Thursday, April 17, 2008
၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္
ဒီတစ္ခါမွာေတာ့ ကၽြန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္ေလး လုပ္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။ ၀က္ေျခေထာက္နဲ႕ ယွဥ္လုိက္ရင္ ၀က္လက္က ပုိျပီး အသားမ်ားတယ္မဟုတ္လား။ အဲ့ဒီေတာ့ ၀က္လက္ေလးကုိ စြပ္ျပဳတ္ေလး လုပ္ေကၽြးဦးမယ္ေနာ္။
၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္လုပ္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၀က္လက္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ တရုတ္မာဆလာအနည္းငယ္၊ ေရွာက္ရြက္ႏု၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ သၾကားနဲ႕ ႏွမ္းဆီ အနည္းငယ္ တုိ႕ပါေနာ္။
၀က္လက္ကုိ အေမႊးေတြ ေျပာင္ေအာင္ သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ေပးပါ။ အေမႊးအမွ်င္ သိပ္မ်ားေနတယ္ထင္ရယ္ တခ်ဳိ႕က မီးကင္ၾကေပမယ့္ ကၽြန္မကေတာ့ ၀က္လက္ကုိ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲကုိ ခဏေလးႏွစ္ထည့္ လုိက္တယ္၊ ျပီးေတာ့ ကြမ္းစားထံုးေလးသုပ္လိမ္းေပးျပီး အေျခာက္ခံလုိက္တယ္၊ ျပီးေတာ့မွ ဘရိတ္ဒါးနဲ႕ ရိတ္ပစ္ျပီး က်န္တာေလးေတြကုိ ဇာဂနာေလးေတြနဲ႕ ႏႈတ္ပစ္လုိက္တယ္ေနာ္။ အေမႊးအမွ်င္ေတြ ကုန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ အရြယ္ေတာ္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးျပီးေတာ့ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေၾကာရင္း အေမႊးအမွ်င္ေတြ ရွိမရွိ ေသခ်ာေအာင္ စစ္ျပီး သန္႕ရွင္းေရးလုပ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ၀က္လက္တံုးေလးေတြကုိ ဇကာထဲထည့္ျပီး ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ခ်င္းတခ်ဳိ႕ကုိ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ ယူထားပါ။ က်န္တဲ့ ခ်င္းတစ္၀က္ကုိေတာ့ ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါေနာ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိ ဓားျပားရုိက္၊ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိပ္စိပ္ေပးထားပါေနာ္။ ေရွာက္ရြက္ေလးေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားေပးပါေနာ္။
ျပီးေတာ့မွ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ၀က္လက္ကုိထည့္၊ ျပီးေတာ့ သၾကား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ တရုတ္မာဆလာ အနည္းငယ္၊ ခ်င္းအရည္တုိ႕နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ႏွမ္းဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္လုိက္ပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ႏြမ္းျပီဆုိတာနဲ႕ နယ္ထားတဲ့ ၀က္သားေတြကုိထည့္ျပီး အသားကအရည္ခမ္းတဲ့အထိ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါေနာ္။ ပထမတစ္ၾကိမ္ ေရခမ္းျပီဆုိတာနဲ႕ ၀က္လက္ေတြ ႏူးအိျပီး အရသာရွိေနေအာင္ pressure cooker ဒါမွမဟုတ္ ေပါင္းအုိးတစ္အုိးထဲ ထည့္၊ ၀က္လက္ျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည့္ျပီး မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ တည္ေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ အုိးကုိ ခဏအေအးခံျပီးေတာ့ ဖြင့္ၾကည့္၊ အရသာအေပါ့အငံကုိျမည္း၊ ႏူးမႏူးျမည္းၾကည့္ပါေနာ္။ အရသာလည္းၾကိဳက္ျပီ၊ အသားလည္း ႏူးျပီဆုိရင္ေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလး ခပ္လုိက္ေနာ္။ စားခါနီးက်ရင္ေတာ့ ေရွာက္ရြက္ႏုႏုေလးခပ္ျပီး ေသာက္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဳိအိေမႊး အနံ႕အရသာအစံုနဲ႕ ၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္ေလး ရပါျပီေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ကၽြန္ေတာ္က ၀က္သား ႀကိဳက္တယ္ .. အေတာ္ပဲ ... ၿပီးေတာ့ ၀က္လက္ က ေရႊဘိုနဲ႕ နီးတယ္ ... ကၽြန္ေတာ္က ေရႊဘိုသားဗ် :P
ReplyDeleteက်ေနာ္တုိ ့ကေတာ့ မန္က်ည္းသီးနဲ ့ ငရုပ္သီးေျခာက္ပြပြ ထပ္ထဲ့တယ္။ အဲဒါထဲ့ရင္ အနံ ့ပိုေမႊးတယ္ ျကိုက္တတ္ရင္ေပ့ါ။ ခ်က္နည္း တမိ်ဳးေပ့ါေနာ္။ ျကက္သြန္ျဖဴကို အခံြ နဲ ့ပါထဲ့ရင္ ပိုေမြႊးတယ္.. အခံြကိုေတာ့ သန္ ့ေအာင္ ေရေဆးပါတယ္
ReplyDelete(ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာျပီးေတာ့ ခ်င္းတခ်ဳိ႕ကုိ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး အရည္ညွစ္ ယူထားပါ။ )....အမေရအဲ့ဒီနားေလးမရွင္းလို႔ပါ...အားလံုးေရာေထာင္းျပီးဆီသတ္ရမွာလား....ခ်င္းအရည္ကေရာဘယ္အခ်ိန္ထဲ့ရမလဲသိဘူးေနာ္....ေက်းဇူးျပဳျပီးနဲနဲေလးရွင္းျပေပးပါ...အရမ္းလုပ္စားခ်င္ေနလို႔ပါ။ေက်းဇူးတင္ပါတယ္မမလု
ReplyDeleteThant Zaw Oo ေရ ႕ ႕႕
ReplyDeleteအမေရးထားေပးတဲ့အထဲမွာေလ ----- ( ျပီးေတာ့မွ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ၀က္လက္ကုိ ထည့္၊ ျပီးေတာ့ သၾကား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ တရုတ္မာဆလာ အနည္းငယ္၊ ခ်င္းအရည္တုိ႕နဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးထားပါ။) လုိ႕ ေျပာထားပါတယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
ခ်င္းအရည္ကုိ ဒီအခ်ိန္မွာ သံုးပါတယ္ ႕ ႕ ႕
ျပီးေတာ့မွ ဆီသတ္ဖုိ႕အခါက်မွ (အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိေတာ့မွ မီးဖုိေပၚ အုိးတစ္လံုးတင္၊ ႏွမ္းဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္လုိက္ပါေနာ္။) လုိ႕ ေရးေပးထားပါတယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
လွီးထားတဲ့ခ်င္းကုိ ဒီလုိသံုးပါမယ္ေနာ္ ႕ ႕ ႕
ဒီလုိဆုိ အဆင္ေျပျပီလားမသိ ႕ ႕ ႕ လုိတာရွိရင္ ထပ္ေျပာဦးေနာ္ ႕ ႕ ႕
today, i cooked it, it turns out great, thank you, ma ma lu. :)
ReplyDelete