Sunday, August 10, 2008

သခြားသီးရွဴးရွဲသုပ္

Reactions: 

မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ မုိးကေအးေအး၊ ၀တၳဳစာအုပ္ေလးတစ္အုပ္နဲ႕
အိမ္မွာေကြးေနရတဲ့ အခ်ိန္မွာ ၀တၳဳ စာအုပ္လည္းျပီးေရာ ဗုိက္ထဲက ဆာလာတာကုိ
သတိထားမိလာေတာ့ ေမာင္ႏွမေတြကုိ တစ္ခုခုလုပ္စားရေအာင္ လုိ႕
ႏႈိးေဆာ္လုိက္ေတာ့ မနက္က အေမေစ်းသြားရင္ သခြားသီး၊ ပင္စိမ္းနဲ႕
ပုဇြန္ေလးေတြ ၀ယ္လာျပီး ေလွာ္ထားတာကုိ သတိရေတာ့ သခြားသီးသုပ္ေလး
သုပ္စားၾကမလားဆုိျပီး တုိင္ပင္ၾကမိတယ္။
သခြားသီးရွဴးရွဲသုပ္ေလးလုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြ ျပင္ဆင္ၾကပါတယ္။
လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြက သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုစြန္၊
ပင္စိမ္း၊ သံပုရာသီး၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ သီဟုိဠ္ဆံ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။

သခြားသီးႏႊာသူက ႏႊာ၊ ပုစြန္ေလွာ္ေလးကုိ အခြံႏႊာသူက ႏႊာ၊
ပင္စိမ္းအရြက္ေလးေတြ ေရေဆး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္ေလးေတြ ေရေဆး၊
ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိ အခြံႏႊာ၊ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီး၊ ေရေဆးျပီး
စစ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေလး ေထာင္းထား၊
သီဟုိဠ္ဆံကုိလည္း မညက္တညက္ေထာင္းထား၊ စသျဖင့္ တစ္ေယာက္တစ္လက္
၀ုိင္းကူၾကတာေပါ့။ သခြားသီးက အခြံႏႊာျပီးတဲ့အခါ သခြားသီးကုိ
ထက္ျခမ္းမခြဲဘဲ အလံုးလုိက္ကုိ ျခစ္လုိက္ရင္ အမွ်င္ရွည္ရွည္ေလးေတြ ရတဲ့
အုန္းသီးျခစ္တဲ့ ျခစ္ေလးနဲ႕ ျခစ္ပါတယ္။ အလယ္အူတုိင္နားေရာက္ရင္ေတာ့
ရပ္လုိက္ပါတယ္။ ပုစြန္ေလွာ္တစ္၀က္ကုိ အေကာင္လုိက္ဖယ္ထားျပီး တစ္၀က္ကုိ
မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းလုိက္ပါ
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ သခြားသီးေတြကုိ ဇလံုတစ္ခုထဲထည့္၊
ၾကက္သြန္နီထည့္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ပုစြန္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးညွပ္ထည့္၊ ပင္စိမ္းရြက္ပါးပါးလွီးထည့္၊ ငရုတ္သီး
အက်က္မႈန္႕ထည့္၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္ရႊဲရႊဲေလးဆမ္းျပီး
အေကာင္လုိက္ခ်န္ထားတဲ့ ပုစြန္ေတြပါ ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာေမႊပါ။
အသုပ္အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ပန္းကန္ေလးထဲထည့္၊
ေကာက္ညွင္းလက္ဘက္ေျခာက္ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ေမာင္ႏွမတေတြ
တစ္ေယာက္တစ္လက္ ၀ုိင္းတြယ္ၾကတာ။ သခြားသီး လက္ေမာင္းေလာက္ရွိတဲ့ အလံုးၾကီး
သံုးလံုးကုိ သုပ္တာ လက္ကုိမလည္ဘူး။ ၄ ႏွစ္အရြယ္ တူမေလးကလည္း အေဒၚေတြ
အေဖေတြအေမေတြနဲ႕အျပိဳင္ ၀င္လုစားတာ။ မ်က္ရည္ေတြ ႏွပ္ႏွပ္ေတြပါ ထြက္လုိ႕။
အစပ္မစားတဲ့ တူမေတာ္ ဖက္တီးမေလးေတြေတာင္ ေကာင္းတယ္ဆုိျပီး စားလုိက္၊
စပ္လုိ႕ မ်က္ရည္ေတြထြက္၊ ေရေႏြးေတြေသာက္လုိက္၊ စားလုိက္နဲ႕ေလ။ အရသာကေတာ့
ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ခပ္ျပင္းျပင္းပဲ။ အရမ္းမုိက္တယ္။ ပင္စိမ္းနံ႕က
ေမႊးေမႊးသင္းသင္းေလး၊ သီဟုိဠ္ဆံက ခပ္ဆိမ့္ဆိမ့္အရသာ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္အရသာက
လွ်ာဖ်ားမွာ တလွည့္စီေနရာယူေနၾကတာ။ ကေလးေတြမေျပာနဲ႕ ကုိယ္ကုိယ္တုိင္ေတာင္
စပ္လြန္းလုိ႕ မ်က္ရည္ပါ လည္တယ္။ ေခြၽးပါထြက္ျပီး
အခုိးပါပြင့္ထြက္သြားတယ္။
အြန္လုိင္းေပၚက ကြၽန္မရဲ႕ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြလည္း အဆင္ေျပတဲ့အခါ
သခြားသီးရွဴးရွဲသုပ္ေလး သုပ္စားၾကည့္ပါဦးေနာ္။

5 comments:

  1. မမလုလု
    စားခ်င္လိုက္တာ ႕ ႕ ႕ သြားရည္ေတာင္က်တယ္
    ညီမေလးခင္

    ReplyDelete
  2. င႐ုပ္သီး စပ္ရင္ မစားႏိုင္ဘူး ... စားေတာ့ စားခ်င္တယ္ :P

    ReplyDelete
  3. စားခ်င္လိုက္တာ
    ဗိုက္နာေနလို့ေပါ့...

    ReplyDelete
  4. Dear Ma Lu,

    Could I use nan nan pin insread of using pin sein,cos I don't like pin sein?Taste will change or not?

    ReplyDelete
  5. အမေရ..အေမလည္းအဲ့လိုသုပ္တယ္။ ဒါေပမယ့္အေမက သီဟိုေစ့နဲ့ပင္စိမ္းေတာ့ မထည့္ဘူး။ ကြ်န္မတို႕ မျကိုက္မွာ စိုးလို့ထင္တယ္။ မိုးတြင္းမွာ ငယ္ငယ္က သခြားသီးသုတ္စပ္စပ္ေလးနဲ့ မိသားစု ညစာစားရတာကိုေတာ့ အျမဲသတိရတယ္။

    ReplyDelete