Friday, April 25, 2008

ျပည္ၾကီးငါးငပိခ်က္

ျပည္ၾကီးငါးကို အသီးအရြက္ေတြနဲ႕ အစိမ္းေၾကာ္ေၾကာ္တာ၊ တန္ပူရာေၾကာ္တာ၊ ဟင္းရည္ေသာက္ ခ်က္တာ၊ ေက်ာက္ပြင့္တုိ႕၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတုိ႕နဲ႕ သုပ္တာအျပင္ ဆီျပန္ဟင္းလည္း ခ်က္စားတတ္ၾကပါေသးတယ္။ ဒီေန႕မွာေတာ့ ကၽြန္မရဲ႕ ေမာင္ႏွမေတြကုိ ျပည္ၾကီးငါးကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ႕ ငါးပိခ်က္ေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစေနာ္။

ျပည္ၾကီးငါးငပိခ်က္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကုိ အရင္ေျပာျပရရင္ျဖင့္ ျပည္ၾကီးငါး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆီ၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ သၾကားတုိ႕ပါေနာ္။

ျပည္ၾကီးငါးကုိ ေစ်းက၀ယ္လာျပီးတဲ့အခါ လက္ေတြျဖဳတ္၊ ျပီးေတာ့ အေပၚက ခရမ္းေရာင္ အေရခြံေတြ ဆုပ္ပစ္၊ မ်က္လံုးထဲက အမဲအိပ္ေလးေတြကုိ အိပ္မေပါက္ေအာင္ သတိထားျပီး ဖယ္ပစ္၊ ျပီးေတာ ့လက္ေခ်ာင္းေတြရဲ႕ အထက္နားက အမဲေရာင္ အလံုးေလးေတြကုိ ညွစ္ျပီး ဖယ္ရွားပစ္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ေရနဲ႕ ေသခ်ာ အထပ္ထပ္ေဆးပစ္ပါ။ အသားဘက္အပိုင္းကုိလည္း ဓားနဲ႕ ပုိင္းျပီး အထဲက အညစ္အေၾကးေတြ ကုန္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးျပီး လုိအပ္တဲ့အရြယ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္လွီးျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာ၊ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ခ်င္းရည္နဲ႕ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ ႏွပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။


အဲ့ဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႕နည္းနည္းကုိ ေရနဲ႕ေဖ်ာ္၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခံြႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ငရုတ္သီးနဲ႕ ေရာေထာင္းေပးထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကုိ ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းခြဲ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထား၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိလည္း ေရေဆး၊ အညွာေျခြျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးထားပါ။

အားလံုး အသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္ ေရထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ အရင္တည္၊ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ ႏွပ္ထားတဲ့ ျပည္ၾကီးငါးေတြကုိ ထည့္ျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ အဖံုးဖြင့္ျပီးတည္၊ ျပီးတာနဲ႕ အရည္ေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီး ျပည္ၾကီးငါးအဖတ္ေတြကုိ ဆယ္လုိက္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိ ျပည္ၾကီးငါး ညွီနံ႕ ေပ်ာက္ျပီး ခ်င္းနဲ႕ ေမႊးေမႊးေလးျဖစ္ေနတဲ့အျပင္ အသားေတြကုိလည္း ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးျဖစ္ေနရာကေန မာမာေလးျဖစ္သြားေစ ပါတယ္။

ျပီးရင္ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ျပီးေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတဲ့အခါ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ တစ္လက္စတည္း ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ ငါးပိစိမ္းစားကြမ္းသီးလံုးေလာက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါေနာ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက အရည္ေတြနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကျပီဆုိရင္ ျပည္ၾကီးငါးေတြထည့္ျပီး အားလံုးႏွံ႕ေအာင္ေမႊ၊ ျပီးေတာ့မွ ေရေလးလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးေလာက္ထည့္ျပီး ဟင္းအုိးႏွံ႕ေအာင္ ေမႊ၊ အဖံုးအုပ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ဆီက်န္ေရက်န္ေလး ျဖစ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ ဟင္းအုိးအေပါ့အငံျမည္း၊ လုိအပ္တဲ့ အရသာထပ္ျဖည့္ျပီးေတာ့ ထက္ျခမ္းခြဲထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြအုပ္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲ။ အဆင္သင့္လည္းရွိ၊ ၾကိဳက္လည္း ၾကိဳက္တတ္မယ္ ဆုိရင္ေတာ ့နံနံပင္၊ ဒါမွမဟုတ္ ရွမ္းနံနံေလးပါ အုပ္လုိက္ဦးေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ျပည္ၾကီးငါး ခရမ္းခ်ဥ္ သီးခ်က္ေလး ရပါျပီေနာ္။ တခ်ဳိ႕ကလည္း ျပည္ၾကီးငါး ငပိခ်က္လုိ႕လည္း ေခၚၾကတာေပါ့ေနာ္။ ကန္ဇြန္းရိုးနီ အခ်ဥ္ျပဳတ္တုိ႕စရာ၊ အသီးအရြက္ေၾကာ္တမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ပဲဟင္းေလးနဲ႕ဆုိရင္ေတာ့ အလုိက္ဖက္ဆံုးပဲေပါ့ေနာ္။

ခ်စ္ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးလည္း ပူေလာင္လွတဲ့ ေနပူပူမွာ ခံတြင္းသြက္သြားေစမယ့္ ဟင္းေလးနဲ႕ တ၀ၾကီး အားရပါးရ ေလြးလုိက္ၾကပါဦးေနာ္။

2 comments:

  1. မမ လု.. ဘာလို႔ ညီမေလးၾကိဳက္တာခ်ည္းပဲ..
    ခ်က္တာလဲ...ငိုခ်င္လာျပီ.. အဟင္႔..ဟင္႔..

    ReplyDelete
  2. မလုေရ.. ျပည္ၾကီးငါးက ဒီမွာရေပမယ့္ တခါမွ ခ်က္မစားျဖစ္ဘူး။ အခုေတာ့ မလုေျပာသလုိခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္.. ေက်းဇူး.. :D

    ReplyDelete