Tuesday, September 4, 2007

ကင္မ္ခ်ီ (Kimchi)

Reactions: 
Kimchi JjigaeKimchi
စုေပါင္းကင္မ္ခ်ီလုပ္ပြဲ

ကုိရီးယားဇာတ္လမ္းတဲြေတြ ျမန္မာျပည္မွာ စျပကတည္းက အဲ့ဒီကင္မ္ခ်ီဆုိတာၾကီးကုိ စားခ်င္ေနမိတာ ႕ ႕ ႕ အဟုတ္ပဲ ႕ ႕႕ ကုိယ္ကလဲ ၾကိဳက္လုိက္မွျဖင့္ ခ်ဥ္စပ္၊ ကုိရီးယားဇာတ္လမ္းတြဲေတြထဲမွာ ကင္မ္ခ်ီကလည္း မပါမျဖစ္ ႕ ႕ ႕ ဒီလုိနဲ႕ပဲ ကၽြန္မ အခြင့္အေရးေလးတစ္ခု ၾကံဳၾကိဳက္ေတာ့ ကုိရီးယားကုိ ႏွစ္ပတ္ အလည္သြားခြင့္ ရခဲ့ပါတယ္ ႕ ႕ ႕ အ့ဲဒီခရီးစဥ္မွာ ကုိရီးယားမိသားစုအိမ္မွာ Home Stay ေနခဲ့ရပါတယ္။ သူတုိ႕က ကုိရီးယားလူမ်ဳိး ေတြရဲ႕ အဓိက အစားအစာခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကုိ သင္ေပးခဲ့ပါတယ္။ အဲ့ဒီအထဲမွာ ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းကလည္း တစ္ခုအပါအ၀င္ေပါ့။
ကင္မ္ခ်ီမ်ဳိးေပါင္းမ်ားစြာရွိတဲ့အထဲက အလြယ္ကူဆံုး၊ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္လည္း မၾကာခဏ လုပ္စားျဖစ္တဲ့ နည္းေလးကုိပဲ လက္ဆင့္ကမ္းမွ်ေ၀ပါ့မယ္။ ကင္မ္ခ်ီကုိ မုန္လာဥ၊ မုန္ညင္းျဖဴထုပ္၊ သခြါးသီး စသျဖင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္အစံုနဲ႕ လုပ္တာပါ။ ေနာက္ျပီး ငရုတ္သီးမႈန္႕ (တခ်ဳိ႕ဆုိင္ေတြမွာ ကင္မ္ခ်ီလုပ္တဲ့ ငရုတ္သီးမႈန္႔ ဆုိျပီး သပ္သပ္ ရွိပါေသးတယ္)၊ ပုဇြန္ ဒါမွမဟုတ္ ခရု (အငံလုပ္ထားတာပါ)၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ဆား၊ သၾကားတုိ႕ပါ။
မုန္ညင္းျဖဴထုပ္နဲ႕ လုပ္မယ္ဆုိရင္ အဲ့ဒီမုန္ညင္းထုပ္ၾကီးကို ထက္ျခမ္းအရင္ျခမ္း၊ ျပီးေတာ့မွ တစ္ခါ အလယ္ကေန ထက္ျခမ္းထပ္ျခမ္း၊ ျပီးရင္ အဲ့ဒီမုန္ညင္းထုပ္ကုိ ေရေဆး ျပီးေတာ့ ဆားေတြနဲ႕ နယ္ထား၊ တခ်ဳိ႕က ေတာ့ ဆားရည္စိမ္ပါတယ္တဲ့။ ေလးနာရီေလာက္ထားျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီမုန္ညင္းေတြကုိ ေရေဆးျပီး ျပန္စစ္ထား ပါတယ္။ မုန္လာဥကုိလည္း ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ ခပ္ပါးပါးရွည္ရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း ခပ္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ျဖတ္ထားေပးပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ျခစ္ထားပါေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ ဇလံုအသန္႕တစ္လံုးထဲမွာ မုန္လာဥပါးပါးလွီးထားတာရယ္၊ ျခစ္ထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ရယ္၊ ပုဇြန္ဒါမွမဟုတ္ခရုရယ္၊ ဆား၊ သၾကား၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕ထည့္ျပီးေတာ့ ေသခ်ာနယ္။ ျပီးရင္ ခုနက ေရစစ္ထား တဲ့ မုန္ညင္းျဖဴထုပ္ကုိ ယူျပီးေတာ့ တစ္လႊာခ်င္းရဲ႕ ၾကားထဲမွာ ခုနက ေရာနယ္ထားတဲ့ မုန္လာဥအႏွစ္ေတြကုိ ေသခ်ာထည့္၊ တစ္လႊာျပီးတစ္လႊာေသခ်ာထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ မုန္ညင္းထုပ္ေလးကုိ ငရုတ္သီး မုန္လာဥ အႏွစ္ေတြ နဲ႕ နွံ႕ေအာင္ေသခ်ာနယ္ျပီးေတာ့ ဗူးသန္႕သန္႕၊ ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲထည့္ထားေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ေလလံုေအာင္ ေသခ်ာပိတ္ထား။ ေနာက္တစ္ေန႕မနက္က်ရင္ အဲ့ဒီကင္မ္ခ်ီကေန အရည္ေတြ ထြက္လာမယ္။ ဘာမွ မျဖစ္ ဘူးေနာ္။ ၃ ရက္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္လာျပီး စားလုိ႕ရေနျပီ။ အရည္ေတြကုိ မလုိခ်င္ရင္သြန္ပစ္လုိ႕လဲ ရသလုိ ေနာက္ပုိင္း ဟင္းထဲ ထည့္ခ်က္စားလဲ ရတယ္။ ပုိျပီး အခ်ဥ္ကဲမွ စားခ်င္တယ္ ဆုိရင္ေတာ့ နည္းနည္း ရက္ၾကာၾကာထားစားရံုပဲေလ။ ကုိရီးယားလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ကင္မ္ခ်ီကုိ လုပ္ျပီးျပီးခ်င္းပဲ ၀က္သား သံုးထပ္သား ျပဳတ္နဲ႕ စားၾကပါတယ္။ အဲ့ဒါသူတုိ႕ရဲ႕ ပြဲေတာ္တစ္ခုပဲ။ နာမည္ေတာ့ ေမ့ေနျပီ။ ၀က္သားအတံုးလုိက္ၾကီးေတြကုိ သၾကားေတ၊ြ ဆားေတြနဲ႕ နယ္၊ ျပီးေတာ့မွ အနံ႕မနံ႕ရေအာင္ ေကာ္ဖီခဲေလးထည့္ျပီးေတာ့မွ ျပဳတ္တာ၊ ကင္မ္ခ်ီေတြကုိလည္း အမ်ားၾကီးလုပ္တာ။ ၀က္သားျပဳတ္ ႏူးျပီဆုိတာနဲ႕ အဲ့ဒီ၀က္သားေတြကုိ အုိးထဲကေန ဆယ္၊ ျပီးေတာ့မွ မထူမပါးလွီး၊ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္လုပ္ထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီကုိ အဲ့ဒီ၀က္သားေလးနဲ႕ လိပ္ျပီး စားၾကတယ္။ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့ ကင္မ္ခ်ီကုိ ရာ၀င္အုိးေတြန႕ဲကုိ သိပ္၊ ေျမၾကီးထဲ ျမွဳပ္ထားျပီးေတာ့မွ စားၾကတာ။ အၾကာၾကီးထားျပီးေတာ့မွ ေနာက္ပုိင္းက်ရင္ Kimchi Jjigae အပါအ၀င္ တျခားအစားအစာမ်ားကုိ လုပ္စားၾကပါ တယ္တဲ့။ Kimchi Jjigae ကေတာ့ အဲ့ဒီကင္မ္ခ်ီရယ္၊ ျပီးေတာ့ seafood ေတြရယ္၊ ၀က္သားရယ္၊ တုိဟူး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ စတာေတြကုိထည့္ျပီး ျပန္ခ်က္တာပါတဲ့။ Oma ရဲ႕ လက္ရာကုိ လြမ္းလုိက္တာ ႕ ႕ ႕
Smile … 1..2..3..4… Kimchii ႕ ႕ ႕ တဖ်တ္ဖ်တ္နဲ႕ ကင္မ္ရာကေန အေရာင္ေလးေတြ လက္လာသလုိ ျပန္ခါနီး က်ခဲ့ရတဲ့မ်က္ရည္စက္ေတြ၊ ကုိရီးယားအေမနဲ႕ သူငယ္ခ်င္းေတြရဲ႕ အားေပးအျပံဳးေတြ ႕ ႕႕ ႕ ေႏြးေထြးမႈေတြနဲ႕ အတူ ႕ ႕ ႕႕ ကုိရီးယားႏုိင္ငံကုိ လြမ္းေမွ်ာ္ၾကည့္ရင္းနဲ႔ ႕ ႕႕ ႕ Oma ရယ္ ႕ ႕႕ အခြင့္ရွိေသးရင္ ေနာက္တစ္ေခါက္ လာခဲ့ပါဦးမယ္ ႕ ႕ ႕
ကၽြန္မ Host Family ကုိရီယားအေမၾကီးရဲ႕ ၾကင္နာမႈနဲ႕အတူ ကုိရီးယားႏုိင္ငံကုိ ကၽြန္မနဲ႕ အတူ အလည္ တစ္ေခါက္အတူသြားခဲ့ၾကရတဲ့ အာဆီယံႏုိင္ငံမွ သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးအတြက္ အမွတ္တရ ႕ ႕ ႕ ႕ ႕႕ ႕

