အားလံုးမဂၤလာပါရွင္ ႕ ႕ ႕ ဒီတစ္ခါ လုလုေမာင္ႏွမေတြကုိ ဘဲဥအငန္ျပဳလုပ္နည္းေလး ေျပာျပပါရေစဦးေနာ္။ ကၽြန္မတုိ႕ ေမာ္လျမိဳင္မွာ ညဘက္ဆုိရင္ ဘဲဥဆားနယ္ျပဳတ္ဆုိျပီး ေအာ္ကာ လွည့္ေရာင္းတတ္တဲ့ ဦးေလးၾကီးတစ္ေယာက္ရွိတယ္။ ညတုိင္း မုန္႕ဖက္ထုပ္ပူပူေႏြးေႏြးဆုိျပီး ေအာ္ေရာင္းတတ္တဲ့ေစ်းသည္ရယ္၊ ဘဲဥဆားနယ္ျပဳတ္အသည္ရယ္ ရွိတယ္။ ကၽြန္မ ခပ္ငယ္ငယ္က ဘဲဥဆားနယ္ကုိ ဘယ္လုိလုပ္ရတယ္ဆုိတာကုိ မသိေပမယ့္ ဘဲဥဆားနယ္ရဲ႕အထဲက အႏွစ္ေလးကုိ အရမ္းၾကိဳက္တာ ႕ ႕ ႕အခုထက္ထိ ၾကိဳက္တယ္ ႕ ႕ ႕ ဘဲဥဆားနယ္ရဲ႕ အထဲက အႏွစ္ေလးက လိပ္ဥျပဳတ္ေလးလုိလုိ၊ ဂ်ယ္လီလံုးေလးလုိလုိနဲ႕ အရမ္းကုိ စားေကာင္းပါတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႕ အခု အဲ့ဒီဘဲဥဆားနယ္ ဘယ္လုိ လုပ္ရတယ္ဆုိတာေလးကုိ မွ်ေ၀ပါရေစေနာ္။
ဘဲဥဆားနယ္ (ၾကက္ဥ၊ ငံုးဥလည္းရပါတယ္) လုပ္ဖုိ႕အတြက္ အဓိက လုိအပ္တာက ဘဲဥ၊ ဆား၊ ရႊံ႕ေစး၊ ေရ နဲ႕ ေျမအုိးသုိ႕မဟုတ္ အ၀က်ယ္ပုလင္းသန္႕သန္႕တုိ႕ပါေနာ္။
ဘဲဥလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထားပါ။ ပထမတစ္နည္းကေတာ့ မီးဖုိေပၚမွာ ေရေႏြးအုိးတည္ျပီး ေရေႏြးဆူလာေအာင္ ေစာင့္ပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ဆားခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး က်ဳိပါ။ ဆားအားလံုး အရည္ေပ်ာ္သြားျပီဆုိရင္ ေနာက္ထပ္ ဆားထပ္ထည့္ျပီး က်ဳိပါ။ ေနာက္ဆံုး ထပ္ထည့္တဲ့ဆား လံုး၀ကုိ မေပ်ာ္၀င္ ႏုိင္ေတာ့တဲ့အထိ က်ဳိပါ။ ျပီးရင္ ဆားက်ဳိရည္ကုိ အေအးခံထားပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဆားတခ်ဳိ႕ဟာ ေျခာက္ျပီး အပြင့္ေလးေတြ တက္လာတာကုိ ေတြ႕ရပါမယ္ေနာ္။ ဆားေပ်ာ္ရည္ေအးသြားျပီဆုိရင္ ပုလင္း ဒါမွမဟုတ္ ေျမအုိးထဲကုိ ဘဲဥေတြ ထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ဆားေပ်ာ္ရည္ေတြ ေလာင္းထည့္ေပးျပီး အဖံုးကုိ ပိတ္ေပးျပီး ေအးျပီး အလင္းေရာင္တုိက္ရုိက္မရတဲ့ေနရာမွာ အနည္းဆံုးႏွစ္ပတ္ကေန တစ္လထိ သိမ္းေပးပါေနာ္။ ဆားရည္ထဲ စိမ္တဲ့အခ်ိန္ၾကာေလေလ ဘဲဥထဲကုိ ဆားငံဓာတ္မ်ားမ်ား၀င္ေလေလပါပဲ။ ဆားရည္က်ဳိတဲ့ အခါမွာလည္း ဆားမ်ားမ်ားထည့္ဖုိ႕မေမ့နဲ႕ဦးေနာ္။ တစ္လၾကာျပီဆုိမွ ဆားရည္အုိးထဲကေန ဘဲဥေတြကုိ ဆယ္ယူ၊ ေရေဆး၊ ေျခာက္ေအာင္အ၀တ္နဲ႕သုပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းသင့္တာ ထည့္သိမ္း၊ စားမယ္ဆုိရင္လည္း အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
