Sunday, February 17, 2008

ငါးေသတၱာသုပ္


ငါးေသတၱာကုိ ဟင္းခ်က္စားလုိ႕တစ္မ်ဳိး၊ ေပါင္မုန္႕နဲ႔အလယ္ကေန ညွပ္ျပီး စားတတ္ၾကသလုိ တစ္ခါတေလမွာ သုပ္စားတတ္ၾကပါတယ္ေနာ္။ တစ္ခါတေလ အလုပ္ပင္ပန္းလာလုိ႕ ဟင္းမခ်က္ခ်င္ေတာ့ဘူး၊ မီးပ်က္သြားလုိ႕
ဟင္းခ်က္ဖုိ႕ခက္ေနျပီ၊ မီးလည္း မေမႊးခ်င္ဘူးဆုိရင္ေတာ့ ၀ယ္ထားတဲ့ ငါးေသတၱာကုိ အလြယ္တကူသုပ္စားလုိ႕ ရပါတယ္ေနာ္။ အခ်ိန္လည္းကုန္တာသက္သာ၊ လူလည္း မပင္ပန္းဘဲ အရသာရွိရွိေလး စားႏုိင္တာေပါ့ေနာ္။ ငါးေသတၱာသုပ္စားဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ငါးေသတၱာဗူး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕တုိ႕ပါေနာ္။





ေဂၚဖီထုပ္ကုိ အျပင္က အစိမ္းဖတ္ေတြ ဖယ္ပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေဂၚဖီဖတ္သံုးဖတ္ေလာက္ကုိ ခြါျပီးဆားေရထဲ အနည္းဆံုး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ရုိးရုိးေရနဲ႕ တစ္ခါထပ္ေဆး၊ ေရစစ္ျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္း ေရေဆး၊ ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ အေစ့ထုတ္ျပီး မထူမပါးေလး လွီးေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိလည္း အခြံႏႊာ၊ အလံုးလုိက္ ေရေဆး၊ ျပီးေတာ့ ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ပါးပါးလွီးျပီး အခုိးေတြ စင္သြားေအာင္ ေရနဲ႕နယ္ေဆးျပီး ညွစ္ပစ္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ အညွာေခၽြ၊ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးလွီးေပးထားပါ။ သံပုရာသီးကုိလည္း ေရေဆးျပီး အစိပ္ေလးေတြ စိပ္ေပးထားပါေနာ္။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ ငါးေသတၱာဗူးကုိေဖာက္ျပီး အထဲက ဆီေတြကုိ စစ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ ငါးအသားေလးေတြကုိခ်ည္း ဆယ္ျပီးေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထည့္ထားပါ။ ျပီးေတာ့မွ လွီးထားတဲ့ ေဂၚဖီ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိထည့္ပါ။ ျပီးရင္ ငံျပာရည္နဲ႕ ပဲမႈန္႕အက်က္မႈန္႕တုိ႕ကုိထည့္ပါ။ သံပုရာသီးစိပ္ေလးေတြကုိ ညွစ္ထည့္ပါ။ ျပီးေတာ့မွ လက္ေဆးျပီး ငါးနဲ႕ အသီးအရြက္ေတြအားလံုးႏွံ႕ေအာင္ ေသခ်ာလက္နဲ႕နယ္ေပးပါေနာ္။ အေပါ့အငံကုိေတာ့ ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိထည့္ေပးပါ။ ကိုယ္ႏွစ္သက္မယ့္ အရသာရျပီဆုိရင္ေတာ့ အသုပ္ကုိ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီေနာ္။ ၾကိဳက္တတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးနဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးပါ ကုိက္လုိက္ဦးေနာ္။ ခ်စ္ေမာင္ႏွမေတြလည္း ဟင္းခ်က္ရပ်င္းတဲ့အခါ၊ အလုပ္ေတြမ်ားျပီး ဟင္းခ်က္ဖုိ႕အခ်ိန္မရတဲ့အခါ ငါးေသတၱာသုပ္ေလး လုပ္စားၾကည့္ပါဦးလားေနာ္။

1 comment:

  1. မၽွ်ေဝေပးတာေက်းဇူးပါ အမေလး

    ReplyDelete