Monday, March 31, 2008

ဗူးသီးပုတတ္စာဟင္းခါး



ဧျပီလထဲေရာက္ျပီဆုိေတာ့ ရန္ကုန္ရဲ႕ အပူခ်ိန္က သိသိသာသာတုိးလုိ႔
ပူေနပါျပီ။ ရာသီဥတု ပူလာတဲ့အခါမွာ အိမ္သားေတြ ထမင္းစားျမိန္ဖုိ႕
ဘယ္လုိဟင္းအမယ္မ်ဳိးေတြကုိ ခ်က္ျပဳတ္ရင္ျဖင့္ အိမ္သားေတြအတြက္
အဆင္ေျပမလဲဆုိတာ စဥ္းစားျပီး ေခါင္းေျခာက္ရတာ အိမ္ရွင္မေတြေပါ့။
မိသားစု၀င္ ကုိးဦးရွိတဲ့ ကၽြန္မတုိ႕အိမ္အတြက္ ဟင္းအမယ္ စဥ္းစားတဲ့အခါ
သိပ္ျပီး စိတ္ညစ္ရပါတယ္။ လူၾကီးေတြအတြက္က တစ္မ်ဳိး၊ ကၽြန္မတုိ႕ ညီအမေတြက
ခ်ဥ္ငံစပ္၊ အကုိနဲ႕ေမာင္အတြက္က်ေတာ့ အရုိးမပါတဲ့ ဟင္း၊ တူ၊
တူမေတြအတြက္က်ေတာ့ သူတုိ႕အၾကိဳက္လည္းပါေစ၊ အာဟာရဓာတ္လည္း စံုေစဆုိေတာ့
တစ္ေန႕တစ္ေန႕ ေစ်းမသြားခင္ ၀ယ္ရမယ့္ ဟင္းစားအတြက္ ဘယ္သူေရ
ဘာဟင္းစားခ်င္လဲ ဆုိျပီး မနက္အေစာၾကီး ထေမးရတာ ကၽြန္မအလုပ္။ တခါတေလမ်ား
သူတုိ႕မွာတာ မရလုိ႕ အဆင္ေျပတာေလး ၀ယ္ခ်က္ျပန္ေတာ့ မမၾကီးက ေမးတုန္းက
ေမးျပီး ခ်က္တာက်ေတာ့ သူခ်က္ခ်င္တာ ခ်က္တယ္ ျဖစ္ျပန္ေရာ ႕ ႕႕ ႕
ကုိယ့္အၾကိဳက္ခ်ည္းပဲလည္း ၀ယ္ခ်က္လုိ႕မရျပန္၊ အေဖနဲ႕ အေမက ၀က္၊ အမဲနဲ႕
ေျခေလးေခ်ာင္း မစား၊ ဒါေပမယ့္ ဟင္းရည္ေသာက္မပါလုိ႕ မျဖစ္၊ ကၽြန္မတုိ႕
ေမာင္ႏွမေတြထဲက ကၽြန္မက ငါးပုစြန္ကုိ ပုိၾကိဳက္ျပန္၊ အစ္ကုိနဲ႕ ေမာင္ေလးက
၀က္သားၾကိဳက္၊ ကေလးေတြက်ေတာ့ ၾကက္သား ဒါမွမဟုတ္ ဘဲသားကုိ ျပဳတ္ေၾကာ္ျပီး
ပဲငံျပာရည္အခ်ဳိနဲ႕ ျပန္ျပီး ေၾကာ္ထား (ေမာ္လျမိဳင္အေခၚ ပဲဆီခ်က္)
အဲ့ဒါကုိ ၾကိဳက္တယ္၊ ျပီးေတာ့ဟင္းရည္ေသာက္ပါမွ ႕ ႕ ႕ အဲ့ဒီေတာ့ ကၽြန္မမွာ
အိမ္သားအားလံုးအဆင္ေျပေအာင္ စိတ္ၾကိဳက္၀ယ္ျခမ္းခ်က္ျပဳတ္ခ်င္ေပမယ့္စားသံုးကုန္ေတြရဲ႕ ေစ်းႏႈန္းရယ္၊
ရာသီေပၚ အစားအစာရယ္၊ ရာသီဥတုနဲ႕



သင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္တဲ့ အစားအစာျဖစ္ေအာင္ ျပန္ျပီး စီစဥ္ရတာမုိ႕
စိတ္ၾကီးရယ္ ညစ္လွပါရဲ႕လုိ႕ ညီးတြားမိတာ အၾကိမ္ၾကိမ္။
ဒါနဲ႕ပဲ အိမ္သားအားလံုးအတြက္ အဆင္လည္းေျပေစမယ္၊ အရည္ေသာက္ေလးလည္းပါရင္
ပုိျပီး ထမင္းျမိန္ေစမွာပဲဆုိျပီး စဥ္းစားလုိက္ေတာ့ ပုတက္စာေပါတဲ့
ရာသီမွာ ဗူးသီးေလးနဲ႕ ဟင္းခါးေလးခ်က္လုိက္ရင္ ့ဘိုးဘုိးၾကီးေရာ
ဘြားဘြားၾကီးအပါအ၀င္ အကုိေတြေမာင္ေတြ ညီမေတြေရာ တူ၊ တူမေလးေတြအတြက္ပါ
အဆင္ေျပတာမုိ႕ ဗူးသီးပုတတ္စာဟင္းခါးေလး တစ္ခြက္ ခ်က္လုိက္ရပါတယ္။
ဗူးသီးပုတတ္စာဟင္းခါးခ်က္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပုစြန္အစုိ/
ပုစြန္ေျခာက္/ ငါး၊ ဗူးသီးႏုႏု၊ ပုတတ္စာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊
ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။


ကၽြန္မကဒီတစ္ေခါက္ဟင္းခါးကုိ ငါးပေနာ္နဲ႕ ခ်က္ပါမယ္။ ငါးပေနာ္
အေကာင္ၾကီးေလးေတြကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ ေရေဆးျပီးေတာ့ အေၾကးခြံ မထုိး၊
ဗုိက္မေဖာက္၊ ေခါင္းမျဖဳတ္ဘဲ ကင္ပါမယ္ေနာ္။ ငါးပေနာ္ေလးေတြကုိ သီတံေလးမွာ
ညီေနေအာင္ စီျပီးေတာ့ မီးေသြးမီးဖုိရဲ႕ မီးအားခပ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့အခ်ိန္မွာ
မီးဖုိေပၚ အသားငါးကင္ရင္ တင္တဲ့ သံဇကာေလးတင္ျပီးေတာ့ ငါးေတြကုိ
မီးကင္ပါတယ္။ မီးအားခပ္ေလ်ာ့ေလ်ာ့နဲ႕ ကင္တာမုိ႕ အက်က္ညီျပီး ငါးေတြ
တူးကုန္တာေတြ၊ အက်က္လြန္သြားတာေတြ မျဖစ္ေစပါဘူး။ ငါးေတြ တစ္ဖက္က်က္ရင္
ေနာက္တစ္ဖက္ကုိလည္း အသာအယာလွန္ေပးဖုိ႕ မေမ့နဲ႔ဦးေနာ္။ ငါးေတြအားလံုး
အက်က္ညီျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးကုိ အေအးခံျပီးေတာ့မွ သီတံေလးကေန ငါးေတြကုိ
တစ္ေကာင္ခ်င္းျဖဳတ္ယူပါ။ ငါးေခါင္းေတြကုိ ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ငါးကုိ
အေၾကးမထုိးဘဲ ကင္ထားတဲ့အတြက္ ငါးရဲ႕ အသားထဲကုိ မတူးေစႏုိင္သလုိ
ငါးအေၾကးခြံ ေတြနဲ႕ကပ္လ်က္ရွိတဲ့ ငါးအေရခြံကုိပါ တစ္ခါတည္း ခြာျပီးသား
ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္။ အေရခံြခြာျပီးတဲ့ ငါးေတြကုိမွ အလယ္ရုိးနဲ႕
အျခားအရုိးေလးေတြ မပါေအာင္ ဂရုတစုိက္နဲ႕ အသားႏႊင္ယူပါေနာ္။
အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးကင္အသားေလးေတြကို ႏႊာယူျပီးပါျပီ။
ဗူးသီးကုိေတာ့ ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ အခြံႏႊာ၊ အေစ့ေလးေတြ ဖယ္ထုတ္၊
ေရေဆးျပီးေတာ့မွ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အရြယ္အစားေလးေတြျဖစ္ေအာင္
ျဖတ္ေတာက္ေပးပါေနာ္။ ပုတတ္စာကုိလည္း ရင့္တဲ့အပုိင္းေတြ ဖယ္ရွားပစ္ျပီး
ႏုတာေလးေတြကုိ အရြယ္ေတာ္ေလးျဖစ္ေအာင္ ဖဲ့၊ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အခြံႏႊာေပးထားပါ။ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ
ေလွာ္ျပီးသားငရုတ္ေကာင္းေစ့ေလးေတြထည့္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္ေကာင္းေလး ေတြ
ညက္ေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိ ထည့္ေထာင္းေပးပါေနာ္။
အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ဒန္အုိးတစ္လံုးထဲကုိ
ေရအသင့္အတင့္ထည့္၊ ငါးကင္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ျပီး
ဟင္းခ်ဳိရည္အုိးျပင္ပါေနာ္။ ဟင္းရည္အုိးအသင့္ျဖစ္ရင္မီးဖုိေပၚတည္ေပးပါ။
ဟင္းရည္အုိး ပြက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့
ငရုတ္ေကာင္းၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည့္ျပီး ဟင္းရည္အုိး နည္းနည္းက်တဲ့အထိ
ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဟင္းရည္အုိးထဲကုိ
ဗူးသီးအရင္ထည့္ခတ္ျပီး ဟင္းရည္အုိးအဖံုးပိတ္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။
ဟင္းအုိးဆူေတာ့မွ ပုတတ္စာကုိ ခပ္၊ အဖံုးအုပ္ျပီး
ေနာက္တစ္ၾကိမ္ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးဆူလာျပီရင္ေတာ့ အေပါ့အငံျမည္းျပီး
လုိတဲ့အရသာ ထပ္ျဖည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့
အရည္ေသာက္ဟင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ဗူးသီးပုတက္စာဟင္းခါး
ခ်ဳိခ်ဳိေမႊးေမႊးပူပူေလး တစ္ခြက္ ရပါျပီေနာ္။

0 comments:

Post a Comment