ကြၽန္မတုိ႕ငယ္ငယ္တုန္းက ေမာင္ႏွမေတြ ပြဲေစ်းတန္းေလွ်ာက္ျပီး ျပန္လာရင္ အိမ္အတြက္ မုန္႕၀ယ္တဲ့အထဲမွာ မုန္႕လက္ေကာက္လည္း မပါမျဖစ္ပါ။ မုန္႕လက္ေကာက္ကုိ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္မွာ ေရာင္းတာကေတာ့ မုန္႕လက္ေကာက္ကုိ အေပၚကေန ေညာင္ေစးက်ေအာင္ ထန္းလ်က္ရည္ သုတ္လိမ္းေပးထားတာပါ။ ရန္ကုန္ဘက္ေရာက္တဲ့ မုန္႕လက္ေကာက္၀ယ္စားတဲ့အခါမွာ မုန္႕လက္ေကာက္က သပ္သပ္၊ ထန္းလ်က္ရည္က သပ္သပ္ျဖစ္ျပီး တုိ႕စားရတာ။ စားရတာ မတူဘူး ဘယ္လုိၾကီးမွန္းမသိေပမယ့္ မုန္႕လက္ေကာက္ကုိ ဘယ္လုိေနေန ၾကိဳက္ပါတယ္။
မုန္႕လက္ေကာက္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပပါရေစ။ ေကာက္ညွင္း၊ ဆန္၊ စားဆုိဒါ၊ ဆား၊ ဆီ၊ ထန္းလ်က္တုိ႕ပါ။
ေကာက္ညွင္းဆန္ေလးဗူးဆုိရင္ ဆန္ၾကမ္းတစ္ဗူးႏႈန္း ထည့္ႏုိင္ပါတယ္။ မုန္႕သားအိတာကုိ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အေပၚ မူတည္ပါတယ္။ ေကာက္ညွင္းဆန္ေရာ ဆန္ၾကမ္းကုိ ေရေဆးျပီးေတာ့ မုန္႕ၾကိတ္ပါ။ ၾကိတ္ျပီးသား မုန္႕ရည္ေတြကုိ ပိတ္သားနဲ႕ခ်ဳပ္ထားတဲ့ အိတ္ထဲ ထည့္ျပီး မုန္႕ေရစစ္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ မုန္႕သားကုိ စားဆုိဒါ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းခဲြနဲ႕ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး မုန္႕သားေတြကုိ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ မုန္႕သားေတြ ေစးပုိင္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕သားကုိ လက္ဆစ္ဆုပ္စာအရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လံုးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ အဲ့ဒီမုန္႕လံုးေလးကုိ လက္၀ါးျပင္ ႏွစ္ဘက္ၾကားညွပ္ျပီး ရွည္ရွည္ေလး ျဖစ္သြားေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ။ မုန္႕သားရွည္ရွည္ေလး ရလာျပီးဆုိရင္ေတာ့ အဲ့ဒီမုန္႕သားေလးကုိ လက္ေကာက္ေလးကုိ ၀ုိင္းျပီး ဆက္လုိက္ပါေနာ္။ ထန္းလ်က္ကုိလည္း ေရနဲ႕စိမ္ထားျပီး သဲနဲ႕ အမႈိက္ေတြမပါေအာင္ ေရစစ္နဲ႕ ထန္းလ်က္ရည္ကုိ စစ္ယူထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ မုန္႕လက္ေကာက္ ေၾကာ္သလုိ၊ မီးဖုိေနာက္တစ္ဖုိေပၚမွာလည္း ထန္းလ်က္ရည္ကုိ ေညာင္ေစးက်တဲ့အထိ မီးအသင့္တင့္နဲ႕ က်ဳိေပးပါေနာ္။ ထန္းလ်က္ရည္ရျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚကေနခ်ျပီး အေအးခံထားပါ။ မုန္႕လက္ေကာက္ေၾကာ္ရလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ဆီစုပ္တစ္သွ်ဴးေလးခံထားတဲ့ ဇကာေလးထဲ မုန္႕လက္ေကာက္ကုိ ထည့္ျပီး အေအးခံ၊ မုန္႕လက္ေကာ္ေၾကာ္ နည္းနည္းေအးသြားျပီဆုိရင္ မုန္႕လက္ေကာက္ေၾကာ္ကုိယူျပီး ထန္းလ်က္ရည္ထဲ အသာေလးႏွစ္ေပးလုိက္ျပီး ျပန္ဆယ္ယူလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိ ေမာ္လျမိဳင္မုန္႕လက္ေကာက္ ျဖစ္ျပီ။ ရန္ကုန္မုန္႕လက္ေကာက္ဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕လက္ေကာက္ေၾကာ္ကုိ ကပ္ေက်းေလးနဲ႕ လက္တစ္ဆက္ အရြယ္ေလာက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ထန္းလ်က္ရည္ဆမ္း၊ ဒါမွမဟုတ္ ထန္းလ်က္ရည္နဲ႕ တုိ႕စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
0 comments:
Post a Comment