Wednesday, February 20, 2008

ငါးနဲ႕မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္နည္း

Reactions: 

မွ်စ္ခ်ဥ္တည္နည္း ႕ ႕ ႕
မွ်စ္ခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါမွာ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၀ါးပုိးမွ်စ္ကုိ သံုးၾကပါတယ္။ မွ်စ္ကေတာ့ မုိးတြင္းဘက္မွာ ထြက္တာျဖစ္တဲ့အတြက္ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ မုိးတြင္းမွာတည္ၾကပါတယ္။ ၀ါးပုိးမွ်စ္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကုိ ၀ယ္ျပီး အခြံအရင့္ဖတ္ေတြကုိ ခြါပစ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးတာၾကိဳက္ရင္ ပါးပါးလွီးပါ။ တခ်ဳိ႕ကုိ ထက္ျခမ္း ဒါမွမဟုတ္ မွ်စ္စုိ႕ေပါက္တစ္ခုလံုးကုိပဲ ေရသန္႕သန္႕နဲ႕ စိမ္ေပးပါ။ မွ်စ္စိမ္ထားတဲ့ေရကုိ တစ္ေန႕တစ္ၾကိမ္ေရသစ္လဲေပးပါေနာ္။ တစ္ပတ္ျပည့္တဲ့ရက္မွာ ေရေတြကုိ သြန္ပစ္ျပီး ဆန္ကြဲနဲ႕ဆားေရာျပီး နယ္ထားတာကုိ မွ်စ္ဖတ္မ်ားကုိ ေသေသခ်ာခ်ာႏွံ႕ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ပလတ္စတစ္ဇလားသန္႕သန္႕ ဒါမွမဟုတ္ စဥ့္အင္တံုသန္႕သန္႕ထဲမွာ နယ္ျပီးသားမွ်စ္ေတြကုိ ေသေသခ်ာခ်ာ သိပ္ေပးျပီး အေပၚကေန ဖက္ သုိ႕မဟုတ္ ပိတ္စိမ္းပါးနဲ႕ လံုေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚကေန ဆားရည္ေဖ်ာ္ျပီး ထပ္ေလာင္းေပးပါ။ (ဆားရည္ေဖ်ာ္တဲ့ အခါ ေရနဲ႕ဆားကုိက်ဳိျပီးေတာ့ အေအးခံျပီးမွ ေဖ်ာ္ပါေနာ္။) အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ႏွစ္လံုးေပါက္ထားႏုိင္ျပီး ေရရွည္စားသံုးဖုိ႕အတြက္ အထားခံတဲ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ရပါျပီေနာ္။ ကြၽန္မအဘြားကေတာ့ အခုလုိ ေႏြေပါက္လာျပီဆုိရင္ေတာ့ မွ်စ္ေတြလည္း ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ခ်ဥ္ျပီမုိ႕ မွ်စ္ေတြကုိ ဆယ္ယူ၊ ေရစစ္ျပီး အေျခာက္လွန္းတာရွိသလုိ၊ မွ်စ္စုိ႕ေပါက္ၾကီးေတြကုိက်ေတာ့ သံုးေလးရက္ေနလွန္းျပီး အုိးျပန္သိပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ေရေတြအရမ္းမဆြတ္၊ အခ်ဥ္လည္း မလြန္ဘဲ မွ်စ္အခုိးလည္းနည္းျပီး စားလုိ႕ေကာင္းပါတယ္ေနာ္။


မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႕ငါးဟင္းခ်က္ဖုိ႕လုိအပ္တာေတြကုိ အရင္ေျပာျပမယ္ေနာ္။
မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ငါးၾကင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဆီ၊ ငရုတ္သီးအပုေတာင့္၊
ဆန္ေလွာ္မႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ငါးပိစိမ္းစား၊
ငံျပာရည္အနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႕အနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ေရေဆးျပီး အခ်ဥ္ဓာတ္ကဲမွာစုိးရင္ တစ္ေရေလာက္
ျပဳတ္ပစ္ပါေနာ္။ ငါးကုိလည္း အေၾကးခြံဖယ္၊ အေတာင္ခုတ္၊
ေဘးဆူးေတာင္ေတြဖယ္ရွား၊ ဗုိက္ခဲြကလီစာေတြထုပ္ပစ္ျပီး
အရြယ္ေတာ္အတံုးတံုးပါေနာ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴနီတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာထားျပီး
ငရုတ္သီးအပုေတာင္နဲ႕ေထာင္းထားေပးပါေနာ္။ ငါးကုိေတာ့ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊
ငံျပာရည္၊ သၾကားတုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးထားပါေနာ္အုိးတစ္လံုးထဲမွာ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ငါးပိစိမ္းစား၊
သၾကားတုိ႕နဲ႕နယ္၊ ျပီးေတာ့ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕ပါထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္
နယ္ျပီး မွ်စ္ခ်ဥ္ေရျမဳပ္တဲ့အထိ ေရထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္
တည္ထားေပးပါေနာ္။ ဒီဘက္မွာ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတစ္လံုးတင္၊ ဒယ္အုိးထဲကုိ
ဆီနည္းနည္းေလးထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္ေတြကုိထည့္ျပီး
ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ငါးကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္တာ
ႏွံ႕သြားျပီဆုိရင္ေတာ့ မွ်စ္ခ်ဥ္အုိးထဲကုိ ဆီသတ္ထားတဲ့ငါးေတြကုိ
ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းကုိ
တည္ေပးထားပါ။ မွ်စ္ခ်ဥ္က ၾကာၾကာတည္ေလ စားေကာင္းေလဆုိေတာ့ တတ္ႏုိင္သေလာက္
ၾကာၾကာတည္ျပီးေတာ့မွ သံုးေဆာင္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့
ငါးနဲ႕မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းေလး ရပါျပီေနာ္။

0 comments:

Post a Comment