Saturday, March 20, 2010

ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ား

Blogger ေလးဆီက ရတဲ့ ဓာတ္ပံုျဖစ္ပါတယ္ေနာ္
              ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဂ်ီေတာ့ခ္မွ တစ္ေန႕ blogger ေလးနဲ႕ေတြ႕ေတာ့ အမေရ ႕ ႕ ႕ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြရဲ႕ အေခၚအေ၀ၚေလးေတြကုိ ေရးေပးပါဦးလုိ႕ ေျပာလာေတာ့ ကၽြန္မက ေရးေပးမယ္ေနာ္၊ စိတ္ခ်ဆုိျပီး မေရးေပးမိဘဲ အေၾကြးတင္ေနတာ ၾကာျပီေလ။ မေန႕က ေမးလ္စစ္လုိက္ေတာ့  blogger ေလးက ကၽြန္မကုိ ေမးလ္ပုိ႕ျပီး အေၾကြးေတာင္းပါတယ္။ သူ႕ကုိ ကတိေပးထားတာလည္း ၾကာပါျပီေလ။ အဲ့ဒီအေၾကြးကုိ ဆပ္ဖုိ႕အတြက္ ကၽြန္မသိထားတာေတြရယ္၊ အင္တာနက္ကေန ဟင္းခတ္အေမႊး အၾကိဳင္ေတြစာရင္းကုိ စုေပါင္းရွာေဖြျပီးသကာလ တတ္သမွ် မွတ္သမွ် ေပါင္းျပီးေတာ့ ျမန္မာလုိ ျပန္ေပးထားတာပါေနာ္။ ေမာင္ႏွမေတြ သိတဲ့နာမည္နဲ႕ အေခၚအေ၀ၚေလးေတြကုိလည္း ေကာ္မန္႕မွာ ထပ္ျဖည့္ေပးသြားဖုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါရေစရွင္။ ျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္စာရင္းအားလံုးကုိ  တစ္စုတစ္စည္းတည္းျဖစ္ေအာင္ ျပန္ေပါင္းေပးပါ့ မယ္ေနာ္။
၁။ Basil leaf - ပင္စိမ္းရြက္
၂။ Basil seed - ပင္စိမ္းေစ့ (ပင္ပြားေစ့လုိ႕လည္း ေခၚၾကပါတယ္) 
၃။ Bay laurel leaf = ကရေ၀းရြက္ (Indian bay leaf လုိ႕ ေခၚပါတယ္)
၄။ Black Cumin - ဇီယာေစ့ (အနက္) ပံုမွန္ထက္ အေစ့အရြယ္အစား ပုိေသးတယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္။
၅။ Black Pepper – ငရုတ္ေကာင္းေစ့ (အနက္)
၆။ Caraway seed - ကရေ၀းေစ့
၇။ Cardamon seed - ဖာလာေစ့
၈။ Celery - တရုတ္နံနံ
၉။ Cinnamon - သစ္ဂ်ပုိး
၁၀။ Clove - ေလးညွင္းပြင့္
၁၁။ Coriander Leaf = fresh coriander green - နံနံပင္
၁၂။ Coriander seed - နံနံေစ့
၁၃။ Cumin seed - Sweet Cumin - ဇီယာေစ့
၁၄။ Curry leaf = ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္
၁၅။ Fennel leaf - စမုန္စပါးရြက္
၁၆။ Fennel seed - စမုန္စပါးေစ့
၁၇။ Fennel seed - စမုန္စပါးေစ့
၁၈။ Fennel tuber - စမုန္စပါးဥ
၁၉။ Fenugreek leaf - ပဲနံ႕သာရြက္
၂၀။ Fenugreek Seed - ပဲနံ႕သာေစ့
၂၁။ Galangal - ပဒဲေကာ
၂၂။ Garlic - ၾကက္သြန္ျဖဴ
၂၃။ Ginger - ခ်င္း
၂၄။ Grand Masala= Spice Mixture= Curry Powder= ဟင္းခ်က္မႈန္႕
၂၅။ Lemongrass - စပါးလင္
၂၆။ Licorice - ႏြယ္ခ်ဳိ
၂၇။ Mustard oil - မုန္ညင္းဆီ
၂၈။ Mustard seed - မုန္ညင္းေစ့
၂၉။ Nutmeg - ဇာတိပၹိဳလ္သီး
၃၀။ Onion - ၾကက္သြန္နီ
၃၁။ Paprika – Bell pepper or chili pepper ကေန ထုတ္တဲ့ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕
၃၂။ Poppy seed - ဘိန္းေစ့
၃၃။ Saffron - ကံုကမံ
၃၄။ Sesame oil - ႏွမ္းဆီ
၃၅။ Sesame Seed- ႏွမ္းေစ့
၃၆။ Star Anise - နာနတ္ပြင့္
၃၇။ Tamarind Leaf - မန္က်ည္းရြက္
၃၈။ Tamarind pod - မန္က်ည္သီး
၃၉။ Turmeric powder - နႏြင္းမႈန္႕
 
