Wednesday, February 20, 2008
ထမနဲ သုိ႕မဟုတ္ ထမင္းနဲ
ျမန္မာတုိ႕ရဲ႕ ၁၂ လရာသီမွာ တပုိ႕တြဲလ ထမင္းနဲပြဲလုိ႕ ဆုိတဲ့အတုိင္း ပြဲေတာ္မ်ား လစဥ္ ရွိပါတယ္။ နက္ျဖန္ တပုိ႕တြဲလျပည့္ေန႕မုိ႕ ဒီေန႕ဆုိ ထမနဲထုိးဖုိ႕ ျပင္ၾကေတာ့တာေပါ့။ ထမနဲထုိးျခင္းနဲ႕ စည္းလံုးညီညြတ္မႈကုိ ျပေလ့ရွိတယ္လုိ႔လည္း လူၾကီးသူမေတြကလည္း ဆုိၾကပါတယ္။ တစ္ဦးတည္း တစ္ေယာက္တည္း ေကာင္းရံုနဲ႕ ထမနဲေကာင္းမျဖစ္လာႏုိင္ပါဘူး။ ထုိးသားမ်ားအားလံုးတက္ညီလက္ညီနဲ႕ အားသြန္ခြန္စုိက္ အတုိင္အေဖာက္ညီစြာနဲ႕ လုပ္ကုိင္မွသာ ထမနဲေကာင္းရတာမဟုတ္ပါလား။
အခုေတာ့ မိသားစုတစ္ႏုိင္စာ ထမနဲထုိးၾကရေအာင္ေနာ္ ႕ ႕႕ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေကာက္ညွင္းတစ္ျပည္၊ ေျမပဲ ၅၀ က်ပ္သား၊ အုန္းသီး တစ္လံုး၊ ႏွမ္း ၂ က်ပ္ခဲြသား (ႏွမ္းနက္ဆုိရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္ေနာ္)၊ ဆီ ၃၀ သား၊ ခ်င္းအနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆားအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။
ေကာက္ညွင္းကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီးေနာက္ အနည္းဆံုး ၆ နာရီၾကာေအာင္ ေရစိမ္ေပးထားပါေနာ္။ အုန္းသီးကုိ အုန္းမႈတ္ခြက္ကြဲေအာင္ ခဲြျပီးေတာ့မွ အုန္းသီးအသားေတြကုိ ပါးပါးလႊာလႊာေလးျဖစ္ေအာင္လွီးေပးထားပါ။ တခ်ဳိ႕ကုိလည္း ျခစ္ျပီးေတာ့ အုန္းႏုိ႕ဦးရည္ေလး နည္းနည္းယူထားေပးပါ။ ခ်င္းကုိလည္း အခြံႏႊာ ေရေဆးျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားျပီး တစ္ေနေလာက္ေတာ့ လွန္းေပးထားပါေနာ္။ ေျမပဲကုိလည္း အခြံႏႊာျပီး ေလးစိတ္ကြဲေလးျဖစ္ေအာင္ ထုေထာင္းေပးထားပါေနာ္။ ႏွမ္းကုိလည္း ဖုန္သဲ သန္႕စင္ေအာင္ လုပ္ေပးထားျပီး ေလွာ္ေပးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ဓါးျပားရုိက္ျပီး အခြံႏႊာေပးထားပါ။
အားလံုးအသင့္ျပင္ထားျပီးျပီဆုိရင္ေတာ့ မီးဖုိေပၚ ဒယ္အုိးတင္ျပီးေတာ့ လွီးထားတဲ့အုန္းသီးေတြထဲက တစ္၀က္ကုိ မီးအသင့္အတင့္နဲ႕ ေၾကာ္ေပးပါေနာ္။ အုန္းေၾကာ္ေလး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းတာနဲ႕တျပိဳင္နက္ဆယ္ယူျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ေလးဖယ္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးရင္ ေျမပဲကုိေၾကာ္ပါမယ္၊ ေျမပဲ က်က္တာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ဆယ္ယူျပီး ထည့္ထားေပးပါေနာ္။ ျပီးတာနဲ႕ လွီးထားတဲ့ ခ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္တာနဲ႕ ေရစိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညွင္းေတြကုိ ဆယ္ယူထည့္၊ ဆားနဲ႕ သၾကားအနည္းငယ္ဆီကုိလည္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ျပီးတာနဲ႕ အုန္းႏုိ႕ဦးရည္နဲ႕ ေရကုိ ေကာက္ညွင္းအေပၚကေန လက္တစ္ဆစ္ခဲြမွ ႏွစ္ဆစ္ခန္႕ျမဳပ္တဲ့အထိ ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီးတည္ေပးပါေနာ္။ ေအာက္ေျခက မကပ္သြားရေလေအာင္ မီးကုိ အသင့္အတင့္ထားျပီး တည္ေပးပါ။ ေရခန္းခါနီးက်ရင္ အဖံုးဖြင့္ျပီး အုန္းသီးအစိမ္းဖတ္ေလးေတြကုိထည့္ျပီး ေယာက္မကုိယ္စီကုိင္ျပီး ေမႊပါ။ ေကာက္ညွင္းေစ့ေလးေတြ ေၾကသြားတာနဲ႕ေၾကာ္ထားတဲ့ အုန္းေၾကာ္တစ္၀က္နဲ႕ ေျမပဲေၾကာ္တ၀က္တုိ႕ကုိထည့္ျပီး အားမာန္အျပည့္နဲ႕ တက္ညီလက္ညီ ေယာက္မကုိယ္စီကုိင္ျပီး ႏွဲပါ။ ေနာက္ဆံုးက်ေတာ့မွ ႏွမ္းျဖဴးျပီး အားလံုးသမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ။ အေပါ့အငံအရသာကိုျမည္းျပီး ဆားနဲ႕ သၾကားအနည္းငယ္ ထည့္ႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ စုေပါင္းအင္အားနဲ႕ထုိးထားတဲ့ အနံ႕အရသာနဲ႕ျပည့္စံုလွတဲ့ ထမနဲရပါျပီေနာ္။ ကြၽန္မကေတာ့ ဒီညမွ အိမ္မွာ ထမနဲထုိးမွာပါေနာ္။ ကြၽန္မ ညီမေလး ရတနာ ေမးထားတာ ၾကာပါျပီ။ ကြၽန္မ အခုမွ တင္ေပးႏုိင္တဲ့အတြက္ ခြင့္လႊတ္ပါေနာ္။
(မွတ္ခ်က္။ ။ ေမာ္လျမိဳင္က ကြၽန္မအဘြားလုပ္ေနက် နည္းျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။ ရန္ကုန္က ထမနဲနဲ႕ေတာ့ ကြာမယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thank you for recipe. I'll try at home soon! :)
ReplyDelete~ngu
Can you tell me approximately how many cups with "rice cooker cups" for ေကာက္ညွင္းတစ္ျပည္၊ ေျမပဲ ၅၀ က်ပ္သား၊ ဆီ ၃၀ သား၊ and ႏွမ္း ၂ က်ပ္ခဲြသား?
ReplyDelete