Sunday, March 30, 2008
ငါးရံ႕ဆန္ျပဳတ္
ကၽြန္မ ေမာင္ႏွမေတြထဲက အေအးပိုင္းေဒသမွာေနတဲ့ ႏွမေတာ္ေလးတစ္ေယာက္က
ငါးဆန္ျပဳတ္ေလး ျပဳတ္ေသာက္ခ်င္ပါတယ္၊ ဘယ္လုိလုပ္ရမလဲလုိ႕ ေမးထားတာ
နည္းနည္းၾကာေနပါျပီ။ ကၽြန္မဘေလာ့ဂ္ေလးကို ပစ္ထားျပီး တျခားေသာ အလုပ္ေတြ
နည္းနည္းမ်ားေနတာေၾကာင့္ လစ္ဟင္းတာေလးေတြ ရွိခဲ့ပါတယ္။ ျပီးေတာ့
အင္တာနက္ကြန္နက္ရွင္ကလည္း ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ေႏွးတာမုိ႕ ဘေလာ့ဂ္ေတြကို
အလည္မေရာက္ ျဖစ္ခဲ့တာမ်ား ရွိခဲ့ရင္လည္း ကၽြန္မကုိ နားလည္ေပးပါလုိ႕
ေတာင္းပန္ပါရေစ။
ဒီေန႕မွာေတာ့ ငါးရံ႕ ဆန္ျပဳတ္ျပဳတ္နည္းေလးကုိ ကၽြန္မ ေျပာျပပါရေစေနာ္။
ငါးရံ႕ ဆန္ျပဳတ္လုပ္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးရံ႕၊ ဆန္၊
သၾကား၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ တရုတ္နံနံ (သုိ႕မဟုတ္) ၾကက္သြန္ျမိတ္၊
ၾကက္သြန္အနီေၾကာ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ဆီအနည္းငယ္နဲ႕
ဆားတုိ႕ပါေနာ္။
ငါးရံ႕အေကာင္လုိက္ကုိ အေၾကးခြံခြာ၊ ဗုိက္ခဲြျပီး အထဲက
ကလီစာေတြထုပ္ပစ္ျပီး သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ
ငါးရံ႕ေခါင္းကို ျဖတ္ပစ္ျပီး ငါးရံ႕ရဲ႕ ေဘးႏွစ္ဖက္က ဆူးေတာင္ေတြနဲ႕
အရုိးလႊာကုိ ႏႊာပစ္ပါ။ ငါးအလယ္ရုိးကုိ ခ်န္ျပီး ငါးႏွစ္ဖက္က အသားေတြကို
လႊာယူပါ။ ရလာျပီးတဲ့ ငါးအသားအလႊာကုိမွ အလယ္ကေန ထက္ျခမ္းျခမ္းလွီးယူျပီး
လက္တစ္ဆစ္အရွည္ေလာက္ေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ငါးအသားေတြကုိ ဆား၊ သၾကားနဲ႕
ပဲငံျပာရည္အက်ဲတုိ႕နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။ ငါးေခါင္းနဲ႕
ငါးအလယ္ရုိးကုိေတာ့ အလကားမျဖစ္ရေလေအာင္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ဒါမွမဟုတ္
ငရုတ္ေကာင္းဟင္းခါးေလး ခ်က္ေသာက္ပါေနာ္။ ခ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ
အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ခ်င္းကုိ ပါးပါးႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္
လွီးေပးထားျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴကုိေတာ့ ဓားျပားရုိက္ေပးထားပါ။
ဆန္လက္တစ္ဆုပ္သာသာေလာက္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။
တရုတ္နံနံ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိလည္း အျမစ္ေတြဖယ္ပစ္ျပီး ေရေဆး၊
ေရစစ္ေပးျပီး ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အုိးတစ္လံုးထဲကုိ ေရေဆးထားတဲ့ ဆန္ထည့္ပါ။
ျပီးရင္ ဆားအနည္းငယ္၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခ်င္း၊ ဓားျပားရုိက္ထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နယ္ထားတဲ့ ငါး၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႕ ဆီလက္ဘက္ရည္ဇြန္း
တစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ပါ။ အုိးထဲမွာရွိတဲ့ ဆန္နဲ႕ အျခားေသာ
ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုး ႏွံ႕ေအာင္ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေလွာ္ေပးပါ။
အနံ႕ေလးေတာ္ေတာ္ေလးသင္းလာျပီး ဆန္အေရာင္ေလးလည္း နီေရာင္သန္းစ
ျပဳလာျပီဆုိတာနဲ႕ ဆန္အေပၚ ေရလက္တစ္ဆစ္ထည့္၊ အဖံုးအုပ္ျပီး
မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ဆန္ျပဳတ္အုိးကုိ တည္ေပးပါ။ ဆန္ျပဳတ္အုိးတည္တဲ့အခါမွာ
ပြက္ခါနီးအခ်ိန္က်ရင္ ထမင္းရည္ေတြ ေ၀မက်သြားေစေအာင္ သတိျပဳျပီး
တည္ေပးပါေနာ္။ ဆန္ျပဳတ္အုိးဆူတဲ့အခါက်ရင္ အဖံုးကုိ တ၀က္ဟထားေပးျပီး
ထမင္းရည္နဲ႕ ဆန္ ပ်စ္ေအာင္တည္ေပးပါေနာ္။ ထမင္းရည္ခမ္းလုနီးလုိ႕
ဆန္လံုးကဲြျပီး ပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ ေနာက္ထပ္ ေရထပ္ထည့္၊
အုိးအဖံုးပိတ္ျပီး ဆန္ျပဳတ္အုိးဆူတဲ့အထိ မီးေလ်ာ့ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။
ဒီတစ္ခါ ဆန္ျပဳတ္အုိးဆူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ အေပါ့အငံအရသာကိုျမည္းျပီး လုိတဲ့
အရသာကုိ ထပ္ျဖည့္ေပးပါေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ ဆန္ျပဳတ္အုိးကုိခ်၊ ကုိယ္စားမယ့္
ပန္းကန္ထဲ ဆန္ျပဳတ္ထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ထည့္၊ပါးပါးလွီးထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျမိတ္ဒါမွမဟုတ္ တရုတ္နံနံကုိထည့္၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကုိ ထည့္ျပီး
သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ငါးအရသာ ခ်ဳိခ်ဳိေလးနဲ႕
ငါးဆန္ျပဳတ္ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီေနာ္။ ရာသီဥတုေအးေအးေလးမွာ ငါးဆန္ျပဳတ္
ပူပူေႏြးေႏြးေမႊးေမႊးေလးေလြးျပီး ေကြးလုိက္ရရင္ျဖင့္ ႕ ႕႕ ႕
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
အရင္ကေတာ႕ ဆန္ျပဳတ္ၾကိဳက္ဘူးဗ်
ReplyDeleteခုေတာ႕ ဆန္ျပဳတ္ေလး ေသာက္ခ်င္စိတ္ေပါက္လာျပီ
ခ်က္ေတာ႕ ေသာက္ပါဘူး အဟိဟိ
၀ယ္ပဲ ေသာက္ေတာ႕မယ္ :P