Monday, August 4, 2008
ဂ်ဴးဖူးေၾကာ္
အားလံုးမဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ခ်စ္ေမာင္နွမေတြကုိ ဂ်ဴးဖူး (Chinese chives) ေၾကာ္ေကၽြးပါ့မယ္ေနာ္။ အခုလုိ မုိးရာသီမွာ ပုစြန္ကလည္း ေပါတယ္ေလ။ ပုစြန္ေလးလည္း ေပါတုန္း၊ ဂ်ဴးဖူးေလးလည္း ေစ်းထဲမွာ ေတြ႕တုန္း၊ ဂ်ဴးဖူးကုိ ပုစြန္ေလးနဲ႕ ေၾကာ္ဖုိ႕ စိတ္ကူးရမိပါတယ္။
ဂ်ဴးဖူးေၾကာ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဂ်ဴးဖူး၊ ပုစြန္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။
ဂ်ဴးဖူးကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ျပီးရင္ တစ္လက္မခြဲအရြယ္ေလးေတြရေအာင္ လီွးျဖတ္ေပးပါ။ ပုစြန္ကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ သၾကားေလးနဲ႕ နယ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး မထူမပါး အကြင္းလုိက္ေလးေတြ လွီးေပးပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီနည္းနည္းေလးထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္နီေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္နီေတြႏြမ္းသြားျပီး စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားတာနဲ႕ ပုစြန္ေတြကုိထည့္ျပီး ေမႊေပး၊ ပုဇြန္ေလးေတြ ရဲလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဂ်ဴးဖူးေတြထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ အရသာအတြက္ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ ဂ်ဴးဖူးေတြအားလံုးႏြမ္းျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံကုိျမည္း၊ လုိတဲ့အရသာကုိ ထပ္ျဖည့္ျပီး မီးဖုိေပၚက ခ်ေပးလုိက္ရံုပဲေနာ္။ ဂ်ဴးဖူးေၾကာ္တဲ့အခါမွာ ပုစြန္မွ မဟုတ္ပါဘူး၊ အျခား အသားေတြနဲ႕လည္း ေၾကာ္လုိ႕ရေပမယ့္ ပုစြန္နဲ႕ေၾကာ္တာကေတာ့ အလုိက္ဖက္ဆံုးလုိ႕ ကၽြန္မက ထင္ပါတယ္။ အရသာလည္း ရွိသလုိ ဂ်ဴးဖူးစိမ္းစိမ္းေလးေတြၾကား ပုစြန္ရဲရဲေလးေတြနဲ႕ဆုိေတာ့ အျမင္လည္းလွတယ္ ခ်ဳိလည္းခ်ဳိတယ္ေလ။ ဟင္းခ်က္ဖုိ႕အခ်ိန္ရွားပါးတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္လည္း ဒီဟင္းေလးက ခ်က္ရတာ အခ်ိန္လည္းမယူဘူး၊ ငါးမိနစ္အတြင္း က်က္ႏုိင္တာမုိ႕ ဂ်ဴးဖူး၀ယ္လုိ႕ရတဲ့အခါ ေၾကာ္စားၾကည့္လုိက္ၾကဦးေနာ္။ ညစာကုိ ထမင္းမ်ားမ်ား မစားခ်င္ဘူး၊ အသီးအရြက္ေလာက္ပဲ စားခ်င္တယ္ဆုိရင္လည္းဂ်ဴးဖူးေၾကာ္ေလးခ်ည္းပဲ စားၾကည့္ေပါ့ေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ဂ်ဴးဖူးကို..ဝက္သဲနဲ႔ေၾကာ္စားလဲေကာင္းတယ္..မ
ReplyDeleteအစဥ္အားေပးလ်ွက္ပါ...