Saturday, April 19, 2008

ငါးဖယ္လံုးအစာသြပ္

Reactions: 

ကၽြန္မတုိ႕ ေမာင္ႏွမတေတြ ယုဇနပလာဇာသြားတုိင္း ပလာဇာေအာက္ထပ္မွာေရာင္းတဲ့ ငါးဖယ္လံုးအစာသြပ္ ၀ယ္စားေနက် ႕ ႕ ႕ အေမကေတာ့ အျပင္ကအစာ ၀ယ္စားတာကုိ တစ္စက္မွ မၾကိဳက္ ႕ ႕ ႕ မိသားစုမ်ားတဲ့ ကၽြန္မတုိ႕အိမ္ေလးမွာ အျပင္စာ ၀ယ္စားတာနဲ႕စာရင္ အိမ္မွာ ကုိယ္တုိင္ခ်က္ျပဳတ္လုပ္ကုိင္ျပီးမွ မိသားစု၀င္အားလံုး တ၀ၾကီး စားလုိ႕ရေအာင္ စီစဥ္မွ ၾကိဳက္တာ ႕ ႕ ႕ ဒီေတာ့မွလည္း အကုန္အက်လည္း သက္သာသလုိ သန္႕ရွင္းမႈလည္း အျပည့္ရွိတယ္ မဟုတ္လား ႕ ႕ ႕ငယ္တုန္းက ကၽြန္မလည္း အျပင္စာစားဖုိ႕ အာသီသမ်ားခဲ့ေပမယ့္ အရြယ္ေရာက္ေတာ့ ကုိယ္က အေပါင္းအသင္းေတြနဲ႕ အျပင္ေရာက္ေနလုိ႕ တစ္ခုခုစားေတာ့မယ္ဆုိရင္ အိမ္မွာက်န္ခဲ့တဲ့ ကၽြန္မရဲ႕ မိသားစုေလးကုိ သတိရျမဲ ႕ ႕ ႕ သူတုိ႕ေတြကုိလည္း ကၽြန္မစားသလုိ စားေစခ်င္တဲ့ဆႏၵေလးျဖစ္ရစျမဲဆုိေတာ့ ကၽြန္မကုိယ္တုိင္ ခ်က္ျပဳတ္စီစဥ္ရတဲ့အခ်ိန္ကစျပီး တတ္ႏုိင္သေလာက္ ကၽြန္မမိသားစုကုိ ဦးစားေပးႏုိင္ေအာင္ စီစဥ္တတ္ခဲ့ပါတယ္။ အခုလည္း အေမက ေစ်းသြားရင္း ငါးဖယ္ေတြ၀ယ္လာေတာ့ ဟင္းခ်က္တာခ်က္၊ ေၾကာ္တာ ေၾကာ္လုပ္ဖုိ႕ စီစဥ္ရင္းနဲ႕ ငါးဖယ္လံုးအစာသြပ္ေလး လုပ္ေကၽြးဦးမယ္ဆုိျပီး ေတြးမိျပီး အခုလုိ စီစဥ္ျဖစ္လုိက္ တာပါ။
ငါးဖယ္အစာသြပ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးဖယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ သံပုရာသီး သုိ႕မဟုတ္ ေရွာက္သီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕နဲ႕ ဆီတုိ႕ပါေနာ္။



