Tuesday, April 8, 2008

ၾကက္သားမာဆလာခ်က္


ကြၽန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ထားျပီး ကြၽန္မခရီးထြက္သြားတာ ၾကာပါျပီ။ ဒီေန႕မွ ျပန္ခ်က္ေကြၽးရမွာမုိ႕ ဒီေန႕မွာ ေမာင္ႏွမေတြ ေတာင္းဆုိထားတဲ့အထဲက ၾကက္သားမာဆလာဟင္းကုိ အရင္ဦးဆံုးခ်က္ေကြၽးပါရေစေနာ္။
ၾကက္သားမာဆလာခ်က္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးေျခာက္အပုပြေတာင့္၊ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္၊ ဇီယာေစ့၊ ဖာလာေစ့၊ မာဆလာ၊ ဆီ၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ သၾကား၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ မာဆလာအေမႊး၊ မာဆလာအစပ္တုိ႕ပါေနာ္။ အဲ ႕႕႕ မာဆလာအေမႊး ဆုိတာကေတာ့ အေရာင္က ရုိးရုိးမာဆလာအေရာင္ပဲ၊ မာဆလာအစပ္ကေတာ့ အေရာင္က ငရုတ္သီးမႈန္႕လုိ အနီေရာင္၊ ဒါေပမယ့္ သူက အရသာစပ္ျပီး အနံ႕ေမႊးပါတယ္။ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က အေခၚမွာ မာဆလာအေမႊး၊ မာဆလာအစပ္ရယ္ဆုိျပီး သီးသန္႕စီ ေခၚေ၀ၚၾကတာမုိ႕ပါေနာ္။
ၾကက္သား ငါးဆယ္သား (ျမန္မာၾကက္ဆုိရင္ေတာ့ ပုိေကာင္းပါတယ္) ကုိ အေမႊးႏႈတ္၊ သန္႕ရွင္းေအာင္ ေရနဲ႕ ေဆးေၾကာျပီး အရြယ္ေတာ္အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္သားကုိ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္တုိ႕နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။ ခ်င္းကုိ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ခ်င္း အရည္ကုိပါ ညွစ္ျပီးေရာနယ္ေပးပါ။

ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊ အေစ့ထုတ္ ေရစိမ္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ခ်င္းလက္ႏွစ္ဆစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥတစ္လံုး ၇ ျမႊာ၊ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီးၾကီးတစ္လံုးကုိ အခံြႏႊာျပီး ထည့္ေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္ၾကက္သြန္ကုိ ဇြန္းနဲ႕ကေလာ္ျပီး ပန္းကန္လံုးေလးထဲ ထည့္ေပးထားပါ။ တစ္လက္စတည္း ဇီယာေစ့နဲ႕ ဖာလာေစ့ကုိလည္း ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး မညက္တညက္ေလး ခပ္ျမန္ျမန္ ေထာင္းေပးလုိက္ပါ။ ကရေ၀းရြက္ကုိလည္း အခုိင္လုိက္ေရေဆးျပီးေတာ့မွ ရြက္ႏုေလးေတြကုိ ေခြၽေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ဥခပ္ၾကီးၾကီး သံုးဥေလာက္ကုိ အခြံႏႊာ အလံုးလုိက္ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးေပးပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္ျပီး မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြ ေရႊအုိေရာင္ ေျပာင္းသြား တာနဲ႕ ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။ ဒယ္အုိးထဲက ေၾကာ္လက္စ ဆီထဲမွာ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္၊ ဆား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္ထည့္ေမႊ၊ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိတာနဲ႕ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပုိး ေခါက္၊ ေထာင္းထားတဲ့ ဇီယာနဲ႕ဖာလာေစ့ကုိပါထည့္ေမႊ၊ တစ္လက္စတည္း နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြကုိပါ ဆီသတ္ျပီး ဟင္းအုိးအဖံုးအုပ္ျပီး ၾကက္သားထဲက အရည္ေတြခမ္းတဲ့အထိ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ တည္ေပးပါ။ ေရခမ္းျပီဆုိရင္ ဟင္းအုိးကုိ ဟုိဘက္ဒီဘက္ႏွံ႕ေအာင္ေမႊျပီးေတာ့ ၾကက္သားႏူးေအာင္ ေရထည့္ျပီး ထပ္တည္ ေပးပါ။ (အာလူးၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ အာလူးကုိ အခြံႏႊာ၊ ဖန္ရည္ေတြထြက္သြားေအာင္ ဆားနဲ႕နယ္ျပီး ေရေဆးထား၊ ၾကက္သားဟင္း ပထမတစ္ရည္ ေရခမ္းျပီးတဲ့အခ်ိန္ အာလူးထည့္ျပီး အာလူးေရာ အသားပါ တျပိဳင္နက္တည္း ႏူးေအာင္တည္ေပးပါေနာ္။) ေရခမ္းခါနီးက်ရင္ေတာ့ ၾကက္သားအႏူးအမာနဲ႕ အေပါ့အငံျမည္း၊ ၾကက္သားႏူးျပီ၊ အရသာလည္း သင့္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရယ္၊ မာဆလာအေမႊးနဲ႕ အစပ္ကုိ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းႏွစ္ဇြန္းေလာက္စီ ထည့္ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သားမာဆလာခ်က္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒီၾကက္သားမာဆလာဟင္းေလးကုိေတာ့ ပဲထမင္း၊ ေထာပတ္ထမင္းတုိ႕နဲ႕ တဲြဘက္သံုးေဆာင္ႏုိင္သလုိ နံျပား၊ ေပါင္မုန္႕တုိ႕နဲ႕လည္း တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

0 comments:

Post a Comment