Monday, September 1, 2008

ငါးခ်ဥ္ငံစပ္အၾကြပ္ေၾကာ္

Reactions: 

မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ငါးေၾကာ္နည္းတစ္မ်ဳိး လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစေနာ္။ ပင္လယ္ငါးေတြဟာ ေရခ်ဳိငါးနဲ႕ ယွဥ္လုိက္ရင္ အနံ႕ျပင္းတယ္၊ ညွီတယ္ဆုိျပီး စားတာ နည္းၾကပါတယ္။
အဲ့ဒီငါးကုိ အညွီနံ႕လည္း သက္သာျပီး စားလို႕ေကာင္းေအာင္ ေၾကာ္တဲ့နည္းေလးကုိ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္။
ငါးေၾကာ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ားကေတာ့
ပင္လယ္ငါး
ခ်င္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ
သံပုရာသီး
ငရုတ္သီးအေျခာက္အပုပြေတာင့္
ငရုတ္သီးေျခာက္အရွည္ေတာင့္
ဆား
ငံျပာရည္
နႏြင္းမႈန္႕
ဟင္းခတ္မႈန္႕
ဆီတုိ႕ပါေနာ္။


ငါးကုိ အေပၚယံက ရွိတဲ့ အခြံမာေတြ လွီးပစ္ပါ။ ဆူးေတာင္ေတြကုိလည္း ခုတ္ပစ္ပါ။ ငါးဗုိက္ကုိ ခဲြထုတ္ျပီး အထဲက ကလီစာေတြ ထုတ္ပစ္ပါ။ ငါးဦးေခါင္းပိုင္းကုိလည္း ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ျပီးရင္ ငါးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ငါးအေကာင္ၾကီးရင္ ငါးကုိ အလယ္ရုိးမပါရေလေအာင္ အလ်ားလုိက္ လွီးျပီး အရြယ္ေတာ္ အပုိင္းေလးေတြရေအာင္ ပုိင္းေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးေတြကုိ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ျပီး နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္တုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ၊ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ယူပါ။ ငရုတ္သီးအေျခာက္အပုပြေတာင့္ကို အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္၊ ေရေႏြးနဲ႕စိမ္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးအႏွစ္ရေအာင္ ယူပါ။ သံပုရာသီးကုိ အစိတ္ေလးေတြ စိတ္ေပးထားျပီး သံပုရာရည္ ညွစ္ယူထားပါ။ နယ္ထားတဲ့ ငါးေတြထဲကုိ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရည္၊ ငရုတ္ႏွစ္၊ သံပုရာရည္တုိ႕နဲ႕ သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးပါ။ လက္ပူမွာစုိးရတဲ့အတြက္ တစ္ခါသံုး ပလတ္စတစ္လက္အိတ္၀တ္ျပီး ငါးထဲ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးျပီး နာရီ၀က္၊ တစ္နာရီေလာက္ ႏွပ္ေပးထားပါ။
ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
ငရုတ္သီးအေျခာက္အရွည္ေတာင့္ကိုလည္း အညွာေျခြထားေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ေလးေတြကုိ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္ရျပီဆုိရင္ ဆယ္ထားလုိက္ေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဆီအုိးထဲကုိ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီး ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္တဲ့အခါ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ၾကက္သြန္ေတြအားလံုး ဆီထဲမွာ အက်က္ညီေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြ ေရႊ၀ါေရာင္ သန္းလာတဲ့အခါ ဆယ္ယူ၊ ဆီစစ္ေပးထားပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ ငါးေၾကာ္ဖုိ႕ ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတည္ပါမယ္။ ဆီပူလာတဲ့အခါ ငါးေတြကုိ တစ္တံုးနဲ႕တစ္တံုး မကပ္ရေလေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ စီျပီး ဆီအုိးထဲ ထည့္ေပးပါ။ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ စိတ္ရွည္လက္ရွည္ေၾကာ္ပါ။ တစ္ဖက္က ငါးအသားမာလာျပီဆုိမွ ေနာက္တစ္ဖက္ကုိ အသာအယာ လွန္ေပးပါ။ ဆီမ်ားမ်ားထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ရတဲ့အတြက္ ဆီေပါက္မွာ မစိုးရိမ္ရေတာ့သလုိ ဒယ္အုိးမွာ ကပ္ေနမွာကုိလည္း မစိုးရိမ္ရပါဘူး။ (တစ္ခုေတာ့ရွိတယ္ေနာ္။ ငါးအသားတစ္ဘက္က မမာေသးဘဲ၊ နီေရာင္မသန္းေသးဘဲနဲ႕ေတာ့ ဟုိဘက္ဒီဘက္ မလွန္လုိက္နဲ႕။ လွန္လုိက္ရင္ေတာ့ အသားေတြ ေၾကပဲ့ထြက္ကုန္ျပီး စားေကာင္းေတာ့မွာမဟုတ္ဘူးေနာ္။ ဆီထဲမွာလည္း ပဲ့ထြက္လာတဲ့ ငါးအသားစေတြက မဲတူးကုန္မွာ စုိးရတယ္ေနာ္။ )
အက်က္ညီျပီဆုိေတာ့မွ ငါးေၾကာ္ေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲကေနဆယ္ယူျပီး၊ ဇကာထဲမွာ ဆီစစ္ေပးထားပါေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ငါးေၾကာ္ေတြကုိ ထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြကုိ ထည့္၊ ငရုတ္သီးေတာင့္လံုးေၾကာ္ေလးေတြထည့္၊ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး ဟင္းပြဲျပင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာေလးနဲ႕ ငါးေၾကာ္မြမြေလး ရပါျပီေနာ္။ လုိက္ဖက္တဲ့ ဟင္းေတြကေတာ့ ဗူးသီး ပုတတ္စာဟင္းခါး၊ ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိ၊ အသီးအရြက္ေၾကာ္တုိ႕ပါေနာ္။

