အတာကူးတဲ့ႏွစ္ကူးေရာက္ေတာ့မွာမုိ႕ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ခါသၾကၤန္မွာ ေရႊရင္ေအးခ်ဳိခ်ဳိေအးေအးေလး လုပ္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ ေရႊရင္ေအးလုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္၊ သာကူျပင္၊ ေက်ာက္ေက်ာ၊
ေမွ်ာ့ေခ်ာင္း၊ ေကာက္ညွင္း၊ ေပါင္မုန္႕၊ အုန္းႏုိ႕ရည္၊ သၾကား၊ ဆားအနည္းတုိ႕ပါေနာ္။
ျမန္မာျပည္မွာ ေနတဲ့သူေတြအဖုိ႕ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ကုိ အလြယ္တကူ
၀ယ္လုိ႕ရေပမယ့္ ႏုိင္ငံျခားမွာ ေရာက္ေနတဲ့သူေတြအတြက္က မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္က
၀ယ္ဖုိ႕ အခက္သားေနာ္။ အဲ့ဒီေတာ့ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္
ဘယ္လုိလုပ္လုိ႕ရမလဲဆုိတာကုိ အရင္ ေျပာျပပါရေစေနာ္။
(၁) မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္လုပ္နည္း
မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္၊
ကြမ္းစားထံုးအနည္းငယ္နဲ႕ ဆြမ္းေမႊးရြက္ (Pandan leave) တုိ႕ပါေနာ္။
ဆန္ကုိ ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး အနည္းဆံုး ၂ နာရီေလာက္ၾကာေအာင္
ေရစိမ္ထားေပးပါေနာ္။ ဆြမ္းေမႊးရြက္ကုိလည္း ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး
အရြက္ေတြကုိ လွီးျပီး ဆန္နဲ႕အတူေရာျပီး မုန္႕ၾကိတ္ေပးပါ။ ေရပံုးထဲ
ကြမ္းစားထံုးထည့္ျပီး ထံုးရည္ၾကည္ရေအာင္ ထားေပးပါ။ မုန္႕ႏွစ္ေတြ
ရလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕အိတ္ သန္႕သန္႕နဲ႕ မုန္႕ေရစစ္ေပးပါေနာ္။
မုန္႕ေရစစ္တဲ့အခါမွာ မုန္႕အိတ္ထိပ္ပိုင္းကုိ ၾကိဳးနဲ႕ခ်ည္ျပီး တုိင္မွာ
ခ်ိတ္ထားျပီး စစ္ရင္ ရသလုိ မုန္႕အိတ္ကုိ ဇလံုထဲထည့္၊ ျပီးေတာ့မွ
မုန္႕အိတ္အေပၚကေန ေလးပင္တဲ့အုတ္ခဲ၊ ဒါမွမဟုတ္ ေက်ာက္ျပင္၊
ငရုတ္ဆံုတုိ႕နဲ႕ ဖိထားျပီး မုန္႕ရည္ေတြ စစ္ထုတ္လုိ႕လည္း ရပါတယ္ေနာ္။
ေရစစ္ျပီး သား မုန္႕သားေတြကုိမွ ထံုးေရၾကည္နဲ႕ နာနာနယ္ေပးပါေနာ္။
ျပီးရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ နယ္ထားတဲ႕ မုန္႕သားေတြကုိ
ထံုးရည္ၾကည္နဲ႕ က်ဳိေပးပါ။ မုန္႕ရည္ေတြ ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး
ပ်စ္လာတဲ့အခါမွာေတာ့ ေအာက္မွာ ေရဇလားၾကီးခံထား၊ ျပီးေတာ့မွ
မုန္႕လက္ေဆာင္းလုပ္တဲ့ ဇကာေပၚကုိ မုန္႕ရည္ေတြေလာင္းခ်ျပီး ဇကာကုိ
ခါခ်ေပးပါ။ အဲ့ဒါဆုိ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ေလးေတြက ေရေအးထဲမွာ ေရာက္သြားျပီး
ေအးသြားပါလိမ့္မယ္ေနာ္။ ဆြမ္းေမႊးရြက္ထည့္ထားတဲ့အတြက္
မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ေလးေတြက စိမ္းဖန္႕ဖန္႕အေရာင္ေလးနဲ႕
အနံ႕ေလးေမႊးေမႊးသင္းသင္းေလးျဖစ္ေနေတာ့တာေပါ့။ အဲ့ဒါဆုိရင္ မုန္႕လက္ေဆာင္း
