Wednesday, September 3, 2008

ငါးဖယ္ခ်ဥ္သုပ္စားရေအာင္

မဂၤလာပါရွင္။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ဒီေန႕မွာေတာ့ ငါးဖယ္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလးနဲ႕ ငါးဖယ္ခ်ဥ္သုပ္နည္းေလးကို မွ်ေ၀ေပးပါရေစေနာ္။
ငါးဖယ္ခ်ဥ္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ဦးဆံုး ေျပာပါရေစေနာ္။
ငါးဖယ္ျခစ္ျပီးသား (၂၅) က်ပ္သား
ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း (၅) ဇြန္း
ဆား
အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္ (မသံုးလည္း ရပါတယ္)
စပါးလင္
စလူရြက္
၀ါးႏွီး တုိ႕ပါေနာ္။
ငါးဖယ္အေကာင္လုိက္ဆုိရင္လည္း ဓားပါးပါးေလးနဲ႕ ၀မ္းဗုိက္ပုိင္းနားကေန စျပီး လႊာခ်လုိက္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ကမာခြံနဲ႕ျဖစ္ျဖစ္၊ ဇြန္းနဲ႕ျဖစ္ျဖစ္ ျခစ္ယူပါ။ ငါးဖယ္ျခစ္ေတြ ရျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားတစ္ခုထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ စပါးလင္ကုိ ေဘးက အရြက္ေျခာက္ေတြ၊ အေပၚပုိင္းအရြက္ေတြ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး စပါးလင္ေတြကုိ ပါးပါးႏုတ္ႏုတ္ျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ေကာက္ညွင္းမႈန္႕ေတြကုိလည္း အသင့္ျပင္ေပးထားပါ။ စလူရြက္ေတြကုိလည္း ေရနဲ႕ သန္႕စင္ျပီးေတာ့ ေျခာက္ေအာင္ အ၀တ္သန္႕သန္႕နဲ႕ ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ သုပ္ေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္တဲ့အခါ ၾကိတ္စက္ (ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္စတာေတြကုိ ၾကိတ္တဲ့အခါ သံုးပါတယ္) ေလးကုိယူျပီး စပါးလင္ကုိ အရင္ထည့္ျပီး ၾကိတ္ေပးပါ။ ရလာတဲ့ စပါးလင္ေတြကုိ ငါးဖယ္အသားေတြနဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ။ ဆားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ကုိလည္း ထည့္နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ၾကိတ္စက္ထဲ အားလံုးေရာနယ္ထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး ၾကိတ္ပါ။ အထပ္ထပ္အခါခါ ၾကိတ္ေပးျပီးတဲ့အခါက်ရင္ ရလာတဲ့ ငါးဖယ္ေတြကုိ လင္ဗန္းတစ္ခ်ပ္ထဲထည့္ျပီး လက္တစ္ဆုပ္စာ ကုိင္အရြယ္ေလာက္ရေအာင္ ကုိင္ျပီး လင္ဗန္းေပၚကုိ ေပါက္ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္ေစးေစးပုိင္ပုိင္ေလး ရလာပါမယ္ေနာ္။
ငါးဖယ္ထုပ္ဖုိ႕အတြက္ အသံုးျပဳမယ့္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ ကုိင္တြယ္ဖုိ႕ သတိျပဳပါေနာ္။ ငါးဖယ္ကုိ မကုိင္ခင္မွာ လက္ကုိ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးျပီးေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ေရသန္႕သန္႕ ထည့္ေပးထားပါ။ ငါးဖယ္ကုိ မကုိင္ခင္မွာ လက္ကုိ ေရဆြတ္ျပီးေတာ့မွ စလူရြက္ေပၚမွာ ငါးဖယ္ေလးေတြကုိ ထည့္ေပးျပီး တင္းတင္းၾကပ္ၾကပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ ႏွီးနဲ႕ စည္းေပးပါ။ အဲ့ဒီငါးဖယ္ထုပ္ကုိမွ ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာသန္႕သန္႕မွာ ထားေပးပါ။ ရာသီဥတုအေပၚ မူတည္ျပီး ၃ ရက္ကေန တစ္ပတ္အတြင္းမွာ ငါးဖယ္ခ်ဥ္ရပါျပီေနာ္။ ငါးဖယ္ခ်ဥ္သြားျပီဆုိေတာ့မွ ၾကာၾကာခံခ်င္ရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းထားျပီးစားရင္ ၁၀ ရက္၊ ႏွစ္ပတ္ေလာက္ေတာ့ အသာေလး အထားခံပါတယ္ေနာ္။