            သိသေလာက္နဲ႕တတ္ႏုိင္သေလာက္ကုိ ရွာေဖြေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ ေမာင္ႏွမေတြလည္း သိတာေလးေတြကုိ ေကာ္မန္႕မွာ ထပ္ျဖည့္ေပးခဲ့ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြ စာရင္း တစ္စုတစ္စည္းတည္း ျဖစ္သြားမွာပါေနာ္။

               ေကာ္မန္႕မွာ လာေျပာထားတဲ့အတုိင္း ကၽြန္မ ျဖည့္စြက္ထားပါတယ္ေနာ္။ ေနာက္ထပ္ ေကာ္မန္႕ရွိခဲ့ရင္လည္း ကၽြန္မ ထပ္ျဖည့္ေပးပါမယ္ေနာ္။ 

15 comments:

  1. မေရ..ဒီမွာေတာ့
    ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ကို curry leaf လို႔ေခၚၾကတယ္။

    ReplyDelete
  2. အမေရ.. bay leaf က ကရေ၀းရြက္

    ReplyDelete
  3. မလုလုေရ India မွာေတာ့ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ကို curry leaf လို ့ေခၚပီး ကရေ၀းရြက္ကို Bay leave လို ့ေခၚၾကပါတယ္

    ReplyDelete
  4. India တုိင္းျပည္မွအပ တျခားႏုိင္ငံျခား (အထူးသျဖင့္ အေနာက္တုိင္း) တုိင္းျပည္ေတြမွာ Bay Leaf Label တပ္ေရာင္းတဲ့အ႐ြက္ဟာ bay laurel leaf ဆုိတဲ့အ႐ြက္ပါ ကရေဝး႐ြက္ မဟုတ္ဘူး ကရေဝး႐ြက္မွာ အ႐ြက္ေက်ာ ေဒါင္လုိက္ေလးခုပါ ပါတယ္။ Bay Leaf က ကရေဝး႐ြက္ထက္ ပုိေသးၿပီး အ႐ြက္ေက်ာေတြက ေဘးကုိျဖာထြက္ေန တာပါ။ သူက ကရေဝး႐ြက္ထက္ အနံပုိျပင္းပါတယ္။ ကရေဝးကုိ ဒီမွာ႐ွာမရလုိ႔ အိမ္ကုိမွာရတယ္ ဒီက Bay Leaf အနံကုိမခံႏုိင္လုိ႔။ ေအာက္က လင့္ခ္မွာ ၾကည့္ပါ။
    http://www.thekitchn.com/thekitchn/ingredients-herbs/ingredient-spotlight-indian-bay-leaf-099772

    ReplyDelete
  5. မွားသြားတယ္ ကေရေဝးမွာ ေဒါင္လုိက္အ႐ြက္ေက်ာ သုံးေက်ာပါတာ။ ေလးေက်ာလုိ႔မွားေရးမိတယ္.. ေဆာရီး။ :P