ဖတ္ေလးေတြ ရပါျပီေနာ္။ ရလာတဲ့မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ေလးေတြကုိ
ေရခဲတံုးေလးေတြနဲ႕ စိမ္ေပးထားရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးေပါ့ေနာ္။
(၂) သာကူျပင္လုပ္နည္း
သာကူျပင္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ သာကူ ၂၅ က်ပ္သား၊ သၾကား ၁၀
က်ပ္သား၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ ႏုိ႕ဆီဗူးတစ္ဗူး၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ပထမဦးဆံုး သၾကားကုိ ေရနဲ႕ သၾကားအရည္ေပ်ာ္ေအာင္ က်ဳိေပးပါ။
ပြက္ပြက္ဆူစရာမလုိပါဘူးေနာ္။ သၾကားရည္ရလာျပီဆုိေတာ့မွ ေရစစ္နဲ႕ စစ္ျပီး
သၾကားရည္ သန္႕ေအာင္ စစ္ယူပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ
သၾကားရည္ေတြထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ထည့္၊ ဆားအနည္းငယ္နဲ႕
သန္႕စင္ျပီးသား သာကူေစ့ေတြကုိ ထည့္ျပီး သာကူမ်က္စိျဖဴျဖဴေလးေတြ
ေပ်ာက္ခါနီးျဖစ္တဲ့အထိ က်ဳိေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ သာကူျပင္ထည့္မယ့္ ဗန္းထဲကုိ
သၾကားရည္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးသုပ္လိမ္းလုိက္ျပီး သာကူက်ဳိေတြကုိ ေလာင္းထည့္
ျပီး အေအးခံလုိက္ပါေနာ္။ သာကူျပင္ေတြ ေအးသြားျပီဆုိရင္ေတာ့ အတံုးေလးေတြ
လွီးထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ သာကူျပင္ရပါျပီေနာ္။
(၃) ေက်ာက္ေက်ာနဲ႕ ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းလုပ္နည္း
လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕၊ အုန္းႏုိ႕၊ သၾကား၊ ဆားအနည္းငယ္အျပင္
ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းလုပ္ဖုိ႕ အတြက္ ေရာင္စံုအမႈန္႕ေလးမ်ား လုိအပ္ပါတယ္ေနာ္။
လူရုိင္းေခါင္းတံဆိပ္ေက်ာက္ေက်ာထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း ကုိ
အုန္းႏုိ႕တစ္လီတာေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ရယ္၊ သၾကား ၂၀ က်ပ္သားရယ္၊
ဆားအနည္းငယ္ရယ္ ထည့္ျပီး က်ဳိပါေနာ္။
မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္က်ဳိျပီးရင္ ေက်ာက္ေက်ာကုိ ဗန္းထဲ ဒါမွမဟုတ္
ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ ပံုစံ ခြက္ေလးထဲထည့္လုိက္ရင္
အုန္းႏုိ႕ေက်ာက္ေက်ာရပါျပီေနာ္။
ေမွ်ာ့ေခ်ာင္းအတြက္ေတာ့ ေက်ာက္ေက်ာ၊ သၾကားနဲ႕ ေရတုိ႕ကုိ
အခ်ဳိးညီေအာင္ထည့္က်ဳိျပီး ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အေရာင္ေလးေတြနဲ႕ က်ဳိျပီး
အေအးခံ၊ ျပီးေတာ့မွ ပါးပါးရွည္ရွည္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးလုိက္ရင္
ေမွ်ာ့ေခ်ာင္း ေလးေတြ ရျပီေနာ္။
(၄) ေကာက္ညွင္း
ေကာက္ညွင္းဆန္ကုိ ေရေဆးျပီး rice cooker နဲ႕ပဲ အလြယ္တကူ ခ်က္လုိက္ပါတယ္။
