Wednesday, March 19, 2008

ငါးေျမြထုိးအခ်ဥ္ရည္ဟင္း

Reactions: 



ဒီတစ္ခါေတာ့ လူတုိင္းမစားတဲ႕ ငါးတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ငါးေျမြထုိးကုိ မရမ္းသီးးနဲ႕
အခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္ေကၽြးပါရေစေနာ္။ ငါးေျမြထုိးကုိ အဂၤလိပ္လုိ Mastacembelus
armatus လုိ႕ ေခၚပါတယ္။ ငါးေျမြထုိးက အေၾကးခြံမပါတဲ့ ငါးမ်ဳိးပါ။ အရုိးလည္း
အလယ္ရုိးတစ္ရုိးသာရွိျပီး အသားကလည္း ခပ္မာမာေလးနဲ႕မုိ႕ စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္။
ငါးေျမြထုိးကုိ ဟင္းခ်က္စားၾကသလုိ ငါးေျခာက္လုပ္လုိ႕တစ္မ်ဳိး၊
ၾကပ္တင္လုပ္လုိ႕တစ္ဖံု အမ်ဳိးမ်ဳိး ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾက ပါတယ္။

ငါးေျမြထုိးခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္ဖုိ႕ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငါးေျမြထုိး၊
မရမ္းသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးပုအေျခာက္ေတာင့္၊ ခ်င္း၊ ဆား၊
နႏြင္း၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငါးပိစိမ္းစား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕
ရွမ္းနံနံအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။

ငါးေျမြထုိးက အေၾကးခြံမရွိေပမယ့္ အရမ္းခၽြဲတဲ့အတြက္ အခ်ဥ္သီးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိး
ဒါမွမဟုတ္ ဆားနဲ႕ ေသေသခ်ာခ်ာ နယ္ေဆးေပးပါ။ ျပီးရင္ ငါးေခါင္းကုိ
ျဖတ္ထုပ္ေပးျပီး ဗုိက္ထဲက ကလီစာေတြကုိလည္း ဖယ္ရွင္းပစ္ျပီး ေရနဲ႕
သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးကုိ ႏွစ္ပုိင္းပုိင္းျပီး ဆား၊
အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႕ နယ္ေပးပါေနာ္။ ငရုတ္သီးေျခာက္အပုေတာင့္ကုိ အညွာေျခြ၊
အေစ့ထုတ္ျပီး ငရုတ္သီးကုိ ေရေႏြးနဲ႕ စိမ္ေဆးေပးျပီး ငရုတ္သီးဖတ္ေတြကုိ
ေရစစ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႕ ခ်င္းကုိ အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး ခ်င္းကုိ
ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလးစိတ္ထုိးေပးပါ။ ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ေရစစ္ထားတဲ့
ငရုတ္သီးကုိ ထည့္ျပီးေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးဖတ္ မ်က္လံုးထဲ မစင္ရေအာင္လည္း
သတိထားျပီးေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးညက္ျပီဆုိရင္ ခ်င္းထည့္ေထာင္း၊ ျပီးရင္ေတာ့
ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေထာင္း၊ ျပီးေတာ့ ၾကက္သြန္နီကုိပါ ထည့္ေထာင္းေပးပါ။
ရွမ္းနံနံကုိလည္း အျမစ္ေတြဖယ္ရွားပစ္ျပီး လက္တစ္ဆစ္အရြယ္ေလာက္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္
ျဖတ္ထားေပးပါ။ မရမ္းသီးက အခုအခ်ိန္မွာ မွည့္လုနီးပါးျဖစ္ေနျပီမုိ႕ ေရေဆး
ထက္ျခမ္းခဲြျပီး အေစ့ထုတ္ပစ္ျပီး လက္နဲ႕ အသားေတြကုိ ဖ်စ္ထားေပးပါ။

အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္၊ ဆီထည့္၊
ဆီပူလာျပီဆုိရင္ေတာ့ နႏြင္းမႈန္႕ေလးခပ္၊ ေထာင္းထားတဲ့
ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ေတြ စိမ္းနံ႕ေပ်ာက္လာျပီဆုိရင္
ငါးပိစိမ္းစားေလး ကြမ္းသီးလံုးေလာက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ျပီးရင္ နယ္ထားတဲ့
ငါးေတြကုိပါ ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ငါးဆီသတ္ျပီးတဲ့အခါ
ငါးျမဳပ္ရံုေရေလးနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီးတည္ေပးပါ။
ဟင္းအုိးပြက္လာတဲ့အခါ မရမ္းသီးေတြထည့္၊ ေရထည့္ျပီး ဟင္းအုိးကုိ အဖံုးအုပ္ျပီး
မီးအသင့္အတင့္နဲ႕႕ တည္ေပးပါ။ ဟင္းအုိးပြက္ပြက္ဆူလာျပီဆုိတာနဲ႕
အေပါ့အငံအရသာျမည္းျပီး ရွမ္းနံနံေလးအုပ္လုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့
ရွမ္းနံနံနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ ငါးေျမြထုိးခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးတစ္ခြက္ရပါျပီေနာ္။
အားေပးၾကပါဦးေနာ္။

0 comments:

Post a Comment