    ReplyDelete
  6. Anonymous, MMNN-NNMM, မေနျမျမေဆြတို႕ အၾကံျပဳတဲ့အတုိင္း ကၽြန္မ ျပင္ေပးထားပါတယ္ေနာ္။ တကယ္လုိ႕ ေနာက္ထပ္ လုိအပ္တာမ်ားရွိခဲ့မယ္ဆုိရင္လည္း ကၽြန္မကုိ ထပ္ေျပာေပးၾကပါေနာ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
    မေဆာင္းကလည္း ကၽြန္မကုိ ဂ်ီေတာ့ခ္ကေန ေျပာတာလည္း ျပင္ထားေပးပါတယ္ေနာ္။
    အားလံုးကုိ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။
    ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္
    လုလု

    ReplyDelete
  7. မလုလု ကရေဝး႐ြက္က Indian Bay Leaf ဆုိတာမွန္ေပမဲ့ .. bay laurel leaf မဟုတ္ဘူး.. သူက ကရေဝးနဲ႔ ပုံသ႑ာန္မတူဘူး.. အနံလည္းမတူပါဘူး.. Bay Laurel Leaf (bay leaf) က သပ္သပ္တမ်ိဳးပါ (႐ႈပ္သြားတယ္ဆုိရင္ ေဆာရီးေနာ္..)

    ReplyDelete
  8. အဲ့ဒါဆုိရင္ ကၽြန္မ ဘယ္လုိေလး ျပန္ျပင္ေရးေပးရမလဲဟင္။ ျပင္ေရးေပးရမယ့္ဟာေလးကုိ ကၽြန္မကုိ ေရးေပးပါလားဟင္။ ျပင္ေပးလုိက္မယ္ေလေနာ္။
    ခ်စ္ခင္စြာ
    လုလု

    ReplyDelete
  9. ေက်းဇူးပဲဗ်ာ... တင္ေပးတာ

    ReplyDelete
  10. လုလုကေတာ့ေလ.. ဟင္းခ်က္ဗဟုသုတ တကယ္စံုတာပဲ.။ အရမ္းကို အားက်တယ္ :))

    ReplyDelete
  11. ဗဟုသုတ မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးပါ
    ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကိုလည္း သံုးၾကည္႔ပါမယ္
    တခ်ိဳ႕ spices မ်ား မသံုးဘူးေသးပါ

    ခင္တဲ့
    seesein

    ReplyDelete
  12. ညီမ လုလု

    အေမႊးအၾကိဳင္ေတြက စံုေနတာဘဲ .. အမက စားဘဲစားတတ္တယ္ ေနာက္ အညာဟင္း ေတြမွာ သိပ္မသံုးေတာ႔ သိပ္မသိဘူး.. ေက်းဇူးေနာ္

    ခင္တဲ႔
    အမေရႊစင္

    ReplyDelete
  13. အမေရ
    အရမ္းကိုဗဟုသုတရပါတယ္။
    တခါတေလ အဲဒီ႕အတြက္နဲ႕ သိပ္ဒုကၡေရာက္တာ။
    အဂၤလိပ္လိုမသိရင္ ဂ်ပန္လိုပါရွာမရေတာ႕တာမ်ိဳးမို႕ေလ။
    ေက်းဇူးပါ

    ReplyDelete
  14. ေကာင္းလုိက္တာ။ အဲဒီလုိေရးေပးေတာ့ ရွာရလြယ္သြားၿပီ။ တခ်ဳိ႕ အေမႊးအႀကဳိင္ေတြကုိ အဂၤလိပ္လုိ ဘယ္လုိေခၚမွန္း မသိ။ ေက်းဇူး။

    ReplyDelete
  15. pickle လုပ္တဲ့ dill leaf က ျမန္မာလို ဘယ္လိုေခၚလဲဗ်

    ReplyDelete