4 comments:

  1. hI Lu Lu, you are doing very well. Your thread has got our forum. We are wondering if you are able to post your new cooking topics on http://mandalar.net/community/viewtopic.php?f=15&t=602&start=0&st=0&sk=t&sd=a, really appreciated. You may post only first paragraph and you can leave a link directing to your blog. By doing this, our visitors will also visitors will also come to your blog.

    Thanks for your great work.

    ReplyDelete
  2. မမလုလုေရ..
    အခုမွ အလည္ေရာက္ပါတယ္ရွင္႔..မေန႔တုန္းက
    ေစာေစာစီးစီး အိပ္ခ်င္လို႔ အိပ္လိုက္တာ မလာလည္နိုင္
    လိုက္ဘူး..မမေရ..
    ဟင္႔..ဒီေရာက္တာနဲ႔ သြားရည္က်ျပီ.. ဂလု..
    ငါးခ်ဥ္စားခ်င္တယ္... :) ျမန္မာဆိုင္သြား၀ယ္မွရမယ္.
    သြားဘို႔ အားဘူး..ဘေလာဂင္ရဦးမယ္..ဟီးဟီး
    ေက်းဇူးေနာ္ မမလုလု..သတိတရလာလည္ျပီး
    နွဳတ္ဆက္သြားတဲ႔အတြက္..

    ReplyDelete
  3. မႏၱလာေရ ႕ ႕ ႕
    ကၽြန္မအေနနဲ႕ ဘေလာ့ဂ္မွာ ပုိ႕စ္တင္ဖုိ႕ေတာင္ အေတာ္ေလး ခက္ခက္ခဲခဲ ရွိပါတယ္။ မႏၱလာကုိလည္း ပုိ႕စ္တင္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ ကၽြန္မ ေမးလ္နဲ႕ ပုိ႕ေပးရင္ အဆင္ေျပမလားဟင္ ႕ ႕ ႕ ဘယ္လုိလုပ္ရင္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္မယ္ဆုိတာေလးကုိ အၾကံေပးပါေနာ္။

    ReplyDelete
  4. ၀ါ၀ါေရ ႕ ႕ ႕
    အလည္လာတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါေနာ္။
    ငါးခ်ဥ္စား်င္ရင္ ငါးဖယ္ခ်ဥ္ လုပ္နည္း တင္ေပးပါမယ္ေနာ္။
    ၀ါ၀ါတုိ႕ မိသားစုအားလံဳးလည္း အဆင္ေျပပါေစေနာ္။

    ReplyDelete