Thursday, February 21, 2008

ပုစြန္ခ်ဥ္ တည္နည္း

ဒီေန႕ မယုယုစံအပါအ၀င္ ေမာင္ႏွမမ်ားအားလံုးအတြက္ ပုစြန္ခ်ဥ္တည္နည္းေလးကုိ ေျပာျပပါရေစေနာ္။
ပုစြန္ခ်ဥ္တည္ဖုိ႕ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ ဒါမွမဟုတ္ အရြတ္ခပ္လတ္လတ္ (၂၅) က်ပ္သား၊ ထမင္း(ကေလးလက္သီးဆုပ္တစ္ဆုပ္)၊ ဆား (စားပြဲတင္ဇြန္း၄ ဇြန္း)၊ ငွက္ေပ်ာဖက္ စတာတုိ႕ပါေနာ္။
စစခ်င္းမွာ ပုဇြန္ေတြကုိ ေခါင္းက အခြံမာေတြခြာပစ္ပါ။ ေျခေခ်ာင္းေတြကုိ ဖယ္ပစ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါေနာ္။ ပုဇြန္အေကာင္သိပ္ၾကီးရင္ေတာ့ ေဘးအခြံေတြပါ အကုန္ခြာပစ္ပါေနာ္။ ျပီးေတာ့ ဇကာခံုးေလးထဲ ပုစြန္ေတြကုိထည့္ျပီး ေရစစ္ေပးထားပါ။ ငွက္ေပ်ာဖက္ေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားေပးပါ။ ဖက္မသံုးရင္ ပုလင္း/ အင္တံု/ စဥ့္အုိး စသျဖင့္ အသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။

ထမင္းကုိ ခပ္မာမာခ်က္ထားျပီး အေအးခံထားပါေနာ္။ ထမင္းေအးသြားျပီဆုိရင္ လက္ကုိ သန္႕ေအာင္ ေဆးျပီးေတာ့ ထမင္းမာမာနဲ႕ ဆာနဲ႕ ႏွံ႕ေအာင္ ထမင္းေက်ေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ထမင္းနဲ႕ ပုဇြန္အသားေတြကုိ ႏွံ႕ေအာင္နယ္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႕ ထုပ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖက္ကုိ ႏွစ္ထပ္သံုးထပ္ေလာက္ ေအာက္ခံထားျပီး အေပၚကေန ပုဇြန္နဲ႕ထမင္းနယ္ထားတာေတြကုိ ထည့္ျပီး က်စ္လ်စ္ေနေအာင္ ထုပ္ေပးပါ။ ဖက္မရွိခဲ့ရင္လည္း ခုနက နယ္ထားတဲ့ ပုဇြန္နဲ႕ ထမင္းေတြကုိ ပုလင္း ဒါမွမဟုတ္ အင္တံုထဲထည့္ျပီး အေပၚကေန ဆားေလးနည္းနည္းထပ္ျဖဴးျပီး ပိတ္စိမ္းပါးေလးအုပ္ျပီးေတာ့ ပိတ္စကုိၾကိဳးနဲ႕ခုိင္ေအာင္ခ်ည္ေႏွာင္ျပီး ပုလင္းနဲ႕သိပ္ထားတာဆုိရင္ အထဲကေန အခ်ဥ္ေတြလည္း စီးက်လာမွာမုိ႕ ပုလင္းေအာက္မွာ ေၾကြဇလံုတစ္ခုခံထားျပီး ပုလင္းကုိ ေဇာက္ထုိးထားေပးပါ။ အင္တံုနဲ႕ တည္ထားတယ္ဆုိရင္ အေပၚက ပိတ္စနဲ႕ အုပ္ျပီးရင္ အေပၚကေန ငရုတ္ဆံု ဒါမွမဟုတ္ ေက်ာက္ျပင္ကဲ့သုိ႕ ေလးလံမယ့္အတံုးၾကီးနဲ႕ ဖိထားေပးပါ။ ရာသီဥတုေအးရင္ေတာ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္ဖုိ႕ အခ်ိန္ၾကာမွာျဖစ္ပါတယ္ေနာ္။ ျမန္မာျပည္ရာသီဥတုနဲ႕ဆုိရင္ ငါးရက္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ပါျပီ။ အရမ္းခ်ဥ္သြားမွာစုိးရင္ေတာ့ ေရခဲေသတ္တာထဲ ထည့္ထားျပီး အခ်ဥ္ဓာတ္ထိန္းထားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။
ရလာတဲ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကုိမွ သုပ္စားတဲ့အခါမွာ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ထဲကုိထည့္ဖုိ႕ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတုိ႕ကုိ အခြံႏႊာ ပါးပါးလွီး ေရစင္ေအာင္ေဆးထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ ဂ်ဴးျမစ္ကုိလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး လွီးေပးထားပါ။ ပင္စိမ္း ဒါမွမဟုတ္ နံနံပင္နဲ႕ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႕ကုိလည္း ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးေပးထားပါေနာ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲကုိ ပုဇြန္ခ်ဥ္ရယ္၊ လွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ၊ ပင္စိမ္း၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းစတာေတြကုိထည့္၊ ျပီးေတာ့ အခ်ဳိမႈန္႕ေလးနည္းနည္းနဲ႕ ဆီတုိ႕ကုိ ထည့္ျပီး ေရာနယ္ပါ။ အဲ့ဒါဆုိရင္ေတာ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ေလး ရပါျပီေနာ္။

6 comments:

  1. လြမ္းလိုက္တာ ပုစြန္လည္းေစ်းျကီးလို ့ မ်က္စိနဲ ့ဘဲ စားေတာ့မယ္

    ReplyDelete
  2. ေက်းဇူးတင္လိုက္တာေနာ္။ ပုဇြန္ခ်ဥ္စားခ်င္ေနတာ ၾကာျပီ။ အခုမွ လုပ္နည္းေတြ႔ေတာ့တယ္။

    ReplyDelete
  3. ေနာ္ အရမ္းျကိုက္တယ္ ဇြန္ခ်င္သုပ္ကို၊၊ လုပ္စားအုံးမွ၊၊

    ReplyDelete
  4. အမေရဆားနဲ႔ထမင္းအခ်ဳိးအဆေလးေျပာျပပါလားဟင္။ ေက်းဇူးအထူးတင္ရွိပါသ္ွ။

    ReplyDelete
  5. sorry အမ။ ဆားေတာ့ေတြ႕ပီ။ ေသေသခ်ာခ်ာ မဖတ္မိတာ ကြၽန္ေတာ္အမွား ခင္ဗ်။ ထမင္းေတာ့ ဘယ္ႏွလံုးခ်က္ရမွာလဲ အမ။

    ReplyDelete
  6. မမလု ပိတ္စိမ္းပါးဆုိတာ ေက်ာင္းစိမ္း တထရြန္စကိုေျပာတာလား.. အဲဒါမရွိရင္ေကာ တျခားပိတ္နဲ႔လုပ္လုိ႔ရလား.. အေရာင္နဲ႔ ပိတ္ေကာရလား..

    ReplyDelete