Tuesday, September 4, 2007

ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္

Reactions: 


ေမ့ ႕ ႕ ဒီေန႕ဘာဟင္းခ်က္လဲဟင္ ႕ ႕ ႕
ဒီေန႕ေတာ့ ေမေမခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တယ္၊ ၀က္သားနဲ႕ တညင္းသီးအခ်ဳိခ်က္တယ္။ ဗူးသီးနဲ႕ ၾကာဇံကုိဟင္းခါးေလး ခ်က္တယ္တဲ့။ တုိ႕စရာကေတာ့ မာလာဖူး၊ ေရွာက္ရြက္ႏု၊ ေရသရက္ကင္းေလးေတြနဲ႕တဲ့။ သမီးရဲ႕ တူေတြ၊ တူမ ေတြက ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္နဲ႕ ထမင္းဗူး ထည့္ေပးလုိက္ရင္ ထမင္းကုန္တယ္၊ တျခားဟင္းဆုိ ထမင္းမကုန္ဘူး သမီးရဲ႕တဲ့။ ေမေမနဲ႕ ဖုန္းေျပာတဲ့အခ်ိန္မွာ ေမေမေျပာျပေနတာပါ။
ေအာ္ ႕ ႕ ႕ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ေတာင္ မစားရတာ တစ္လေလာက္ရွိေနျပီ။ မႏွစ္က အိမ္ကုိအျပန္မွာ ေမေမက အစား ငမ္းလြန္းတဲ့ ကၽြန္မအတြက္ ခ်ဥ္ေပါင္ကုိ ဆီမထည့္ဘဲ ေသခ်ာေျခာက္ေနေအာင္ ေမႊေပးလုိက္တာ၊ ႏွစ္ေပါက္ ေအာင္ထားလဲ ဘာမွမျဖစ္ေအာင္ကုိ လုပ္ေပးလုိက္တာ။ အခုေတာ့ အဲ့ဒါကုန္သြားေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေျခာက္နဲ႕ပဲ ႏွစ္ပါးသြားေနရတယ္။
ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တဲ့အခါ အရြက္ႏုႏုေလးေတြကုိ ေၾကာ္တဲ့အခါက်ရင္ ခၽြဲခၽြဲေလးနဲ႕ စားလုိ႕ေကာင္းသလုိ တစ္ခါတေလ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ၾကမ္းေနရင္ တစ္ေနေလာက္လွန္းျပီးမွ ေျခာက္ေအာင္ေၾကာ္ျပီး ၾကာရွည္ထားလုိ႕ ရေအာင္ေၾကာ္လုိ႕ရပါတယ္။ ကၽြန္မ အေဆာင္မွာေနစဥ္ ငါးႏွစ္လံုးလံုး ေမေမ အဲ့ဒီလုိေၾကာ္ျပီး ထည့္ေပးေနက်။ အခုေတာ့ ကၽြန္မကပဲ ေမေမ့ေနရာကေနျပီး ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္နည္းေလးေတြကုိ လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစဦးရွင္ ႕ ႕ ႕
အရြက္ႏုေလးေတြကုိ ေၾကာ္နည္းကုိ အရင္ေျပာျပမယ္ေနာ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးေတြ၊ အဖူးေလးေတြကုိ သင္၊ ျပီးေတာ့ ေရေဆးျပီး စစ္ထား။ ျပီးေတာ့ ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေလးေတြကုိ ေခါင္းျဖတ္၊ အျမီးျဖတ္ျပီးေတာ့ ဆား၊ နႏြင္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနဲ႕ နယ္ထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္တုိ႕ကုိ ေသခ်ာ ညက္ေအာင္ေထာင္းထား။ မွ်စ္ေလးေတြကုိ ပါးပါးလွီးထား။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ေလးေတြ အညွာေခၽြထားပါေနာ္။ အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ျပီးေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ရယ္၊ ငါးပိစိမ္းစားရယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕ရယ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးထည့္ျပီး အဖံုးခဏအုပ္ထားပါ။ သံုးမိနစ္ေလာက္ေနရင္ ငါးပိစိမ္းစားနံ႕ေလးေမႊးလာပါလိမ့္မယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ အဖံုးဖြင့္ျပီး ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြကုိ ေမႊေပးပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အကုန္ေၾကျပီဆုိရင္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္နဲ႕ သပ္သပ္ဖယ္ထားလုိက္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးျပန္တင္၊ ဆီမ်ားမ်ားေလးထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ ေလးနည္းနည္းထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ထည့္၊ ငံျပာရည္ေလးနည္းနည္း ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ျပီးေတာ့ အနံ႕ေလးေမႊးလာျပီဆုိရင္ ပုဇြန္ထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ျပီးရင္ေတာ့ မွ်စ္ေတြထည့္ျပီးေမႊ။ ေရနည္းနည္းေလး ထည့္ျပီး အဖံုးခဏအုပ္ထားလုိက္။ ေနာက္ထပ္ ၃ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ အဖံုးဖြင့္ျပီး ဟင္းအုိးကုိ ေမႊ၊ ေနာက္ျပီး ေမႊထားတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေတြထည့္ျပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပး။ မီးကုိ ေလ်ာ့ျပီးေတာ့ ေသခ်ာေလး ေမႊေပး။ ဆီျပန္လာျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံျမည္း၊ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးအုပ္ျပီး ဟင္းအုိး ခ်လုိက္ရံုပဲ။
ေနာက္တစ္နည္းက်ေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးေတြကုိ သင္၊ ျပီးေတာ့ ေရေဆးျပီး စစ္ထား။ ျပီးေတာ့မွ တစ္ေန ေလာက္ လွန္းလုိက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေလးေတြက ခပ္ထန္႕ထန္႕ေလးျဖစ္ျပီး ဖတ္သပ္သပ္ေလးျဖစ္ ေနလိမ့္မယ္။ အဲ့ဒါကုိမွ ျပန္ေၾကာ္တာပါ။ ေၾကာ္တဲ့အခါ သူ႕ကုိ သပ္သပ္ေမႊစရာမလုိဘဲ တစ္ခါတည္း ဆီသတ္ျပီးေတာ့ ေၾကာ္ တာပါ။ ေရရွည္ထားလုိ႕ရေအာင္လုိ႕ ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႕ ေၾကာ္ရင္ေၾကာ္၊ တကယ္လုိ႕ ပုဇြန္အစုိနဲ႕ပဲ ေၾကာ္မယ္ဆုိရင္ ေတာ့ ဆီသတ္တဲ့အခါ ပုဇြန္ကုိေျခာက္ေနေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ေၾကာ္တဲ့ပံုစံကေတာ့ အရြက္ႏုကုိ ေၾကာ္တဲ့ပံုစံနဲ႕ တူတူပါပဲေနာ္။
ခ်ဥ္ေပါက္ရြက္၀ယ္မရတဲ့ေနရာေတြမွာ ေနရတဲ့သူေတြအတြက္ ျမန္မာျပည္ကေန ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ကုိ သယ္လာခ်င္ ရင္ေတာ့ ဆီမထည့္ဘဲ ခ်ဥ္ေပါင္ကုိ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္း၊ အရသာေတြအကုန္ထည့္ျပီး ေသခ်ာေမႊခ်က္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေျခာက္ေနေအာင္ထား၊ အေအးခံျပီး ေလလံုေအာင္ထုပ္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါကုိ ေရခဲေသတၱာ အခဲထပ္ထဲ ထည့္ထားျပီး ကုိယ္စားခ်င္တဲ့အခါက်မွ ဟင္းရည္ေသာက္ေလး လုပ္ေသာက္ခ်င္ရင္လဲ ေရေႏြးနဲ႕ ေရာလုိက္ရံုပဲ၊ ေၾကာ္စားခ်င္ရင္လဲ ဒယ္အုိးထဲ ဆီထည့္ျပီး ေမႊေၾကာ္ျပန္လုပ္လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။ တခ်ဳိ႕ႏုိင္ငံေတြမွာ တစ္ခါတေလ ရတတ္တယ္ေျပာတယ္။ ရာသီကုန္ခ်ိန္မွာ စားခ်င္ရင္ စားလုိ႕ရေအာင္ preserved လုပ္ထားလုိက္ေပါ့ေနာ္။

0 comments:

Post a Comment