Monday, March 24, 2008
ဖက္ထုပ္ျပဳတ္
ျမန္မာဟင္းေတြခ်ည္း ခ်က္ေကၽြးေနတာ ရုိးအီသြားမွာစုိးလုိ႕ ဒီတစ္ခါတလွည့္ေျပာင္းျပီး တရုတ္အစားအစာေလး ခ်က္ေကၽြးပါရေစဦးေနာ္။ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ၾကက္သား ဒါမွမဟုတ္ ၀က္သားအသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္ဥ၊ ခ်င္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ ေကာ္မႈန္႕ (corn flour)၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ (wheat flour)၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ႏွမ္းဆီ၊ တရုတ္မာဆလာ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႕ ဖက္ထုပ္ရြက္ (rice paper) တုိ႕ပါေနာ္။
၀က္သားအသားသက္သက္ (၅၀) က်ပ္သား ကုိ သန္႕ရွင္းေအာင္ ေရေဆးျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းပါေနာ္။ ျပီးရင္ ခ်င္း (ျခစ္ျပီးသား စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း) နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ျခစ္ျပီးသား စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ ဇြန္း)ကုိလည္း ျပင္ထားေပးပါ။ ဂ်ဳံမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္းနဲ႕ ေကာ္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း (၃) ဇြန္းကုိလည္း ျပင္ေပးထားပါ။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ (၃) ဇြန္းနဲ႕ အၾကည္ (၃) ဇြန္းျပင္ေပးထားပါ။ တရုတ္မာဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း ျပင္ေပးထားပါေနာ္။ ဆား၊ သၾကားနဲ႕ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ကုိလည္း ျပင္ေပးထားပါ။ ၾကက္ဥ(၅)လံုးကုိလည္း အႏွစ္ကုိဖယ္ျပီး အကာေတြခ်ည္း ယူထားေပးပါ။ ႏွမ္းဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္းကုိလည္း ျပင္ေပးထားပါ။
ဇလံုတစ္ခုထဲကုိ ၀က္သားႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာေတြထည့္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ျခစ္ထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေကာ္မႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ပဲငံျပာရည္၊ႏွမ္းဆီ၊ တရုတ္မာဆလာတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး အားလံုး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥအကာေတြကုိပါထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ နယ္ႏွပ္ထားတဲ့ အသားေတြကုိ (rice paper) နဲ႕ ထုပ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ rice paper က မာေနတာမုိ႕ အသားနဲ႕ မထုပ္ခင္မွာ ေရနဲ႕စိမ္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကုိ ့ rice paper ထည့္ျပီး အေပၚကေန ေရဖ်န္းေပးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ စုတ္တံေလးနဲ႕ ေရကုိဆြတ္ျပီး ဖက္ထုပ္ရြက္ေပၚ ဆြတ္ေပးပါေနာ္။ အဲ့ဒီအရြက္ေပ်ာ့သြားတဲ့အခါ လက္မနဲ႕ လက္ညွိဳး အဲ့ဒီအရြက္ကုိထည့္ျပီးေတာ့ အေပၚကေန ၀က္သားကုိ ဇြန္းေလးနဲ႕ ယူျပီး ဖက္ထုပ္ရြက္ရဲ႕ အလယ္ထဲကုိ ဇြန္းေလးနဲ႕ အသာေလး ဖိထည့္ေပးပါေနာ္။ အသားေတြကုိ အမ်ားၾကီး မထည့္ရဘူးေနာ္။ ျပီးေတာ့မွ အေပၚကေန ဖက္ထုပ္ရြက္ေလးေတြကုိ ႏႈတ္ခမ္းသပ္လုိက္ပါေနာ္။ ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အထုပ္အေရအတြက္ ရေအာင္ထုပ္ပါေနာ္။
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ရင္ အုိးတစ္အုိးထဲကုိ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ အရုိးျပဳတ္အုိး ပြက္လာျပီဆုိတာနဲ႕ ဖက္ထုပ္ေလးေတြကုိ ထည့္ျပီး အဖံုးမအုပ္ဘဲ ျပဳတ္ေပးပါ။ ကုိယ္ထည့္ထားတဲ့ ဖက္ထုပ္အေရအတြက္ေပၚမူတည္ျပီး အခ်ိန္ ၅ မိနစ္ကေန ၈ မိနစ္ေလာက္အၾကာမွာ ဟင္းအုိးထပ္ပြက္ျပီး ဖက္ထုပ္ေလးေတြလည္း ႏူးေလာက္ပါျပီ။ အဲ့ဒီအခ်ိန္က်ရင္ေတာ့ ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ကုိ ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေလးေတြထည့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ဒါမွမဟုတ္ တရုတ္နံနံေလးေတြ ျဖဴးထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ေလးအုပ္ျပီး ပူပူေႏြးေႏြးခ်ဳိခ်ဳိအိအိေလးနဲ႕ ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ေလးကုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။
ဒီအတုိင္းစားရင္ အီတယ္၊ အခ်ဥ္ေလးနဲ႕ ဆုိ ပုိေကာင္းမွာပဲလုိ႕ ဆုိတဲ့ ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ အခ်ဥ္စပ္နည္းကေတာ့ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စားပြဲတင္ဇြန္း (၅) ဇြန္း၊ ရွာလကာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ျခစ္ထားတဲ့ ခ်င္း လက္ဘက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ သၾကား လက္ဘက္ရည္ဇြန္းတစ္၀က္တုိ႕နဲ႕ အတူေရာေဖ်ာ္ျပီး ဖက္ထုပ္ျပဳတ္နဲ႕အတူ တြဲဘက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment