Thursday, December 18, 2008
ကန္ဇြန္းဥဆႏြင္းမကင္း
ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုး မဂၤလာပါေနာ္။ ျပီးတဲ့ခဲ့ တနဂၤေႏြပိတ္ရက္တုန္းက အိမ္မွာ လုပ္စားျဖစ္ခဲ့တဲ့ ကန္စြန္းဥဆႏြင္းမကင္းလုပ္နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀ေပးပါမယ္ေနာ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ကန္စြန္းဥ တစ္ပိႆာ၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ (၂၀) က်ပ္သား၊ သၾကား (၂၅) က်ပ္သား၊ အုန္းသီး (၂) လံုး၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ မုန္႕ဖုတ္ဆုိဒါ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု၊ ၾကက္ဥ (၆) လံုး၊ ဘိန္းေစ့ (၂.၅) က်ပ္သား၊ ဆီ (၁၅) က်ပ္သားနဲ႕ ေထာပတ္ (၂၅) က်ပ္သားတုိ႕ပါေနာ္။
ပထဦးဆံုး ကန္ဇြန္းဥေတြကုိ ေသေသခ်ာခ်ာ အခြံႏြင္၊ ေရေဆးျပီးေတာ့ ေရခမ္း ႏူးေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ။ (ကန္ဇြန္းဥကေတာ့ ကၽြန္မ၀ယ္လုိ႕ရခဲ့တာက ငခ်ိပ္မ်ဳိးပါ၊ ေရႊ၀ါကန္စြန္းဆုိရင္ ပုိျပီး ႏူးညံ့ပါတယ္)။ ကန္ဇြန္းဥ ျပဳတ္ထားခ်ိန္မွာ အုန္းသီးႏွစ္လံုးကုိ ျခစ္ျပီးေတာ့ အုန္းသီးဖတ္ေတြကုိ ေရေႏြးေလးနဲ႕ေရာနယ္ျပီး ဦးေရကုိ သီးသန္႕ဖယ္ေပးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ က်န္တဲ့အုန္းသီးဖတ္ေတြကုိ ေရေႏြးလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး (၂) လံုးေလာက္နဲ႕နယ္ေပးထားပါ။ ၾကက္ဥ (၆)လံုးကုိလည္း ေျခာက္ေသြ႕ေနတဲ့ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ ေခါက္ေပးထားပါ။ က်န္တဲ့ပစၥည္းေတြအားလံုးကုိလည္း အသင့္ျပင္ထားေပးပါေနာ္။
ကန္ဇြန္းဥျပဳတ္ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ အေအးခံျပီး ကန္ဇြန္းဥေတြကုိ ေခ်ျပီးေတာ့ ေစးပုိင္ေနေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့ လင္ပန္းၾကီးၾကီးတစ္ခ်ပ္ယူျပီး နယ္ထားတဲ့ ကန္ဇြန္းဥရယ္၊ ဂ်ံဳမႈန္႕ရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ဆားရယ္၊ ဆုိဒါရယ္၊ အုန္းသီးဖတ္နဲ႕ အုန္းရည္ေတြရယ္၊ ၾကက္ဥေတြရယ္ကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိ မုန္႕နယ္တဲ့အခါ တစ္နာရီေလာက္ အခ်ိန္ယူရပါတယ္။ မုန္႕ေတြေစးပုိင္ေနေအာင္ နယ္ရတာမုိ႕ေလ။ အဲ့ဒီလုိ နယ္ရင္းနဲ႕ပဲ ဆီနဲ႕ ေထာပတ္တုိ႕ကုိ နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္ျပီး နယ္သြားေပးပါ။ မုန္႕အားလံုးနယ္ျပီးရင္ေတာ့ မုန္႕ဖုတ္မယ့္အုိးအတြင္းသားအားလံုးကုိ ေထာပတ္ဆီနဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ျပီးမွ နယ္ထားတဲ့ မုန္႕ေတြကုိ ညီညာျပန္႔ျပဴးေအာင္ေရာ၊ ေလခုိတာေတြ မရွိေအာင္ေရာ ဖိျပီးထည့္ေပးပါ။ (မုန္႕ထည့္ျပီးတဲ့အခါမွာ မုန္႕သားရဲ႕အေပၚမွာ အနည္းဆံုး လက္ႏွစ္လံုးေလာက္ေတာ့ အုိးေနရာ ခ်န္ေပးထားပါ၊ ဒါမွ မုန္႕ဖုတ္တဲ့အခါ မုန္႕သားပြလာဖုိ႕ ေနရာက်န္မွာပါ။) ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန အုန္းႏုိ႕ဦးေရကုိ ညီညီညာညာဆမ္းေပးျပီး မီးေသြးမီးဖုိမွာ ေအာက္မီးနည္းနည္း၊ အေပၚမီးမ်ားမ်ားနဲ႕ဖုတ္ေပးပါ။ မုန္႕အုိးတည္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ မုန္႕အုိးကုိ ဖြင့္ျပီး ဘိန္းေစ့ေလးေတြျဖဴး ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္ထပ္ နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာေအာင္ ထပ္ဖုတ္ေပးပါ။ မုန္႕ဖုတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ထြက္လာတဲ့ ေမႊးအီေနတဲ့ အနံ႕ေလးက စားခ်င္စိတ္ကုိ ႏႈိးဆြေပးေနသလုိပဲ။ မုန္႕က်က္မက်က္သိခ်င္ရင္ မုန္႕အုိးထဲကုိ ဓားဦးခၽြန္ေလးနဲ႕ ထုိးၾကည့္ပါ။ ဓားဦးခၽြန္မွာ မုန္႕ေလးေတြ ကပ္ေနေသးရင္ မုန္႕အက်က္လုိေနေသးျပီး မုန္႕သားေတြ မကပ္ေတာ့ဘူးဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕က်က္ပါျပီေနာ္။
ရလာတဲ့ မုန္႕ကုိမွ အေအးခံျပီးေတာ့မွ လုိခ်င္တဲ့ပံုစံေလးေတြ လွီးစားရံုးပါပဲေနာ္။ ခ်စ္ညီမေလး piggy htet နဲ႕ အျခားေသာ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း ဒီတစ္ခါေတာ့ ကန္ဇြန္းဥ ဆႏြင္းမကင္းေလး လုပ္စားၾကည့္ပါဦး ေနာ္။
(အိမ္မွာ မုန္႕ဖုတ္တဲ့ေန႕က မုန္႕အုိးက ၾကပ္သြားလုိ႕ မုန္႕ဖုတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ အဆီေတြက အျပင္ကုိ လွ်ံက်လာတယ္။ ဘိန္းေစ့ေတြပါ ပါကုန္ေရာ၊ နည္းနည္းလည္း တူးတဲ့ေနရာက တူးသြားတယ္၊ အဲ့ဒါေၾကာင့္မုိ႕ ပံုထဲမွာ ေနရာစံုက မုန္႕သားကုိ လွီးထည့္ျပထားတာ :D)
(ကၽြန္မေယာင္းမကေတာ့ ကၽြန္မကုိ ေျပာေနျပီ ႕ ႕ ႕ အလုပ္ထြက္ျပီး ထမင္းဆုိင္ဖြင့္ရင္ဖြင့္၊ ဒါမွမဟုတ္ မုန္႕ဆုိင္ဖြင့္ ပါလားတဲ့။ အလုပ္ဖြင့္ရက္ေရာ ပိတ္ရက္ေရာ တစ္မ်ဳိးျပီးတစ္မ်ဳိးလုပ္စားေနလုိ႕တဲ့။ အဲ့ဒီလုိ အားေပးတာ :D)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မမလုလုေရ
ReplyDeleteကန္စြန္းဥ ဆႏြင္းမကင္းအတြက္ ေက်းဇူးပါ။
စားလုိ႕ေကာင္းေပမယ့္ အလုပ္ေတာ္ေတာ္မ္မ်ားမယ့္ပံုပဲ။ လက္၀င္မယ္ထင္တယ္။
ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြကုိ အျမဲ မွ်ေ၀ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါ
မမလုလုနဲ႕ ၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုး ထပ္ခ်က္ႏုိင္ၾကပါေစ။
ညီမ ခင္ၾကည္ျပာ
ညီမေလးခင္ၾကည္ျပာေရ
ReplyDeleteအားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါ။
အဲ့ဒီမုန္႕လုပ္တဲ့ေန႕က တစ္အိမ္လံုး ဘယ္သူမွ မေနရဘူး။
၀ုိင္းျပီး ကူညီၾကရတာ။
ဟင္းခ်က္နည္းေတြကုိလည္း အိမ္မွာခ်က္စားတုိင္း တင္ေပးပါမယ္ေနာ္။
အျမဲအားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါ ညီမေလး
Ma Lu Lu,
ReplyDeleteThank you very much for all the recipes. Your blog is very helpful for me as a housewife who does not good at cooking. Only one more request if possible. Pls let me know where I can find the conversion table from vice to g or lb. Thanks again.
Phuu Pwint Han
* is not good at cooking :)
ReplyDelete