ငါးဖယ္ခ်ဥ္သုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့
ငါးဖယ္ခ်ဥ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္
နံနံပင္
ေရွာက္ရြက္
ၾကက္သြန္နီ
ဟင္းခပ္မႈန္႕အနည္းငယ္
ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ပါေနာ္။
ငါးဖယ္ခ်ဥ္ (သံုးရက္အၾကာမွာ စစခ်င္းခ်ဥ္တဲ့ ငါးဖယ္ကုိ သုပ္မွာျဖစ္ပါတယ္) ကုိ အရွည္ လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ အထူလက္တစ္ ခဲတံလံုးခန္႕အရြယ္ရေအာင္ လွီးေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး မထူမပါးလွီးေပးပါ။ နံနံပင္နဲ႕ ေရွာက္ရြက္ကုိ ေရေဆး၊ ေရစစ္ေပးျပီး ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္းအခြံႏႊာ၊ ထက္ျခမ္းခဲြ၊ ပါးပါးလွီး၊ ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကေတာ့ အဆင္သင့္ရွိတာမုိ႕ ဒီတစ္ခါမွာ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္နည္းကုိ ထည့္မေရးေတာ့ပါဘူးေနာ္။ ငရုတ္သီးေလးေတြကုိလည္း၊ အညွာေျခြ၊ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြရေအာင္ လွီးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ထဲကုိ ငါးဖယ္ထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ၾကက္သြန္စိမ္းထည့္၊ အခ်ဳိမႈန္႕နည္းနည္းထည့္၊ ေရွာက္ရြက္၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထည့္ျပီး အားလံုးကုိ သမေအာင္ ေမႊျပီး သုပ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။ ဒီတစ္ခါ ငါးဖယ္ခ်ဥ္သုပ္က ဆီမထည့္ဘဲ တမူထူးျပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ႕ သုပ္ထားတာပါေနာ္။ ဒီအတုိင္းစားျပီး ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလးေသာက္ရင္ အရသာ သိပ္ေကာင္းတာပါပဲေနာ္။ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြလည္း အဆင္ေျပတဲ့အခါ ငါးဖယ္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလးကုိ စမ္းသပ္လုပ္ၾကည့္ၾကျပီး အသစ္အဆန္းဟင္းအမယ္ေလးေတြ စားလုိ႕ရေအာင္ စမ္းလုပ္ၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
(PS ဒီည အိမ္ျပန္ရင္ ငါးဖယ္ခ်ဥ္ကုိ ငံျပာရည္ေၾကာ္လုပ္ဦးမယ္။ ျပီးမွ ပုိ႕စ္တင္ေပးမယ္ေနာ္။ ၾကိဳတင္ သြားရည္က်ထားၾကပါကုန္ ႕ ႕ ႕႕ :P:P)

2 comments:

  1. အစ္မ-ငါးဖယ္ရယ္ဒီမိတ္ ေရာင္းတာေတြေတာ့ေတြ႔တယ္။ အဲဒါနဲ႔ လုပ္လို႔ရလား မသိဘူးေနာ္။ စလူရြက္ဆိုတာ မသိဘူး။ :(။

    ReplyDelete
  2. ပန္းႏြယ္ေရ ႕ ႕ ႕
    ငါးဖယ္ရယ္ဒီမိတ္က ရက္ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာ ထားထားတဲ့ဟာလဲ မသိဘူးေနာ္။
    လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ငါးဖယ္ဆုိရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲေနာ္။
    စလူရြက္ဆုိတာ ဖက္တစ္မ်ဳိးပါပဲေနာ္။
    မုန္႕ေတြထုပ္တဲ့အခါမွာလည္း သံုးပါတယ္ေနာ္။

    ReplyDelete