Wednesday, December 17, 2008

လက္ဖက္လုပ္နည္း (Pickled Tea)


ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးမဂၤလာပါေနာ္။ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ လက္ဖက္သုပ္တဲ့ လက္ဖက္လုပ္နည္းနဲ႕ ပလုိ႕ေျပာင္းဖူးေလး ရတာနဲ႕ သုပ္စားျဖစ္ခဲ့တဲ့ လက္ဖက္သုပ္လုပ္နည္းေလးကုိ ေျပာျပပါဦးမယ္။

လက္ဖက္လုပ္နည္းကုိေတာ့ FAO, UNDP နဲ႕ MOF တုိ႕ပူးေပါင္းျပီး ရွမ္းျပည္နယ္ေတာင္ပုိင္းမွာ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ Value-Added Food Products Processing for Micro-Income Generation of Rural Communities in Myanmar စာအုပ္ေလးထဲမွာ ေဖာ္ျပထားတာကုိ အနီးစပ္ဆံုး ဘာသာျပန္ေပးထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

သုပ္စားဖုိ႕ ျပဳလုပ္ထားေသာ လက္ဖက္ (Pickled Tea)

ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ Pickled Tea ဟာ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ လက္ဖက္ပင္က လက္ဖက္ရြက္ႏုေလးေတြကုိ ခူးဆြတ္ျပီးတဲ့အခါ ဒယ္အုိးထဲထည့္ျပီး ေလွာ္ေပးရပါမယ္၊ ျပီးေတာ့ ေအာက္မွာ ၀ါးဖ်ာခံျပီးေတာ့ လက္နဲ႕ နယ္ေပးဖိေပးရပါမယ္။ အဲ့ဒီလုိ လက္နဲ႕နယ္ေပးျပီးတဲ့လက္ဘက္အရြက္ေလးေတြကုိ ေျမအုိးထဲကုိ ေလမခုိေအာင္ ဖိသိပ္ထည့္ေပးျပီးေတာ့ အေပၚကေန အဖံုးအုပ္ျပီး အေလးအပင္ေတြနဲ႕ ဖိထားေပးျပီးေျမၾကီးထဲ ျမွဳပ္ထားေပးရပါမယ္။ လေပါင္းမ်ားစြာၾကာတဲ့အခါမွာေတာ့ အဲ့ဒီလက္ဖက္အုိးကုိ ေျမၾကီးထဲကေန ထုတ္ယူ၊ ျပီးေတာ့ လက္ဖက္အသားေတြကုိ ၀ါးျခင္းေတာင္းေလးေတြထဲမွာ ဖိသိပ္ထည့္ေပး ျပီးေတာ့ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ေရာင္းခ်ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီလက္ဖက္ကုိေတာ့ မုိးရာသီမွာ ျပဳလုပ္ၾကျပီး လက္ဖက္ေျခာက္ကုိေတာ့ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ရာသီမွာ ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္ ပလုိ႕ေျပာင္းဖူးနဲ႕ လက္ဖက္သုပ္


အခုလုိ ေဆာင္းရာသီ (ဘုရားစူးေဆာင္းရာသီ) မွာ ပလုိ႕ေျပာင္းဖူးေစးေစးေလးေတြ ထြက္လာပါျပီ။ အဲ့ဒီ ပလုိ႕ေျပာင္းဖူးေလးေတြနဲ႕ သုပ္တဲ့ လက္ဖက္သုပ္ေလးကုိလည္း လုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။

လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ လက္ဖက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဆား၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သံပုရာသီး၊ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္၊ ႏွမ္းေလွာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေျမပဲေလွာ္၊ သီဟုိဠ္ဆန္ေလွာ္နဲ႕ ေျမပဲဆီတုိ႕ပါေနာ္။

လက္ဖက္အသားကုိ အခါးသက္သာသြားေအာင္ နည္းနည္းညွစ္လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ပုစြန္ေျခာက္ကုိ အရင္ေထာင္းပါ။ ပုစြန္ေျခာက္မညက္တညက္ျဖစ္တဲ့အခါ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ ထည့္ေထာင္း ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ အဲ့ဒီအထဲကုိ လက္ဘက္ရယ္၊ ဆားနဲ႕အခ်ဳိမႈန္႕ ေလး ထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေထာင္းထားတဲ့ လက္ဖက္ထဲကုိ သံပုရာရည္ညွစ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊပါ။ (အဲ့ဒီလက္ဖက္ႏွပ္ထဲကုိ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ နံနံပင္ထည့္ျပီး ႏွပ္ေပးပါ။)

ပလုိ႕ေျပာင္းဖူးေတြကုိ အခြံႏႊာ၊ ေျပာင္းဖူးေမႊးေတြ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး ေရနဲ႕အရင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ေျပာင္းဖူးေတြထည့္၊ ေရကုိလည္း ေျပာင္းဖူးႏူးရံုထည့္၊ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ရျပီဆုိရင္ေတာ့ အေအးခံျပီး ေျပာင္းဖူးေစ့ေလးေတြ ေျခြေပးထားပါ။

က်န္တဲ့ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ေျမပဲေလွာ္၊ သီဟုိဠ္ဆန္ေလွာ္တုိ႕ကုိလည္း အသင့္ျပင္ေပးထားပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ထဲမွာ လက္ဖက္ေလးက တစ္ကန္႕၊ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္၊ ႏွမ္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေျမပဲေလွာ္၊ သီဟုိဆန္ေလွာ္တုိ႕ကုိ တစ္ကန္႕စီထည့္ျပီး ျပင္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ လက္ဖက္သုပ္ေလးရပါျပီေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြဘက္သံုးေဆာင္ရင္ျဖစ္ျဖစ္၊ ထမင္းျဖဴေလးနဲ႕တြဲဘက္ သံုးေဆာင္ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ သိပ္လုိက္ဖက္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးပါေနာ္။ ေမာင္ႏွမမ်ားလည္း ပလုိ႕ေျပာင္းဖူးေလးရတဲ့အခါ လက္ဖက္ခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႕ တဲြဘက္သံုးေဆာင္ၾကည့္ပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. မလုလုေရ..
    မီးမီးက လဖက္သုတ္အရမ္းၾကိဳက္တာရွင္႔ း)
    ပုဂံဆြဲေျပးသြားျပီ.. ဟီးဟီးးး

    ReplyDelete
  2. မမလုလုေရ ႕ ႕ ႕
    မုိးကုတ္သူဆုိေတာ့ လက္ဖက္ကုိ သိပ္ၾကိဳက္တာ
    ေက်းဇူးပါ မမလုလု
    အေပၚ မမတစ္ေယာက္က ဆဲြေျပးသြားလုိ႕ က်န္ေသးရဲ႕လားေတာင္ မသိေတာ့ဘူး

    ReplyDelete