Tuesday, February 19, 2008

သၾကၤန္ထမင္းလုပ္စားရေအာင္


သၾကၤန္ထမင္းကုိ ေမာ္လျမိဳင္ဘက္က အဓိကစားသံုးၾကပါတယ္။ သၾကၤန္အခ်ိန္မွာတင္မကဘဲ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စားသံုးၾကပါတယ္။ ေမာ္လျမိဳင္မွာေတာ့ နံနက္စာ မုန္႕ဟင္းခါးေရာင္းတဲ့ဆုိင္ေတြမွာ သၾကၤန္ထမင္းကုိပါ တဲြဖက္ျပီး ေရာင္းတဲ့ဓေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေႏြရာသီပူအုိက္တဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ သၾကၤန္ထမင္းကုိ ေန႕စဥ္စားသံုးၾကပါတယ္။ သၾကၤန္ထမင္းကုိ စားသံုးတဲ့အခါမွာ တခ်ဳိ႕က ဖေယာင္းသင္းနံ႕ကုိ မၾကိဳက္ေပမယ့္ တခ်ဳိ႕ကလည္း အဲ့ဒီဖေယာင္းသင္းနံ႕ေၾကာင့္မုိ႕ ပုိျပီး စားေကာင္းတယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္။
သၾကၤန္ထမင္းအတြက္ လုိအပ္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆန္၊ ငါးေျခာက္ (အသားမ်ားတဲ့ငါးေျခာက္ ဥပမာ- ငါးရံ႕ေျခာက္၊ ငါးကြန္းရွပ္ေျခာက္)၊ သရက္သီး သုိ႕မဟုတ္ မရမ္းသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္၊ ငါးပိစိမ္းစားအနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕၊ ဖေယာင္း၊ နံ႕သာျဖဴ၊ နံ႕သာနီတုိ႕ပဲ ျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။


ထမင္းကုိ အရင္ခ်က္ၾကရေအာင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕
ထမင္းကို ရုိးရုိးထမင္းရည္ငွဲ႕တည္သလုိ တည္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ထမင္းအုိး ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အခါမွာ ထမင္းရည္မငွဲ႕မီ ထမင္းေစ့ကုိ ၾကည့္ရပါမယ္။ ထမင္းေစ့အမ်ားစုမွာ အလယ္က ဆန္ေစ့လုိ ျဖဴျဖဴေလးေတြ ေပ်ာက္ကုန္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ထမင္းရည္ကုိ အသာေလးငွဲ႕ပစ္ပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ဇကာခပ္ၾကီးၾကီးတစ္ခုထဲကုိ ထမင္းေတြ သြန္ထည့္ျပီး ေရေအးေအးနဲ႕ ထမင္းရည္စင္ေအာင္ေဆးပါ။ ထမင္းရည္ စင္ေအာင္ေဆးျပီး ဇကာထဲမွာပဲ ထမင္းေတြကုိ ေရစစ္ေပးထားပါေနာ္။

ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္အတြက္ ျပင္ဆင္ၾကရေအာင္ ႕ ႕ ႕႕
ငါးေျခာက္ကုိ အရုိးေတြခုတ္ဖယ္ပစ္ျပီး ငါးေျခာက္အသားေတြကုိ ေျခာက္လက္မအရွည္ျဖစ္ေအာင္ ခုတ္ထစ္ထားပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္အုိးတစ္လံုးထဲ ေရထည့္၊ ငါးေျခာက္ေတြကုိပါထည့္ျပီး မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ျပဳတ္ပစ္ပါ။ ငါးေျခာက္ႏူးတဲ့အထိ ျပဳတ္ျပီးရင္ ငါးေျခာက္ေတြကုိ ဒယ္အုိးထဲကေန ဆယ္ျပီး အေအးခံထားပါ။ အေအးခံျပီးသား ငါးေျခာက္ကုိမွ အရုိးေတြဖယ္ပစ္ျပီး အသားေတြခ်ည္း ယူထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးေျခာက္အသားေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္းပါ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း ၾကိတ္စက္ထဲ ထည့္ၾကိတ္ပါ။ ေထာင္းျပီးသား ငါးေျခာက္ေတြကုိ သီးသန္႕ဖယ္ထားပါ။ သရက္သီးကုိ သံုးမယ္ဆုိရင္လည္း အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး သရက္သီးေတြကုိ ျခစ္ထားေပးပါ။ မရမ္းသီးကုိ သံုးခဲ့မယ္ဆုိရင္ မရမ္းသီးကုိ ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းခဲြ၊ အေစ့ထုတ္ျပီး ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ အခြံႏႊာျပီး ေရေဆးေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးတဲ့ဟာလွီးျပီး က်န္တာကို ေထာင္းဖုိ႕ ဖယ္ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိေတာ့ အနည္းဆံုးအလံုးၾကီးငါးလံုးကုိ ေလးစိတ္္ထုိးျပီး က်န္တဲ့တစ္လံုးကုိ မထူမပါးလွီးျပီး ေထာင္းဖုိ႕ ဖယ္ထားေပးပါ။ ငရုတ္သီးအေျခာက္ြေတာင့္ကိုလည္း သန္႕ရွင္းေအာင္
လုပ္ေပးထားပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကုိ မညက္တညက္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။

ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ရေအာင္ ႕ ႕ ႕ ႕
အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ မီးဖုိေပၚဒယ္အုိးတင္ျပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာျပီဆုိရင္ မီးအသင့္အတင့္ထားျပီး ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကုိ ဦးစြာ ေၾကာ္ေပးပါ။ အက်က္ညီျပီး မကၽြမ္းသြားရေအာင္ သတိထားျပီးေၾကာ္ပါ။ က်က္သြားျပီဆုိရင္ ငရုတ္သီးေတာင့္ေတြကုိ ဆီအုိးထဲကေနဆယ္ျပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ သီးသန္႕ဖယ္ထားေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ က်န္တဲ့ ဆီထဲကုိ နႏြင္းမႈန္႕ေလး ခပ္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကုိထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္နဲ႕ေမႊးလာျပီဆုိရင္ေတာ့ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မရမ္းသီးကုိထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးပိစိမ္းစားကုိထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ေတာ့ ေလးစိပ္ထုိးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကုိထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ေထာင္းထားတဲ့ငါးေျခာက္ေတြကုိထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ အေပါ့အငံအတြက္ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႕တုိ႕ကုိ လုိသလုိထည့္ေပးပါ။ ငါးေျခာက္ကုိ မရမ္းသီးနဲ႕ ေၾကာ္တာမုိ႕ အေၾကာ္က စုိဖတ္ဖတ္ေလးျဖစ္ေနပါမယ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ မရမ္းသီးငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ရပါျပီ။ (တခ်ဳိ႕ကေတာ့ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္သပ္သပ္၊ မရမ္းသီး ဒါမွမဟုတ္ သရက္သီးသုပ္သပ္သပ္ စီစဥ္တတ္ၾကပါတယ္)

ဖေယာင္းသင္းရည္အတြက္ ျပင္ၾကရေအာင္ ႕ ႕ ႕ ႕
အုတ္ၾကြတ္ျပားခပ္ေသးေသးတစ္ခု ဒါမွမဟုတ္ အုတ္နီခဲေသးေသးေလးကုိ မီးကင္ပါ။ မီးကင္ေနစဥ္မွာ ဒီဘက္က ဖေယာင္းနည္းနည္းရယ္၊ နံ႕သာျဖဴ၊ နံ႕သာနီေတြကုိ ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျဖတ္ေပးပါ။ ေျမအုိးတစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ ဒန္အုိးတစ္လံုးကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေဆးျပီး ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္လုပ္ေပးထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ ရဲရဲနီေနတဲ့ အုတ္ခဲေလးေပၚမွာ ဖေယာင္း၊ နံ႕သာျဖဴ၊ နံ႕သာနီေတြကုိတင္လုိက္ပါ။ မီးခုိးေငြ႕ေလးေတြတက္လာတာနဲ႕ တျပိဳင္နက္ အဆင္သင့္ျပင္ထားတဲ့ အုိးကုိအေပၚကေန အုပ္ေပးလုိက္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ ဖေယာင္းနံ႕သာသင္းနံ႕ေတြက အုိးမွာ ကပ္သြားပါျပီ။ ၃ မိနစ္ေလာက္ေနမွ အဲ့ဒီအုိးကုိ အသာလွပ္ယူလုိက္ျပီးေတာ့ ေရသန္႕သန္႔ျဖည့္ျပီး အုိးအဖံုးအုပ္ထားလုိက္ပါေနာ္။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ဖေယာင္းသင္းရည္ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီေနာ္။

အသင့္ျပင္ၾကရေအာင္ေနာ္ ႕ ႕ ႕ ႕
ပန္းကန္ျပားအေသးခ်ပ္ထဲကုိ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ထည့္၊ အေပၚကေန ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးျဖဴး၊ ေဘးကေန ငရုတ္သီးေတာင့္လံုးေၾကာ္ေလးထည့္ျပီး ျပင္ပါေနာ္။ ေရစစ္ထားတဲ့ ထမင္းကုိ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲထည့္ျပီး ဖေယာင္းသင္းရည္ေလးထည့္ျပီး ထမင္းျပင္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ အသင့္စားသံုးႏုိင္တဲ့ သၾကၤန္ထမင္းနဲ႕
ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ ရပါျပီေနာ္ ႕ ႕ ႕

2 comments:

  1. ပုစြန္ေျခာက္ပါ ေရစိမ္ၿပီးေရာေထာင္း...ပိုေကာင္းဧ။္.

    ReplyDelete
  2. အ၇မ္းၾကိဳက္တဲ႔၈ုိး၇ာအစာပါ

    ReplyDelete