Saturday, July 19, 2008

ဒိန္ခ်ဥ္ျပဳလုပ္နည္း

Reactions: 
ကၽြန္မေမာင္ႏွမမ်ားကုိ ဒီတစ္ခါမွာေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းေလး လက္ဆင့္ကမ္းပါရေစ။ (ကၽြန္မရဲ႕ လုပ္ေဖာ္ကုိင္ဖက္ထဲမွ အမတစ္ေယာက္ အိႏၵိယႏုိင္ငံမွာ ပညာေတာ္သင္သြားရင္း ရလာခဲ့တဲ့နည္းေလးကုိ ကၽြန္မ တဆင့္ ပြားေပးလုိက္တာပါ)။
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ႏြားႏုိ႕ရယ္၊ သံပုရာရည္ (သုိ႕မဟုတ္) ဒိန္ခ်ဥ္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းတုိ႕ပါေနာ္။ ေနာက္ျပီး ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕တဲြဖက္ေသာက္သံုးမယ့္ ထန္းလ်က္ရည္ (သို႕မဟုတ္) သၾကား၊ ပ်ားရည္ စတာတုိ႕ေပါ့ေနာ္။
ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္တဲ့ေနရာမွာ အဓိကအေရးၾကီးတာကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္တည္မယ့္ အုိး၊ ဒါမွမဟုတ္ အ၀က်ယ္ပုလင္း၊ ဖန္ပန္းကန္စတာေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေႏြးနဲ႕ျပဳတ္ျပီး ေဆးရပါတယ္။ အသံုးျပဳမယ့္ ပစၥည္းကိရိယာအားလံုးကုိ တတ္ႏုိင္ရင္ ေရေႏြးနဲ႕ျပဳတ္ေဆးျပီးမွ သံုးပါ။ တျခားဟင္းနံ႕ေတြနဲ႕လည္း မေရာေစေအာင္ သတိထားျပီးမွ လုပ္ပါေနာ္။
ႏြားႏုိ႕အျပင္ တျခားေသာ ႏုိ႕ (ဆိတ္ႏုိ႕၊ ကၽြဲႏုိ႕) စတာေတြကုိလည္း အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္။ အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏုိ႕ဆုိရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ပုိျပီးသင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ ႏြားႏုိ႕ (၁) လီတာကုိ မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ဳိပါ။ ျပီးရင္ ေနာက္ထပ္ႏြားႏုိ႕အစိမ္းကုိ ထပ္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ထပ္က်ဳိေပးပါ။ အဲ့ဒီလုိက်ဳိေပးရင္းနဲ႕ မလုိင္ထူထူနဲ႕ ႏြားႏုိ႕ဆူဆူေလး ရပါျပီ။ ႏြားႏုိ႕ဆူျပီဆုိတာနဲ႕ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္မယ့္ ေျမအုိး ဒါမွမဟုတ္ ခြက္ေလးေတြထဲကုိ ႏြားႏုိ႕ပူပူေလးေတြေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ထည့္ျပီးသား ႏြားႏုိ႕ေတြကုိ ၂ မိနစ္ေလာက္ ခဏေမႊေပးျပီး အေအးခံထားေပးပါ။ ႏုိ႕ထည့္ထားတဲ့ ဗူးေလးကုိ လက္၀ါးေလးကပ္ျပီး အသာစမ္းၾကည့္ပါ။ ခပ္ေႏြးေႏြးေလးျဖစ္ျပီဆုိရင္ အဲ့ဒီႏုိ႕ထဲကုိ သံပုရာရည္တစ္စက္ (ေရစက္ကေလးတစ္စက္) စာေလာက္ထည့္ေပးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း အရင္ရက္က လုပ္ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစာ ထည့္ေပးျပီး အဲ့ဒီအုိး/ပုလင္း/ဗူးကုိ မလႈပ္မယွက္ေစဘဲ (၆) နာရီၾကာေအာင္ အခန္းအပူအခ်ိန္အတုိင္း ထားေပးပါ။ (၆) နာရီေနာက္ပုိင္းက်ရင္ေတာ့ အဲ့ဒီႏုိ႕ေလးေတြဟာ ခဲျပီး အေပၚမွာ အရည္ၾကည္ေလးေတြ နည္းနည္း တက္ေနတာကုိ ေတြ႕ရပါမယ္။ အဲ့ဒီအရည္ေတြကုိ တခ်ဳိ႕ကလည္း ခပ္ထုပ္ပစ္ၾကသလုိ တခ်ဳိ႕ကလည္း ဒီအတုိင္းထားပါတယ္။ ရလာတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဗူး/အုိး/ပုလင္းကုိမွ အဖံုးအုပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းဆုိရင္ အနည္းဆံုး ၃ ရက္ကေန ၅ ရက္ တစ္ပတ္ထိ အထားခံပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႕ တဲြဖက္ေသာက္သံုးဖုိ႕အတြက္ ထန္းလ်က္ရည္က်ဳိမယ္ဆုိရင္လည္း ထန္းလ်က္ ၅၀ သားကုိ ေရတစ္လီတာနဲ႕ေရာက်ဳိျပီး အမႈိက္၊ သဲမပါေအာင္ ေသခ်ာစစ္ျပီးမွ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ရေအာင္ က်ဳိေပးျပီး အေအးခံထားပါေနာ္။ သၾကားနဲ႕ဆုိရင္ေတာ့ ဒီအတုိင္းေရာျပီး ခပ္စားလုိက္ရံုပါပဲ။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ပ်ားရည္နဲ႕ တဲြဖက္ျပီး စားသံုးၾကပါတယ္ေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ဒိန္ခ်ဥ္ကုိ ရာသီေပၚအသီးအႏွံေတြထည့္ျပီး စားသံုးတတ္ၾက ပါေသးတယ္။
ကၽြန္မအၾကိဳက္ကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲကုိ ထန္းလ်က္ရည္ခ်ဳိခ်ဳိပ်စ္ပ်စ္ေလးထည့္ျပီး ေမႊစားလုိက္တာပဲ။ ကေလးေတြကေတာ့ ေရခဲတံုးေလးေတြထည့္ေပးရင္ ပုိၾကိဳက္ၾကတယ္။ အေမကေတာ့ ပ်ားရည္ေလးနဲ႕ ပိုၾကိဳက္တယ္တဲ့။ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကေရာ ဘယ္လုိမ်ဳိးမ်ား ၾကိဳက္ၾကလဲဟင္ ႕ ႕ ႕