ငါးဖယ္က ျခစ္ျပီးသား ၀ယ္လာတာမုိ႕ ငါးဖယ္ကုိ ခပ္နာနာေလးေထာင္းဖုိ႕အတြက္ အရင္ျပင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ငါးဖယ္နဲ႕အတူ ေရာေထာင္းပါတယ္။ တစ္လက္စတည္း နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ သၾကားနည္းနည္းနဲ႕ ဟင္းခတ္မႈန္႕နည္းနည္းလည္း ထည့္ျပီးေထာင္းပါတယ္။ ငါးဖယ္အေထာင္းနာလာျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ငါးဖယ္အသားေတြ ေစးပုိင္လာပါတယ္။ အဲ့ဒီအခါမွာေတာ့ ငါးဖယ္ေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲကေန ယူျပီးေတာ့ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လံုးေပးပါ။ ငါးဖယ္လံုးစဥ္မွာ လက္ထဲ ငါးဖယ္ေတြ ကပ္မေနရေလေအာင္ ဇလံုေလးထဲ ေရေလးထည့္၊ လက္ေလးနဲ႕ ေရကုိ ဆြတ္ျပီးေတာ့မွ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြကုိ စီစီရီရိီေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လံုးေပးပါေနာ္။ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြ အားလံုး လံုးထားျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာရင္ နႏြင္းမႈန္႕ေလးနည္းနည္းခပ္ျပီးေမႊ၊ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြကုိ တန္းစီထည့္ျပီး မီးအေနေတာ္နဲ႕ ေျဖးေျဖးခ်င္းေၾကာ္ေပးပါ။ ငါးဖယ္က ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ ပြတက္လာတတ္ပါတယ္။ အက်က္ညီေအာင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္လည္း လွန္ေပးျပီး ေၾကာ္ပါ။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးေတြ ေရႊအုိေရာင္ေျပာင္းသြားျပီ ဆုိရင္ေတာ့ ဆယ္ယူထားျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ဆီစစ္ျပီး အေအးခံထားေပးပါေနာ္။
အဲ့ဒီအခ်ိန္မွာ ငါးဖယ္ထဲ အစာသြပ္ရေအာင္လုိ႕ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေရွာက္ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကုိ ရိတ္ရိတ္ပါေအာင္ လွီးေပးပါ။ ေရွာက္ရြက္နဲ႕ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ေရွာက္သီး ဒါမွမဟုတ္ သံပုရာသီးကုိ အမႊာေလးေတြရေအာင္ လွီးယူပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲကုိ လွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ေရွာက္သီးအမွ်င္ေလးေတြနဲ႕အတူ ငံျပာရည္အနည္းငယ္ထည့္ျပီး အရသာခပ္ျပင္းျပင္းေလးရေအာင္နဲ႕ သမေအာင္ တူေလးနဲ႕ ေမႊေပးပါ။
ငါးဖယ္အလံုးကုိ ဓားဦးခၽြန္ေလးနဲ႕ အလယ္ကေန ထက္ျခမ္းေလးအရာေပးျပီး ခုနက စပ္ထားတဲ့ အစာေတြကုိ တူေလးနဲ႕ယူျပီး အသာအယာ သြပ္သြင္းေပးပါေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေလး ထပ္ထည့္ေပးေပါ့ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာစံု၊ ေရွာက္ရြက္နံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ ငါးဖယ္လံုး အစာသြပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ တဲြဖက္သံုးေဆာင္ပါေနာ္။

3 comments:

  1. အ၀ အျပဲစားသြားပါေၾကာင္း..
    ၾကိဳက္တယ္ အမွတ္(၈) ေက်ာင္းတုန္းက စားေနၾက
    း(

    ReplyDelete
  2. ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ မလုလုေရ...
    အျပင္ကဟာေတြ မစားျဖစ္တာနဲ႕အေတာ္ပါဘဲ

    ReplyDelete
  3. မလုလုအေမရဲ့ သေဘာထားကို အားက်တယ္။ အိမ္မွာခ်က္တဲ့ အစားအစာ စားလို႔ ေရာဂါျဖစ္တာ ေနမေကာင္းျဖစ္တဲ့လူကမရွိသေလာက္။ အျပင္စာ စားလို႔ ဒုကၡေရာက္တဲ့လူေတြႀကီးပဲ...
    ငါးဖယ္အဆာသြတ္ ကေတာ့ ရွယ္ႀကိဳက္ေပါ့။ စားသြားၿပီ

    ReplyDelete