ဒုတိယနည္းကေတာ့ ရႊံ႕ေစးေတြကုိ ဆားေတြနဲ႕ နယ္ျပီး ဘဲဥကုိ မံေပးရတာပါ။ ရႊံ႕ေစးေတြနဲ႕ နယ္ျပီး ဘဲဥရဲ႕ အေပၚကေန ဆားေတြ ပက္ေပးျပီး ဘဲဥေတြကုိ သစ္သားေသတၱာအက်ဲထဲထည့္ျပီး အလင္းေရာင္ တုိက္ရုိက္မရဘဲ ေအးျပီး ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ ႏွစ္ပတ္ကေန တစ္လအထိ သိမ္းေပးပါေနာ္။ တစ္လၾကာရင္ေတာ့ အေပၚက မံထားတဲ့ ရႊံ႕ေတြကုိ ခြာထုတ္၊ ေရေဆးျပီးမွ ခ်က္စားဖုိ႕အသင့္ျဖစ္တဲ့ ဆားဘဲဥရပါျပီေနာ္။
ဆားဘဲဥကုိ ျပဳတ္ျပီးေတာ့ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ ဆီေလးဆမ္းျပီး နယ္စားတတ္ၾကသလုိ တခ်ဳိ႕ကလည္း ဆန္ျပဳတ္နဲ႕ စားတတ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေၾကာ္တဲ့အခါမွာလည္း ဆားဘဲဥကုိ ေဖာက္ျပီး ထည့္ေၾကာ္ တတ္ပါတယ္။ ၀က္သားေပါင္းျပီးရင္လည္း ဘဲဥအငန္ေလးထည့္ျပီး စားတတ္ေသးတယ္ေနာ္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ားနဲ႕ ပုိျပီးသင့္ေတာ္တယ္လုိ႕ အဖြားကေျပာပါတယ္။ အဲ ႕ ႕႕ ေသြးတုိးရွိတဲ့လူေတာ့ သိပ္မစားနဲ႕ေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ဘဲဥအလယ္က ဂ်ယ္လီေလးလုိ ျဖစ္ေနတဲ့ အႏွစ္ကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္ ႕ ႕ ႕
ဘဲဥဆားနယ္ (ၾကက္ဥ၊ ငံုးဥလည္းရပါတယ္) လုပ္ဖုိ႕အတြက္ အဓိက လုိအပ္တာက ဘဲဥ၊ ဆား၊ ရႊံ႕ေစး၊ ေရ နဲ႕ ေျမအုိးသုိ႕မဟုတ္ အ၀က်ယ္ပုလင္းသန္႕သန္႕တုိ႕ပါေနာ္။
ဘဲဥလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထားပါ။ ပထမတစ္နည္းကေတာ့ မီးဖုိေပၚမွာ ေရေႏြးအုိးတည္ျပီး ေရေႏြးဆူလာေအာင္ ေစာင့္ပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ဆားခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး က်ဳိပါ။ ဆားအားလံုး အရည္ေပ်ာ္သြားျပီဆုိရင္ ေနာက္ထပ္ ဆားထပ္ထည့္ျပီး က်ဳိပါ။ ေနာက္ဆံုး ထပ္ထည့္တဲ့ဆား လံုး၀ကုိ မေပ်ာ္၀င္ ႏုိင္ေတာ့တဲ့အထိ က်ဳိပါ။ ျပီးရင္ ဆားက်ဳိရည္ကုိ အေအးခံထားပါ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ဆားတခ်ဳိ႕ဟာ ေျခာက္ျပီး အပြင့္ေလးေတြ တက္လာတာကုိ ေတြ႕ရပါမယ္ေနာ္။ ဆားေပ်ာ္ရည္ေအးသြားျပီဆုိရင္ ပုလင္း ဒါမွမဟုတ္ ေျမအုိးထဲကုိ ဘဲဥေတြ ထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ဆားေပ်ာ္ရည္ေတြ ေလာင္းထည့္ေပးျပီး အဖံုးကုိ ပိတ္ေပးျပီး ေအးျပီး အလင္းေရာင္တုိက္ရုိက္မရတဲ့ေနရာမွာ အနည္းဆံုးႏွစ္ပတ္ကေန တစ္လထိ သိမ္းေပးပါေနာ္။ ဆားရည္ထဲ စိမ္တဲ့အခ်ိန္ၾကာေလေလ ဘဲဥထဲကုိ ဆားငံဓာတ္မ်ားမ်ား၀င္ေလေလပါပဲ။ ဆားရည္က်ဳိတဲ့ အခါမွာလည္း ဆားမ်ားမ်ားထည့္ဖုိ႕မေမ့နဲ႕ဦးေနာ္။ တစ္လၾကာျပီဆုိမွ ဆားရည္အုိးထဲကေန ဘဲဥေတြကုိ ဆယ္ယူ၊ ေရေဆး၊ ေျခာက္ေအာင္အ၀တ္နဲ႕သုပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းသင့္တာ ထည့္သိမ္း၊ စားမယ္ဆုိရင္လည္း အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။
ဒုတိယနည္းကေတာ့ ရႊံ႕ေစးေတြကုိ ဆားေတြနဲ႕ နယ္ျပီး ဘဲဥကုိ မံေပးရတာပါ။ ရႊံ႕ေစးေတြနဲ႕ နယ္ျပီး ဘဲဥရဲ႕ အေပၚကေန ဆားေတြ ပက္ေပးျပီး ဘဲဥေတြကုိ သစ္သားေသတၱာအက်ဲထဲထည့္ျပီး အလင္းေရာင္ တုိက္ရုိက္မရဘဲ ေအးျပီး ေျခာက္ေသြ႕တဲ့ေနရာမွာ ႏွစ္ပတ္ကေန တစ္လအထိ သိမ္းေပးပါေနာ္။ တစ္လၾကာရင္ေတာ့ အေပၚက မံထားတဲ့ ရႊံ႕ေတြကုိ ခြာထုတ္၊ ေရေဆးျပီးမွ ခ်က္စားဖုိ႕အသင့္ျဖစ္တဲ့ ဆားဘဲဥရပါျပီေနာ္။
ဆားဘဲဥကုိ ျပဳတ္ျပီးေတာ့ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ ဆီေလးဆမ္းျပီး နယ္စားတတ္ၾကသလုိ တခ်ဳိ႕ကလည္း ဆန္ျပဳတ္နဲ႕ စားတတ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေၾကာ္တဲ့အခါမွာလည္း ဆားဘဲဥကုိ ေဖာက္ျပီး ထည့္ေၾကာ္ တတ္ပါတယ္။ ၀က္သားေပါင္းျပီးရင္လည္း ဘဲဥအငန္ေလးထည့္ျပီး စားတတ္ေသးတယ္ေနာ္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ားနဲ႕ ပုိျပီးသင့္ေတာ္တယ္လုိ႕ အဖြားကေျပာပါတယ္။ အဲ ႕ ႕႕ ေသြးတုိးရွိတဲ့လူေတာ့ သိပ္မစားနဲ႕ေနာ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ဘဲဥအလယ္က ဂ်ယ္လီေလးလုိ ျဖစ္ေနတဲ့ အႏွစ္ကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္ ႕ ႕ ႕
အင္း.. ဘဲဥငံကုိ သိပ္ၾကိဳက္တာ... အိမ္မွာဆုိအေဖက အျမဲတမ္း ဆန္ျပဳတ္နဲ႔ေသာက္တယ္.. အမကေတာ့ ဘဲဥအႏွစ္ကုိ ယူစားတယ္.. အႏွစ္က ပုိစားေကာင္းလုိ႔.. :D
ReplyDeleteအိမ္း...အစားမွားလို႕ ပဲျဖစ္ျဖစ္ အေၾကာင္းေၾကာင္းေၾကာင္႕ မအီမသာ ျဖစ္တယ္ဆိုရင္ ၾဆာ႕ ၾဆာၾကီးနဲ႕ ဆက္သြယ္တုိင္ပင္ေလာ႕...က်န္းမာျခင္း ခ်မး္သာျခင္း သုခ ကုိ ေနာင္ဘဝ၌ အလံုးစံု ခံစားရေပအံ႕ .....
ReplyDelete