8 comments:

  1. i like with sugar, very good to know that.thank you!

    ReplyDelete
  2. po2h ေရ ႕ ႕႕
    ျပင္ထားျပီးပါျပီ
    စစ္ၾကည့္ပါဦးေနာ္
    ဖတ္မရရင္ ျပန္ျပင္ေပးပါ့မယ္ေနာ့္

    ReplyDelete
  3. Ma lu lu thank you naw. i can read now

    ReplyDelete
  4. Thank you for the recipe on yogurt. I'm gonna try it tomorrow. I used to think it might be very complicated to make one. Thank you.

    ReplyDelete
  5. ရန္ကုန္ကလွည္းကေလးဒိန္ခ်ဥ္လို မလုိင္ဖတ္ေလးေတြထည့္စားခ်င္တယ္။အဲဒါဘယ္လိုလုပ္ရသလဲ သိရင္ ေရးေပးပါေနာ္ မလု။

    ReplyDelete
  6. မလု ေရ
    ဒိန္ခ်ဥ္ကို စမ္းတာ ပ်က္ပ်က္သြားတယ္ ဘာျဖစ္လို႕လဲမသိဘူး။ သံပရာရည္တစ္စက္ညွစ္ျပီးရင္ ေမႊရမွာလား။
    မလွဳပ္ရဘူးဆိုလို႕ သံပရာရည္ညွစ္ျပီး မေမႊပဲထားတာ ဒိန္ခ်ဥ္က မျဖစ္ဘူးျဖစ္ေနတယ္..ခြက္ေတြလည္း ေရေႏြးနဲ႕ေသခ်ာေဆးေပးတယ္..လိုတာရွိရင္ေျပာျပေပးပါေနာ္..ေက်းဇူးတင္ပါတယ္..

    ReplyDelete
  7. Hi Ma lu lu.thanks for share ur talent.
    yaa.. how is after put in lemon drop do we need to shake or not. the other thinks is can we boil and make yogurt from the one the sell from wall mart or from store.ready made regular milk?

    ReplyDelete