5 comments:

  1. စေနေရ ႕ ႕ ႕
    လုလုလည္း ကင္မ္ခ်ီအရမ္းၾကိဳက္တယ္ ႕ ႕ ႕ မိဆုိးဟင္းရည္ေလးနဲ႕ဆုိ အကိုက္ပဲ ႕ ႕ ႕

    ReplyDelete
  2. မလုေရ...မမရဲ ့ စာမ်က္ႏွာကို အခုမွ သိလို ့ အခုမွေရာက္ျဖစ္တာ အရမ္းကို ေနာင္တရပါတယ္...မမရဲ ့ ဟင္းေတြထဲမွာ ေစတနာေတြပါလို ့ အရမ္းကို စားေကာင္းမွာပါ...ေနာက္ဆို အၿမဲေရာက္ျဖစ္မွာပါ...

    ReplyDelete
  3. sister

    could u pls tell me how to do miso soup.. i like it very much.

    thx.

    ReplyDelete
  4. ကင္မ္ခ်ီ လုပ္မယ္ဆုိၿပီး google မွာ ရွာလိုက္တာ လုလုရဲ ့ ဘေလာ့ကို ေတြ ့ေတာတာပဲ...လင့္ခ္ခ်ိတ္ ထားလိုက္ပါၿပီ... :)

    ReplyDelete