Friday, December 12, 2008
ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ + ဗူးသီးဟင္းခါး + ေခ်ာကလက္ေက်ာက္ေက်ာ
အားလံုးေသာ ေမာင္ႏွမမ်ား မဂၤလာပါေနာ္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြထဲ အေအးပုိင္းမွာ ေနၾကတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြ၊ ေနမေကာင္းျဖစ္ျပီး နာလန္ထခါကာစ ေမာင္ႏွမမ်ား ခံတြင္းမလုိက္ေသးဘူး ျဖစ္ေနတာ ကုိ လွ်ာကၽြမ္းျပန္ ျဖစ္ေစဖုိ႕ အတြက္ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္နဲ႕ ဗူးသီးဟင္းခါးတုိ႕ လုပ္ေကၽြးပါမယ္ေနာ္။
ေက်ာက္ပြင့္သုပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေက်ာက္ပြင့္အျဖဴ (ေရခဲမႈိ)၊ ပုစြန္ေသးေသး ေလးေတြ (ေဂြးေလးပုစြန္လုိ႕လည္း ေခၚတယ္)၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ မွ်င္ငါးပိ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ေရွာက္သီး၊ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႕နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။ ေက်ာက္ပြင့္ကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေပးပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ မီးဖုိေပၚတင္ျပီးေတာ့ ပြက္ပြက္ဆူလုိက္ျပီးမွ ေရေအးနဲ႕ျပန္ေဆးျပီး ဇကာထဲ ထည့္စစ္ထားပါတယ္။ ေဂြးေလးပုစြန္ဆုိေတာ့ ႏႈတ္ခမ္းေမႊးလည္း မရွိေသးဘူး၊ တကယ့္ပုစြန္ေပါက္စေလးေတြ၊ အဲ့ဒီပုစြန္ေလးေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ဇကာေလးနဲ႕ စစ္ျပီးေတာ့မွ ဆားေလး နဲ႕ နယ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ပုစြန္ေလးေတြကုိ ေလွာ္ပါတယ္။ ပုစြန္ေလးေတြက က်က္လာျပီဆုိရင္ ပန္းေရာင္ေလးေတြ ေျပာင္းသြားတာ၊ အနံ႕ေလးကလည္း အရမ္းေမႊးတာပဲ။ ပုစြန္ေလွာ္ရျပီဆုိရင္ တစ္လက္စတည္း မွ်င္ငါးပိေလးကုိ ေယာက္မမွာ ကပ္ျပီး မီးကင္ေပးပါ ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ငရုတ္ဆံုကုိ ယူျပီး ပုစြန္ေလးေတြ ထည့္ေထာင္းပါ။ ပုစြန္ညက္ျပီဆုိရင္ သပ္သပ္ဖယ္ထားျပီးေတာ့ ကင္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေထာင္းပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိလည္း သီတံေလး ေတြမွာ စီျပီးေတာ့ ကင္ေပးပါ။ ဆီခ်က္ကေတာ့ အသင့္ရွိျပီးသားမုိ႕ မေၾကာ္ေတာ့ဘူးေနာ္။ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ လည္း အခြံႏႊာ၊ ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ပါးပါးလွီးျပီး ေရထဲ နယ္ေဆးျပီး ေရစစ္ ေပးထားပါေနာ္။ ေက်ာက္ပြင့္ေလးေတြကုိ လည္း အရြယ္ေတာ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ဖဲ့ယူ၊ ေရွာက္သီးေလးေတြကုိ လည္း အခြံႏႊာျပီး အသားေလးေတြ ဖဲ့ယူပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးယူ၊ ေက်ာက္ပြင့္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ေရွာက္သီး ေလးေတြ ေျခထည့္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ပုစြန္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴငရုတ္သီးေထာင္းထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ငါးပိ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္နဲ႕ ဆီခ်က္တုိ႕ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံအရသာကုိ ျမည္းျပီး လုိတဲ့ အရသာထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ စိတ္ၾကိဳက္အရသာျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေတြထည့္၊ အသင့္လည္းရွိတယ္၊ ၾကိဳက္လည္း ၾကိဳက္တတ္တယ္ဆုိရင္ နံနံပင္ေလးထည့္၊ အဲ့ဒါဆုိရင္ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေလးရပါျပီေနာ္။
ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေလးနဲ႕ တဲြစားဖုိ႕ ဗူးသီးဟင္းခါးေလး ခ်က္ေပးဦးမယ္ေနာ္။ ဗူးသီးဟင္းခါးကုိ ဒီတစ္ခါေတာ့ ငါးခူမီးကင္ေလးနဲ႕ ခ်က္ေကၽြးမယ္ေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဗူးသီး၊ ငါးခူ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ ငံျပာရည္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ငါးခူကုိ အက်ိအခၽြဲေတြ ေျပာင္ေနေအာင္ မန္က်ည္းသီးနဲ႕ တုိက္ေဆးျပီး ဗုိက္ေဖာက္ အထဲက ကလီစာ ေတြထုတ္ပစ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ငါးကုိ ဓားေလးနဲ႕ နည္းနည္း မႊန္းလုိက္ျပီး သီတံေလးမွာ ငါးကုိ ထည့္ျပီး မီးေသြးမီးဖုိမွာ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ကင္ပါတယ္။ အက်က္ညီေအာင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွည့္ျပီး စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ကင္ေပးပါေနာ္။ ငါးကင္ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ထည့္ျပီး အေအးခံထားေပးပါေနာ္။ ဗူးသီးကုိအခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ေပးပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း အခြံႏႊာထားေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းေစ့တုိ႕ကုိ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ေရအသင့္အတင့္ထည့္၊ ငါးကင္ေလးကုိ အသားေလးေတြ ထြင္ထည့္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္နဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕နည္းနည္းထည့္ျပီး ဟင္းရည္ အရင္တည္ေပးပါ။ ငါးကင္နဲ႕ ခ်က္တာမုိ႕ ဟင္းရည္ဆူလာတဲ့အခါ အနံ႕အရမ္းေမႊးပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း ခပ္လုိက္ျပီး ဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးပါ။ ေနာက္တစ္ေခါက္ ဟင္းအုိးဆူတာနဲ႕ ဗူးသီးစိပ္ေလးေတြ ကုိ ထည့္ေပးျပီး ဟင္းအုိးဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးလည္းပြက္၊ ဗူးသီးလည္း ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံ အရသာကို ျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဗူးသီးဟင္းခါး ပူပူေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီေနာ္။
တကယ္ခ်က္စားတဲ့အခါက်ရင္ ဟင္းခါးအုိးထဲ ဗူးသီးခပ္ခါနီးအခ်ိန္က်မွ အသုပ္သုပ္ပါေနာ္။ ဟင္းခါးလည္း က်က္ျပီ၊ အသုပ္လည္း အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းျဖဴပူပူေလးရယ္၊ ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ေလးရယ္၊ ဗူးသီးဟင္းခါး ပူပူေလးရယ္နဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္လုိ႕ ရပါျပီေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အခ်ဳိပြဲေလးအျဖစ္နဲ႕ ေခ်ာကလက္ ေက်ာက္ေက်ာေလး အားေပးသြားၾကဦးေနာ္။
နာလန္ထ ေမာင္ႏွမမ်ားအတြက္လည္း ခံတြင္းလုိက္ဖုိ႕ ႏႈိးလုိက္သလုိ၊ အေအးပုိင္းႏုိင္ငံမွာရွိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္လည္း ရာသီဥတု ေအးတဲ့အခါမွာ ပူပူစပ္စပ္ေလး စားလုိက္ရရင္ျဖင့္ ေနလုိ႕ထုိင္လုိ႕ေကာင္းသြားရေအာင္လုိ႕ အဆင္ေျပရင္ လုပ္စားၾကည့္ၾကဦးေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မမလုလုေရ
ReplyDeleteေက်ာက္ပြင့္သုပ္လည္း ၾကိဳက္တယ္။
ဗူးသီးဟင္းခါးေလးကလည္း ေမႊးေနတာပဲ
ေခ်ာကလက္ေက်ာက္ေက်ာေလးက အစပ္ေျပေလးေပါ့
ၾကိဳက္တယ္
အားလံုး
အဆင္ေျပရင္ေတာ့ ေခ်ာကလက္ေက်ာက္ေက်ာလုပ္နည္းေလးေရးေပးဦးေနာ္
မမလုညီမ ကစ္ကစ္
မလုလုေရ...
ReplyDeleteစားစရာေတြက အကုန္ၾကိဳက္ေနတာေနာ္.
စားလို႔မရေတာ႔ သြာရည္က်ျပီးျပန္သြားရတာ ခဏခဏ
ေပါ႔..ရွလြတ္.ဟီးး
ဒါနဲ႔ စီဘံုးက ေရးလို႔မရဘူးေနာ္.. ပိတ္ေနတယ္.
ခင္တဲ႔
၀ါ၀ါ
တီလုေဝး...ေက်ာက္ပြင့္သုတ္ေလးမစားရတာၾကာေရာေပါ့ဗ်ာ...ဒီေန့တီဝါၾကီးေၾကာ္ထားတဲ့ထမင္းေၾကာ္နဲ့လိုက္သပ...
ReplyDeleteဗိုက္ဆာဆာ.ရင္နာနာနဲ့ပဲအားရပါးရစားသြားတယ္ဗ်ာ
တီလုေရရွဲ့ရွဲ့.ေနာက္ေန့မွပဲတီလုနည္းလမ္းအတိုင္းေက်ာက္ပြင့္ရွာပုံ
ေတာ္ဖြင့္ျပီးစမ္းၾကည့္မယ္ဗ်
စားခ်င္စဖြယ္ ျပင္ဆင္ကြယ္ ျခင္ယင္မနား ပူပူစား။
ReplyDeleteမမလု ေရ .
ReplyDeleteပါးစပ္ပ်က္ေနတာ မမလု ေက်ာက္ပြင့္သုပ္ နဲ ့ ဗူးသီးဟင္းခါး ျမင္ေတာ့ သြားေရ က်သြားျပီ. အစာပိတ္ ေခ်ာကလက္ေက်ာက္ေက်ာေလးမ်ား တကယ္ ေလြးလုိက္ရရင္ေတာ့ ... ဟင့္ ႏိုခ်င္တြားပီ.