ခ်စ္ေသာေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါရွင္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ပန္းေသး ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ေလး လုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ စီေဘာက္စ္ကေနတဆင့္ မဆင့္က ေမးထားတာ ေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာရွိျပီမုိ႕ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ေစာင့္ေပးတဲ့ မဆင့္အတြက္ေရာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးအတြက္ ေရာ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။
ပန္းေသး တရုတ္နဲ႕မြတ္ဆလင္တုိ႕ ေပါင္းစပ္ထားတဲ့လူမ်ဳိးေတြကုိ ေခၚတယ္လုိ႕ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ကၽြန္မ သိထားတာပါေနာ္။ ကၽြန္မအသိမွားေနတယ္ဆုိရင္လည္း ျပင္ဆင္ျဖည့္စြက္ေပးဖုိ႕ ဒီေနရာကေနပဲ ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ေတာင္းဆုိပါတယ္ေနာ္။
ပန္းေသးေခါက္ဆဲြဆုိတာကုိ ပန္းေသးလူမ်ဳိးေတြအဓိက စားသံုးၾကတဲ့အစားအစာတစ္မ်ဳိးလုိ႕ ကၽြန္မ ယူဆပါတယ္။ ကၽြန္မ ၇ တန္းတုန္းက ေမျမိဳ႕ကုိ ေရာက္တဲ့အခါတုန္းက ပန္းေသးေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကုိ စျပီး စားခဲ့ဖူး ပါတယ္။ ေနာက္ပုိင္း ရန္ကုန္မွာလည္း ပန္းေသးေခါက္ဆဲြေၾကာ္ဆုိတာေတြကုိ လွည္းေလးေတြနဲ႕ တြန္းေရာင္းတဲ့ ဆုိင္ေတြမွာ ေတြ႕ဖူးသလုိ၊ ျမိဳ႕ထဲမွာလည္း ဆုိင္ၾကီးၾကီးေတြမွာ ေရာင္းတာကုိ စားဖူးခဲ့ပါတယ္။
ပန္းေသးေခါက္ဆဲြအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေခါက္ဆဲြ အစုိ၊ ၾကက္ရင္ပံုသား ဒါမွမဟုတ္ အရုိးဖယ္ထားတဲ့ ၾကက္ေပါင္သား၊ တုိဟူးပဲျပား၊ ၾကက္ဥ၊ ထုိင္၀မ္ မုန္ညင္း (baby bok choy)၊ မုန္လာဥနီ၊ သံပရာသီး၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ဟင္းခ်က္အႏွစ္ (curry paste or curry powder)၊ ငံျပာရည္၊ ေလးညင္းပြင့္ (clove) အနည္းငယ္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ဆီတုိ႕ ပါေနာ္။
ေခါက္ဆြဲအစုိမရခဲ့ဘူးဆုိရင္လည္း ၾကက္ဥေခါက္ဆဲြကုိ ျပဳတ္ျပီး သံုးလုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ မယ့္အခါက်ရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္၊ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္၊ ေရေႏြးဆူလာရင္ ေခါက္ဆဲြထည့္ျပီးျပဳတ္၊ ငါးမိနစ္ေလာက္ၾကာရင္ ေခါက္ဆဲြႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကုိ ေရေအးေအးနဲ႕ ေဆးျပီး စစ္ထားေပးပါေနာ္။ ေခါက္ဆဲြဖတ္ေတြ ကပ္မသြားရေအာင္လုိ႕ ေရစစ္သြားျပီးတဲ့ အခါက်ရင္ေတာ့ ဆီေလးနဲ႕ နည္းနည္းလူးေပးထားပါေနာ္။
ၾကက္သားဟင္းခ်က္ဖုိ႕ ျပင္ၾကရေအာင္ေနာ္။ ၾကက္သားကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီးတဲ့အခါ ၾကက္သားကုိ လက္သံုးလံုးအရြယ္ေလာက္ တံုးေပးထားပါ။ တုိဟူးပဲျပားကုိလည္း ခပ္ထူထူေလး လွီးေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သားရယ္ ပဲျပားရယ္ကုိ ဇလုံတစ္ခုစီမွာ ထည့္ျပီး ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီးတဲ့ အခါက်ရင္ အျဖဴအနီတုိ႕ကုိ ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပးထားပါေနာ္။ ခ်င္းကုိျခစ္ထားေပးပါေနာ္။ ေလးညွင္းပြင့္နဲ႕ ငရုတ္ ေကာင္းတုိ႕ကုိလည္း အမႈန္႕ ၾကိတ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္ဥကုိလည္း ခေလာက္ထားေပးပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ခ်င္း၊ ေလးညွင္းပြင့္နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕တို႕ကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ေတြ ႏြမ္းလာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ေရေႏြးေလးနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႔ရယ္၊ ဟင္းခ်က္အႏွစ္ရယ္၊ ငံျပာရယ္အနည္းငယ္ ရယ္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားေတြကုိ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သားထဲက ထြက္လာတဲ့ အရည္ခမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ပဲျပားေတြထည့္ျပီး အသာေလးေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ေရကုိနည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္တည္၊ ၾကက္သားႏူးျပီဆုိရင္ အရသာအေပါ့အငန္ကုိျမည္းျပီး ေရေႏြးေလး နည္းနည္းထပ္ထည့္၊ ဆူေအာင္တည္ျပီး ၾကက္သားဟင္းကုိ ေရက်န္ဆီက်န္ အခ်ိန္ေလးမွာပဲ မီးဖုိေပၚက ခ်လုိက္ပါေနာ္။ ဟင္းခ်က္အႏွစ္က spices မ်ဳိးစံုပါတာမုိ႕ ၾကက္သားဟင္းနံ႕ေလးက သင္းေနသလုိ ငရုတ္ေရာင္ရဲရဲေလး နဲ႕ ဆီက်န္ေရက်န္ခ်က္ထားတာမုိ႕ ၾကက္သားဟင္းေလးက စားခ်င္စဖြယ္ေလး ျဖစ္ေနပါတယ္။
ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ဖုိ႕ ျပင္ၾကရေအာင္ေနာ္။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိပ္ထုိးေပးထားပါေနာ္။ ထုိင္၀မ္မုန္ညင္းကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ရွည္ရွည္ေလး လွီးေပးထားပါ၊ မုန္လာဥနီကုိလည္း အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီးေတာ့ ခပ္ေသးေသးလွီးေပးထားပါေနာ္။ နံနံပင္ကုိ လည္း သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆး၊ ေရစစ္ျပီး ခပ္းပါးပါး လွီးေပးထားပါေနာ္။ သံပရာသီးကုိေတာ့ အစိပ္ေလးေတြ ရေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။
ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ဖုိ႕အတြက္ ျပင္ၾကရေအာင္ေနာ္။ မီးဖိုေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္ဥကုိ ထည့္ေၾကာ္ေပးျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ဖယ္ထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဆီနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီးေတာ့ ၾကာသြန္နီကုိ အရင္ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီႏြမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္လာဥနီ၊ မုန္ညင္းစိမ္းတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္ကုိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ အရြက္ေတြ ႏြမ္းျပီဆုိရင္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲေတြထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာေမႊေၾကာ္ေပး ပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အရသာ အေပါ့အငန္ကုိ ျမည္း လုိအပ္တာ ထပ္ျဖည့္ျပီး စိတ္ၾကိဳက္အရသာျဖစ္ျပီဆုိရင္ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ ရပါျပီေနာ္။ (ကၽြန္မ တစ္ခါစားဖူးတဲ့ ပန္းေသးေခါက္ဆဲြေၾကာ္ဆုိင္ကေတာ့ ၾကက္သားဟင္းအရည္ကုိ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္တဲ့အထဲ ထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါတယ္၊ အဲ့ဒီနည္းက ကၽြန္မပုိသေဘာက်မိပါတယ္၊ ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္က အနံ႔နဲ႕ အရသာေတြ ေခါက္ဆဲြထဲ ပုိႏွံ႕ျပီး ပုိစားေကာင္းတာမုိ႕ပါေနာ္။)
စားပြဲျပင္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ကုိ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သားဟင္းရည္ေလးကုိ ဆမ္း၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္ဥ ေၾကာ္ကုိ ထည့္၊ အေပၚဆံုးက ၾကက္သားနဲ႕ ပဲျပားတံုး ေလးေတြကုိ ထည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ နံနံပင္ေလးျဖဴးျပီး သံပုရာသီး စိပ္ေလး ထည့္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ ျပည့္စံုလွတဲ့ ပန္းေသးေခါက္ဆဲြေၾကာ္ ရပါျပီရွင္။
မဆင့္လည္း ေက်နပ္မယ္လုိ႕ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ေနာ္။ ခ်စ္ေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း ဒီပိတ္ရက္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြ၊ မိသားစုမ်ားနဲ႕ ပန္းေသးေခါက္ဆဲြေၾကာ္ေလး လုပ္စားရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ႏုိင္ၾကပါေစေနာ္။ ကၽြန္မရဲ႕ ပန္းေသးေခါက္ဆဲြေၾကာ္နည္းနဲ႕ မတူတဲ့နည္းမ်ားရွိရင္လည္း ေမာင္ႏွမမ်ားဆီက အၾကံဥာဏ္မ်ားလည္း ေပးခဲ့ၾကပါဦးလုိ႕ ဖိတ္ေခၚပါတယ္ေနာ္။
ဟင္းပြဲဓာတ္ပံုေတာ့ မရွိဘူးေနာ္။ စိတ္မဆုိးပါနဲ႕ေနာ္။
ဟင္းပြဲဓာတ္ပံုေတာ့ မရွိဘူးေနာ္။ စိတ္မဆုိးပါနဲ႕ေနာ္။
ပန္းေသးေခါက္ဆြဲကို ႏွစ္ခါလားဘဲ စားဖူးတယ္ ဟီးဟီး
ReplyDeleteမမလုေရ..ကူးလဲအဲဒီေခါက္ဆြဲမ်ိဳးၾကိဳက္တယ္.. ရန္ကုန္မွာ ေရႊထူးပန္းေသးေခါက္ဆြဲဆိုလား.. စားဖူးတယ္
ReplyDeleteတစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး၊
ReplyDeleteခ်က္စားျဖစ္လို႔ ပံုရရင္တင္ေပးပါဦး မလု...။
ၾကိဳက္တယ္... ပန္းေသးေခါက္ဆြဲအရမ္းၾကိဳက္တယ္... ငယ္ငယ္တုန္းကစားဖူးတဲ႔ပါရမီကပန္းေသးေခါက္ဆြဲကို အရမ္းလြမ္းတယ္....
ReplyDeleteမအယ္ေတာ့ အရမ္းႀကိဳက္တယ္။ စြန္တန္ ဟင္းခ်ိဳနဲ႔ ေသာက္ၾကတယ္။ မအယ္ ဆရာမက မြတ္စလင္မို႔ သူနဲ႔ဆိုရင္ ျမိဳ႕ထဲေရာက္တိုင္း ပန္းေသးေခါက္ဆြဲပဲ စားတယ္။ လမ္းေတာ့ မမွတ္မိဘူး။ ေတာ္ေတာ္ ေကာင္းတယ္။
ReplyDeleteေလးညွင္းပြင့္ ပါတယ္လား။ ခုမွ သိတယ္။
ေစာေကာမွဳန္႔ဆိုတာေကာ ဘာကို ေျပာတာလဲ။ ဘိုလိုေလး ေျပာျပပါလား။ ဟိဟိ ဒီက ဘိုမ မို႔ပါ။
:)
မအယ္
ဟုတ္လား စုဗူးေရ ႕ ႕ ႕ မမလုလည္း စားဖူးတာ ၁၀ ခါေတာင္မျပည့္ပါဘူးေနာ္။ ဒါေပမယ့္ အရမ္းၾကိဳက္ခဲ့တာ။
ReplyDeleteကူးကူးေရ ႕ ႕ ႕ စားရတာ အနံ႕အရသာတစ္မ်ဳိးေလးေနာ္။
:)ဟုတ္ကဲ့ ကၽြန္မ ခ်က္စားျဖစ္တဲ့အခါ ပံုတင္ေပးပါ့မယ္ေနာ္။
မရွရြန္ေရ ႕ ႕ ႕ အရမ္းၾကိဳက္တယ္ဆုိလုိ႕ အၾကိဳက္ခ်င္းတူတဲ့သူေတြ ေတြ႕ေနျပီ။
မအယ္ ႕ ႕ ႕ စြန္တန္ဟင္းခ်ဳိနဲ႕စားလုိက္ရရင္ေတာ့ ရွလြတ္ျဖစ္သြားေတာ့မွာ။
ေစာေကာမႈန္႕ဆုိတာ လုလည္း မသိဘူး မအယ္။ အေခၚအေ၀ၚခ်င္း မတူတာမ်ားလားဟင္။ ဘယ္မွာ သံုးတာလဲဟင္ မအယ္။
ပန္းေသးေခါက္ဆြဲဆိုတာကိုမစားဖူးဘူး...
