရယ္ မႈိရယ္ကုိ ထည့္ပါမယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါေတြ ထည့္ျပီးရင္လည္း ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အေပါ့အငံကုိ ျမည္းျပီး အငန္အရသာအတြက္ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ အခ်ဳိအရသာအတြက္ ၾကက္သားမႈန္႕၊ အေရာင္ရဲရဲေလးနဲ႕ ခပ္စပ္စပ္ေလး ၾကိဳက္တတ္ရင္ ငရုတ္သီးအႏွစ္ ထပ္ထည့္၊ တကယ္လုိ႕မ်ား အခ်ဥ္အရသာ ထပ္ျဖည့္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ ရွာလကာ ရည္ေလး ထပ္ထည့္ေပါ့ေနာ္။ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ အရသာျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ ျမိတ္/နံနံပင္ေလး အုပ္လုိက္ေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒါဆို အနံ႕ အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ကုိရီးယား အလြမ္းေျပ ကင္မ္ခ်ီဟင္းရည္ေသာက္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ဟင္းရည္ေသာက္ဆမ္း စားရ တာမုိ႕ အစပ္ထည့္တာမ်ားသြားရင္ ေသာက္တဲ့အခါ သည္းတတ္ပါတယ္၊ သတိထားပါ dေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ကေလးေတြလည္း စားလုိ႕ရေအာင္ အစပ္ကုိ ထပ္မျဖည့္ထား ပါဘူးေနာ္။
          ေမာင္ႏွမေတြလည္း တစ္ခါတေလ ကုိရီးယားကားေတြၾကည့္ရင္း ကုိရီးယားအစား အစာေလး စမ္းသပ္ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. မလု ေရ

    ကင္းခ်ိ ဟင္းရည္စားခ်င္တယ္ဗ်ာ မိုက္တယ္ ၾကည္႕ရတာေလးကိုက

    ခင္မင္စြာျဖင္႔
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete
  2. အဲဒီ ဟင္းရည္ေလး ေသာက္ခ်င္တာ။

    ဒီဟင္းရည္ပဲြေလးအတြက္ လုလု ေက်းဇူး..။

    လုလုေျပာတဲ့ တာကိုယာခိ အိုးခင္းေလး ၀ယ္လိုက္ျပီ။ မုန္႔လင္မယား လုပ္စားမလို႔ း))

    ReplyDelete