မဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီေန႕ေတာ့ ကၽြန္မဘေလာ့ဂ္မွာ မဂ်ဴ၀ယ္လ္ေမးထားတဲ့ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲခ်က္နည္း ေလးကုိ ေျပာျပပါရေစေနာ္။
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆဲြခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေခါက္ဆဲြအျပား၊ ၾကက္သား၊ အုန္းႏုိ႕ဦးရည္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ မုန္႕ၾကြပ္ေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕၊ သံပုရာသီးနဲ႕ ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္တုိ႕ပါေနာ္။
ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအတြက္ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ အျပားဖတ္ကုိ ေရြးပါတယ္။ ေခါက္ဆဲြအလံုးထက္စာရင္ ပုိျပီး စားေကာင္းပါတယ္။ ၾကက္သားကုိေတာ့ အရုိးအသားခဲြျပီး သီးသန္႕ဖယ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သားအသားေတြကုိ လက္တစ္လံုးခန္႕အရြယ္ေတြရေအာင္ လွီးထားေပး၊ ၾကက္ရုိးေတြကုိလည္း အရြယ္ေတာ္ေလးေတြရေအာင္ ခုတ္ထစ္ျပီး ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ ေသခ်ာႏွံေအာင္နယ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီနဲ႕ ခ်င္းတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာျပီး ေရေဆးေပးထားပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီတုိ႕ကုိ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕နဲ႕အတူ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းအနည္းငယ္ကုိလည္း ပါးပါးလွီး၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးေတြကုိလည္း ေရေဆးေပးထားပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီးေတာ့ မုန္႕ၾကြပ္ေၾကာ္ဖုိ႕ အရင္ျပင္ပါ့မယ္။ မုန္႕ၾကြပ္ဖတ္မရွိရင္ ေခါက္ဆဲြဖတ္ကုိပဲ ေၾကာ္လုိ႕ရပါတယ္ေနာ္။ မုန္႕ၾကြပ္ေၾကာ္ဖုိ႕ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ မုန္႕ၾကြပ္ဖတ္ ထည့္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ မတူးေအာင္ေၾကာ္ျပီး ဇကာတစ္ခုထဲမွာ မုန္ၾကြပ္ေၾကာ္ေတြထည့္ျပီး ဆီစစ္ေပးထားပါ။ မုန္႕ၾကြပ္ေတြဆည္ျပီးသြားျပီဆုိရင္ အဲ့ဒီဆီဒယ္အုိးထဲမွာပဲ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ေတြႏြမ္းျပီး စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားအသားေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးအႏွစ္ေတြနဲ႕ သမေအာင္ေမႊျပီး ၾကက္သားထဲက ထြက္လာမယ့္အရည္နဲ႕ အဖံုးအုပ္ျပီး တစ္ရည္တည္ေပးပါ။ ပထမတစ္ရည္ လံုးေရခမ္းသြားျပီဆုိရင္ ေနာက္ထပ္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိး ေရခမ္းခါနီးက်ရင္ ဟင္းအေပါ့အငံျမည္းျပီး လုိတဲ့အရသာထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးအေရာင္လွေအာင္ေရာ၊ အခ်ဳိဓာတ္ရေအာင္ေရာဆုိရင္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ နည္းနည္းထည့္ေပးျပီး မီးပိတ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်ေပးပါေနာ္။
အုန္းႏုိ႕ဦးရည္ကုိ အုန္းဆီျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ဖုိ႕အတြက္ အုိးတစ္လံုးထဲမွာ အုန္းႏုိ႕ဦးရည္ေတြကုိထည့္၊ ဆားေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး အုန္းႏုိ႕ရည္ခမ္းျပီး ဆီျပန္တဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ အုန္းႏုိ႕ဥေလးေတြရလားျပီး ဆီျပန္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးပိတ္ျပီး အုန္းႏုိ႕ဆီကုိ သပ္သပ္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္ရုိးေတြကုိလည္း ခ်င္းအ၀ုိင္းဖတ္ေလးေတြလွီးျပီး အုိးတစ္လံုးထဲေရထည့္ ၾကက္ရုိးထည့္ျပီး ျပဳတ္ေပးထားပါ။ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ရည္ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ သင့္ေတာ္တဲ့အရသာေလးထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရုိက္ျပီး ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ကေတာ့ ၾကာၾကာတည္ေပးႏုိင္ေလ ေကာင္းေလပဲေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕ပြဲျပင္မယ္ေနာ္။ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ ေခါက္ဆဲြဖတ္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သားဟင္းေလးထည့္၊ အုန္းႏုိ႕ခ်က္ေလးဆမ္း၊ ၾကက္သြန္နီေလးထည့္၊ (ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပဲပင္ေပါက္ေလး ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ထည့္) ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕ေလးထည့္၊ အခ်ဳိမႈန္႕နဲ႕ သံပုရာရည္ေလး ညွစ္ထည့္ျပီး အားလံုးႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ။ အရသာကုိလည္း ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့အရသာရေအာင္ ျပဳျပင္ေပးပါေနာ္။ ေနာက္ဆံုးက်မွ မုန္႕ပန္းကန္ေပၚမွာ မုန္႕ၾကြပ္ေၾကာ္ေလးျဖဴး၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴးလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆဲြသုပ္ေလးရပါျပီေနာ္။ ၾကက္ရုိးဟင္းခ်ဳိေလးကုိေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ျဖဴးျပီးသံုးေဆာင္ပါေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆဲြကုိ အုန္းဆီနဲ႕ခ်က္တာမုိ႕ အီတယ္လုိ႕ ထင္မိပါတယ္။ အဲ့ဒါေၾကာင့္မုိ႕ ၾကက္ရုိးဟင္းခါး ပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရုိက္ထည့္တဲ့ အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ မညက္တညက္ေလး ေထာင္းထည့္လုိက္ေသးတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ဟင္းခ်ဳိပန္းကန္လံုးထဲကုိ ငံျပာရည္ေလးရယ္ သံပုရာရည္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးညွစ္ထည့္လုိက္တယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ၾကက္ရုိး ဟင္းခါးခ်ဥ္ငံစပ္ေလးရယ္၊ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအီအီေလးရယ္ လုိက္ဖက္သြားတာမုိ႕ေလ။
ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြလည္း အအီအဆိမ့္ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူအတြက္ အီအီဆိမ့္ဆိမ့္ေလး၊ ခ်ဥ္ငံစပ္ ၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြအတြက္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲေလးကုိ ၾကက္ရုိးဟင္းခါး ပူပူေလးနဲ႕ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။ မဂ်ဴ၀ယ္လ္လည္း ေက်နပ္မယ္လို႕ ထင္ပါတယ္ေနာ္။ လုိတာရွိရင္လည္း ေျပာပါေနာ္။
http://www.mandalar.net/community/viewtopic.php?f=15&t=602&start=0&st=0&sk=t&sd=a
ReplyDeleteWe open your thread on our forum, thanks
ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ အစ္မလုလု။ :-)
ReplyDeleteကုိစတီဗင္ေရ ႕ ႕ ႕
ReplyDeleteေမတၱာရပ္၀န္းမီးဖုိေဆာင္ထဲက ဟင္းအမယ္စံုမ်ားကုိ မႏၱလာဖုိရမ္မွာ ေဖာ္ျပေပးတာကုိ ကၽြန္မတုိ႕၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားက ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ အားလံုးအဆင္ေျပၾကတယ္ဆုိရင္ ကၽြန္မနဲ႕၀ုိင္းေတာ္သားမ်ားအားလံုးရဲ႕ ၾကိဳးပမ္းရက်ဳိးနပ္ပါတယ္ေနာ္။
မပန္းႏြယ္လည္း လုိတာရွိရင္ ေျပာပါေနာ္။ :)
ReplyDeletethkx for yr sharing.. I like shwetaung noodle..
ReplyDeletekhine
စားလို႔ေတာ္ေတာ္႔ကို ေကာင္းတယ္ဗ်ိဳ႕။ ဒီမွာညႊန္ၾကားထားတဲ႔အတိုင္း တေသြမတိမ္းလုိက္လုပ္ၿပီး၊ ၿပီးတာနဲ႔ အျပင္ကေန၀ယ္စားလိုက္တာ ေတာ္ေတာ္႔ကို ေကာင္းတယ္ :)
ReplyDeleteအစ္မေရ... တိုရွည္မုန္.လုပ္နည္းေလးသိရင္ေပးပါေနာ္...
ReplyDeleteလုပ္လိုက္တိုင္း အဆင္ မေခ်ာဘူး... :(
thanks,
ma mie
Ama yay, what is "Oh Not Oo Yay"? Is it Coconut Juice which we drink when we open the coonut?
ReplyDelete