ထမင္းခ်က္တာနဲ႕စာရင္ ေကာက္ညွင္းထည့္ရင္ ေရေလ်ာ့ထည့္ျပီးခ်က္ပါေနာ္။
ေကာက္ညွင္းက်က္ရင္လည္း ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး အေအးခံထားလုိက္ပါေနာ္။
(၅) ေပါင္မုန္႕၊ အုန္းႏုိ႕ရည္ ျပင္ဆင္နည္း
ေပါင္မုန္႕ကုိေတာ့ အျပင္ကပဲ အလြယ္တကူ၀ယ္လုိက္ျပီး လွီးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။
အုန္းႏုိ႕ရည္ကုိလည္း အရသာ ခ်ဳိခ်ဳိဆိမ့္ဆိမ့္ေလးျဖစ္ေအာင္ ျပင္ထားေပးပါ။
ေရခဲတံုးေသးေသးေလးေတြလည္း အသင့္ျပင္ေပးထားပါေနာ္။
စားလုိ႕ရျပီလားဟင္ ႕႕႕ ရပါျပီ ႕ ႕ ႕႕ အဲ့ဒါဆုိ မုန္႕ပဲြျပင္ရေအာင္ေနာ္ ႕
႕ ႕ ကုိယ့္စိတ္ၾကိဳက္ ကုိယ္ၾကိဳက္သလုိသာ ထည့္ျပင္ေပေတာ့ေနာ္ ႕ ႕ ႕႕ ႕
တာသၾကၤန္ႏွစ္ကူးမွာ စိတ္သစ္လူသစ္နဲ႕ အားလံုးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ၾကပါေစေနာ္။
မလုေရ.. ေရႊရင္ေအးေသာက္ခ်င္တယ္.. ဒါေပမယ့္ မုန္႔လက္ေဆာင္းလုပ္ရတာ အေတာ္ခက္တယ္ေနာ္။ ထုံးလည္း မရွိဘူး မရ.. ဒါေၾကာင့္ အမလုပ္ျပီးသားေတြပဲ သြားရည္က်ျပီး ျပန္သြားျပီ။ ျမန္မာႏွစ္ကူးမွာ အမလည္း ေပ်ာ္ရႊင္ ခ်မး္ေျမ့ပါေစ..
ReplyDeleteေက်ာက္ေက်ာထုပ္ ကို ခုထိ မ၀ယ္တတ္ေသးဘူး။ ရွာတာလဲ မေတြ႔ဘူးရယ္။
ReplyDeleteနယ္ထားတဲ႕ မုန္႕သားေတြကုိ
ReplyDeleteထံုးရည္ၾကည္နဲ႕ က်ဳိေပးပါ။
က်ိဳတဲ့ေနရာမွာ ထုံးရည္ၾကည္ ဘယ္ေလာက္
အခ်ဳိးအစား ထည့္ၿပီး က်ဳိရမွာလဲ...
ၿပီးေတာ့ မုန္႕စစ္တဲ့ဇကာ ပုံစံကုိ တင္ေပးပါအုံး
ဘယ္မွာ ရွာ၀ယ္ရမလဲ မသိလုိ႕
ေရႊရင္ေအးအတြက္ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္လုပ္ဖုိ႕ ခက္ေနတဲ့သူေတြအတြက္ပါေနာ္။ ထံုးရည္ၾကည္ရဖုိ႕က ကြမ္းစားထံုးထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းကုိ ေရတစ္ဂါလံေလာက္နဲ႕ စိမ္ထားျပီး သံုးရင္ရပါတယ္ေနာ္။ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္အတြက္ မုန္႕စစ္ဇကာကုိေတာ့ ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိ သံုးႏုိင္ပါတယ္။ ႏုိင္ငံျခားေရာက္ေနတဲ့သူေတြအတြက္ကေတာ့ ဒီလင့္ခ္ေလးမွာ သြားၾကည့္ပါေနာ္။ blogie-talkie.blogspot.com/2007/10/home-make-cendol.html
ReplyDeleteလုပ္နည္းေတာ့နည္းနည္းကြဲပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ စမ္းသပ္ၾကည့္ၾကပါေနာ္။ အေရးၾကီးတာက ဇကာကေန က်လာျပီးတဲ့ မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္ေတြထည့္ထားတဲ့ ေရက အျမဲတမ္း ေအးေနဖုိ႕ပါပဲေနာ္။ အဆင္မေျပေအာင္ ၾကိဳးစားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္
ခင္လင္လ်က္
လုလု
မုန္႔လက္ေဆာင္းလုပ္ရတာ အေတာ္ခက္တယ္ေနာ္။ ျပီးေတာ့ အဲဒီ့ အရြက္ ကဘယ္မွာ ၀ယ္ ရမလဲ မသိဘူး မလု ရယ္၊ မုန္႔လက္ေဆာင္း အေျခာက္ထုတ္ ၀ယ္လုိ ့ရ ရင္သိပ္ေကာင္းမွာပဲေနာ္.....
