Tuesday, April 22, 2008

သေဘၤာသီးသုပ္ (မြန္သုပ္)


ေနပူပူ ေလပူပူ ဒီလုိအခ်ိန္မွာ ဆီျပန္ဟင္းေတြ၊ ဆီေၾကာ္ေတြ မစားခ်င္၊
အစားအေသာက္ မစားခ်င္ေလာက္ေအာင္ ခံတြင္းပ်က္တဲ့အခ်ိန္မွာ
ဘာစားရရင္ေကာင္းမွာလဲဆုိျပီး ေတြးမိတာ အၾကိမ္ၾကိမ္။ သေဘၤာပင္မွာ
ၾကည့္လုိက္ေတာ့ အသီးကလည္း အဆင့္သင့္ရွိတယ္ဆုိေတာ့ အစားအေသာက္ပ်က္
ေနတာလည္း ေပ်ာက္သြားေအာင္၊ လွ်ာလည္သြားရေအာင္ သေဘၤာသီးကုိ မြန္သုပ္ေလး
ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး သုပ္မယ္လုိ႕ စိတ္ကူးရမိပါတယ္။
မြန္သုပ္ဆုိေတာ့ ဆီမပါသလုိ ပဲမႈန္႕လည္း မပါဘူး။ ျပီးေတာ့
အားလံုးသိတဲ့အတုိင္း မင္းသားေခ်ာမရမ္းျပားနဲ႕ မင္းသမီးေခ်ာ
ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕က မပါမျဖစ္ေလ။ သူတုိ႕က ထိပ္တန္းမင္းသား၊
မင္းသမီးေတြေပါ့။ ဇာတ္ပုိ႕ ငါးပိစိမ္းစားကလည္း သူမပါရင္ ပြဲပ်က္မယ္တဲ့ေလ။
ကဲ ႕ ႕ ႕ မြန္သုပ္အတြက္ ဘာေတြလုိလဲ အရင္ေျပာျပမယ္ေနာ္။ သေဘၤာသီးစိမ္း၊
မရမ္းျပား၊ မုိးေမွ်ာ္ငရုတ္သီး အစိမ္းနဲ႕ အမွည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ငရုတ္ေကာင္း၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။



သေဘၤာသီးကုိ အခြံႏႊာ၊ ထက္ျခမ္းခဲြ၊ အေစ့ထုတ္၊ ေရေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္နဲ႕
ျခစ္ေပးပါ။ ရလာတဲ့ သေဘၤာသီးေတြကုိ အေစးေတြကုန္သြားေအာင္
အရည္ညွစ္ထုပ္ပစ္ပါ။ ငါးပိစိမ္းစာကုိ မီးကင္ေပးထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကုိ
ေရေဆး၊ အညွာေျခြ၊ ေရစစ္ေပးထားပါ။
ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ငရုတ္သီးေတြထည့္ျပီးေထာင္း၊ မ်က္လံုးထဲ ငရုတ္သီးမစင္ရေလေအာင္ ပုစြန္ေျခာက္ေတြပါ ထည့္ေထာင္း၊ ျပီးရင္ မရမ္းျပားေတြထည့္၊ တစ္လက္စတည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊ မီးဖုတ္ထားတဲ့ ငါးပိစိမ္းစားတုိ႕ကုိပါ ဆက္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ အဆာပလာ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္သြားပါျပီ။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ သေဘၤာသီးထည့္၊ ခုနက ေထာင္းထားတဲ့
အဆာပလာေတြထည့္၊ ဆားေလးနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္းစီထည့္ျပီး သမေအာင္
နယ္ေပးပါ။ သေဘၤာသီးနဲ႕ အဆာပလာ ႏွံ႕ဖုိ႕ကုိ ေတာ္ေတာ္ေလး ဂရုစိုက္ျပီး
နယ္ေပးပါေနာ္။ ႏွံ႕ျပီဆုိရင္ အေပါ့အငံ အရသာကုိ ျမည္းျပီး လုိတဲ့ အရသာကုိ
ထပ္ျဖည့္ေပးေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မရမ္းျပား မုိးေမွ်ာ္သီးနဲ႕
မြန္စတုိင္လ္သုပ္တဲ့ သေဘၤာသီးသုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕
သေဘၤာသီးသုပ္ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးဆုိေတာ့ လွ်ာဂၽြမ္းျပန္ျဖစ္ေနေတာ့တာ။ ေခၽြးလည္း
သုပ္၊ ႏွာရည္လည္း ညွစ္ရနဲ႕ လက္မလည္ျဖစ္ေနမွာေတာ့ ျမင္ေယာင္မိေသး ႕ ႕

4 comments:

  1. မရမ္းျပားက ဘယ္လိုထည့္ရမလဲ မပါဘူးျဖစ္ေနတယ္
    ေျပာေပးပါေနာ္

    ReplyDelete
  2. chim ေရ ေက်းဇဴးပါေနာ္။ လု အေလာၾကီးသြားလုိ႕ပါ။
    ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံဳး ဒီလုိျပင္ဖတ္ေပးၾကပါေနာ္။

    ျပီးရင္ ငရုတ္ဆံုထဲကုိ ငရုတ္သီးေတြထည့္ျပီးေထာင္း၊ မ်က္လံုးထဲ ငရုတ္သီးမစင္ရေလေအာင္ ပုစြန္ေျခာက္ေတြပါ ထည့္ေထာင္း၊ ျပီးရင္ မရမ္းျပားေတြထည့္၊ တစ္လက္စတည္း ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊ မီးဖုတ္ထားတဲ့ ငါးပိစိမ္းစားတုိ႕ကုိပါ ဆက္ေထာင္းေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ အဆာပလာ အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္သြားပါျပီ။

    ReplyDelete
  3. ေမာ္လၿမိဳင္ကို သတိရလိုက္တာ..က်ိဳကၡမီက ေက်ာက္ပြင္႔သုပ္ေလး စားခ်င္လုိက္တာ..သုတ္နည္းေလး သိရင္ေၿပာၿပေပးပါလား..ဒီတစ္ခါၿမန္မာၿပည္ၿပန္ရင္ သုပ္စားၾကည္႔ခ်င္လို႔..ေနာက္ထပ္မြန္ဟင္းေလးေတြ ရိွရင္ခ်က္ပါအုံးေနာ္..ဒီ blog ကိုလာတိုင္း ဗိုက္ဆာရတယ္.. :D..သိလား

    ReplyDelete
  4. မြန္ျပည္ကို လြမ္းလိုက္တာ၊ ကိုယ့္ရိုးရာ အစားအေသာက္ေတြ လုလု ဘေလာ့မှာ ဖတ္ျပီး အလြမ္း ေျဖေနရတယ္၊၊ ေက်းဇူးပါဘဲ လုလုရယ္၊၊

    ReplyDelete