ReplyDeleteပန္းေသးဆိုတာ..
တရုတ္နဲ႔မူဆလင္ေပါင္းစပ္တာမဟုတ္တာေသခ်ာတယ္..
(ထင္တယ္..ဟီးး)၊
လူမ်ိဳးကတရုတ္စစ္စစ္ေတြျဖစ္ျပီး..
ယံုၾကည္သက္ဝင္တာ..အစၥလာမ္ဘာသာ..
လို႔ပဲ..သိထားတာပါ...
ပန္းေသးေခါက္ဆြဲဆိုတာကို..ရန္ကုန္ဖက္ကလူေတြ
အသံုးမ်ားတာသတိထားမိပါတယ္..
ေနာက္ျပီး..ရန္ကုန္မွာေရာင္းတာေတြ႔ဖူးတယ္..
မစားဖူးေသးပါ....
ေမျမိဳ႔မွာေတာ့...ပန္းေသးလူမ်ိဳးေတြေရာင္းတဲ့
ေခါက္ဆြဲဆိုင္မ်ားပါတယ္...
ဒါေပမယ့္..ေရာင္းၾကတာေတြက..
ဆန္ေခါက္ဆြဲ(ေရစိမ္(ခ)၊အဖြယ္)၊
..ရွမ္းေခါက္ဆြဲ(ဆန္စီး)၊ျမီးရွည္..ဂ်ံုေခါက္ဆြဲ..
ဆန္ျပား..တို႔ဟူးေပ်ာ့/သုတ္..ဖက္ထုပ္..
စတာေတြအဓိကထားေရာင္းၾကတာေတြ႔ရမွာျဖစ္ပါတယ္..
မလုေရ..
သ္ိသေလာက္အာလူးမ်ားမိျပီေနာ္..
(ဒီေခါက္ဆြဲနဲ႔ပတ္သက္လို႔..ဖိုရမ္မွာ..မသိဘူးေျပာခဲ့ဖူးတယ္..ကူးကူးကို..ဟီးးစိတ္မဆိုးနဲ႔ေနာ္..တကယ္မသိလို႔ပါ..)၊
ေပါက္
ေခ်ာင္းေကာ့မွုန္႔ဆိုတာ..တရုတ္မဆလာပါ..
ပန္းေသးေတြက..ကုလားမဆလာမသံုးပါဘူး..
ေခ်ာင္းေကာ့..လို႔ေခၚတဲ့..တရုတ္မဆလာပဲအသုံးျပဳ
ၾကပါတယ္..
မလုလုေမးလ္စံုစမ္းျပီး..ဓါတ္ပံုပို႔ေပးပါ့မယ္..
ေခ်ာင္းေကာ့သီးေရာ..
အမွုန္႔ပါ...
ေခ်ာင္းေကာ(草果)၊
လုလုေရ
ReplyDeleteတုိ.ေတာ .အလုံလမ္းမေပၚ မစ္ရွင္ကုန္းဆင္းက ည က်မွ ေရာင္းတဲ. ပန္းေသးေခါက္ဆြဲကို လြမ္းမိတယ္
ဴမတ္ေလးပန္း
ပန္းေသးေခါက္ဆြဲနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး ရွင္းျပသြားတဲ့ ေပါက္ကုိ အရမ္းေက်းဇူး တင္ပါတယ္ေနာ္။
ReplyDeleteအဲ့ဒါေၾကာင့္လည္း ေပါက္ကုိ
မမလု အရင္ရက္က မအားလုိ႕ အခုမွ ျပန္ေရးေပးရတာပါေနာ္။
ေခ်ာင္းေကာမႈန္႕တုိ႕ကုိလည္း ဓာတ္ပံုရုိက္ျပီး ပုိ႕ေပးပါဦးေနာ္။
မျမတ္ေလးပန္းကုိလည္း ေက်းဇဴးတင္ပါတယ္ေနာ္။