ReplyDeleteဟယ္ ဒီေရႊရင္ေအးက ပိုစံုတယ္။ ကိုယ္ကေတာ႔ အလြယ္နည္းပါ။
ReplyDeleteမံု႔လက္ေဆာင္း စားခ်င္လိုက္တာေနာ္ း)
အဟင့္ဟင့္.... သႀကၤန္က်ၿပီဆိုေတာ့ စားခ်င္လိုက္တာ.... မုန္႔လံုးေရေပၚနဲ႔ ေရႊရင္ေအးေျပာပါတယ္.... အရင္ႏွစ္သႀကၤန္တံုးကေတာ့ မုန္႔ေတြ ၁ ရက္ ၁မ်ိဳး မရိုးေအာင္လုပ္ၿပီး မ႑ပ္နားျဖတ္သမွ်လုိက္ေကြၽးတာ.. ဒီႏွစ္ေတာ့ ေကြၽးမယ့္သူမရွိေတာ့လဲ မလုလု ဘေလာ့ဘ္မွာပဲ လာစားသြားပါတယ္ဗ်ာ
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteမနက္ျဖန္ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းမွာ အလႉ အတြက္ေက်ာက္ေက်ာထိုး လာမယ္ေျပာထားျပီး ေမ့ေနတာ.. ညမွသတိရျပီး ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႕မရွိလို႕ ခက္ေနတာ မလုရဲ့ သာကူျပင္ကယ္သြားလို႕ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ဆရာေတာ္ကုိ ုဘယ္လိုမ်က္ႏွာျပရမယ္မသိ.. မလုေရေက်းဇူးအမ်ားၾကီးေနာ္..
ReplyDeleteHi Ma Lu Lu
ReplyDeleteCan I do that with Rice Flour or Grounded Rice powder?
Many thanks.
သမီးေတာ္ေရ...ႏွစ္ဆန္း(၁)ရက္ေန႔မွာ..စတုဒိသာေႀကြးဘို႔...ေရႊရင္ေအး
ReplyDeleteေလး......copy လုပ္သြားတယ္ေနာ္..ႏွစ္သစ္မွာ..ေရႊရင္ေအးပါေစ..
အမ ေရ...
ReplyDeleteေက်းဇူးအရမ္းကုိ တင္ပါတယ္ေနာ္......
ႏွစ္ဆန္းတစ္ရက္ေန႔ စတုဒီသာ ေခါင္းစဥ္အတြက္... အမဆီကေန သင္ယူသြားပါတယ္........
အမ တစ္ေယာက္ ထာ၀ရ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ.....
ဆြမ္းေမႊးရြက္ကုိလည္း ေရနဲ႕ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး
ReplyDeleteအရြက္ေတြကုိ လွီးျပီး ဆန္နဲ႕အတူေရာျပီး မုန္႕ၾကိတ္ေပးပါ။ ေရပံုးထဲ
ကြမ္းစားထံုးထည့္ျပီး ထံုးရည္ၾကည္ရေအာင္ ထားေပးပါ။ မုန္႕ႏွစ္ေတြ
ရလာျပီဆုိရင္ေတာ့ မုန္႕အိတ္ သန္႕သန္႕နဲ႕ မုန္႕ေရစစ္ေပးပါေနာ္။
............
အမေရ..အဲဒါေလး မရွင္းလို ့ ဆန္မွဳန္ ့ကို ထံုးရည္နဲ ့နယ္ၿပီး ေရစစ္ရမွာလား..ဘယ္လိုလဲပာင္