Sunday, February 24, 2008

ေဂၚဖီဟင္းခါး

ဒီေန႕ေတာ့ ကြၽန္မေမာင္ႏွမေတြကုိ ျမန္လြယ္ေကာင္းဟင္းခ်ဳိခ်က္နည္းေလးနဲ႕ ေဂၚဖီဟင္းခ်ဳိေလး ခ်က္ေကြၽးပါရေစေနာ္။ ဟင္းခ်ဳိကုိေတာ့ ထမင္းနဲ႕စားတဲ့အခါပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အသုပ္ေတြ သုပ္စားတဲ့အခါမွာပဲျဖစ္ျဖစ္ ဟင္းခ်ဳိဟင္းခါးေလးနဲ႕ တဲြဖက္စားသံုးၾကတာ အက်င့္တစ္ခုပါပဲေနာ္။
ေဂၚဖီဟင္းခါးခ်က္ဖုိ႕အတြက္ လုိအပ္တာေတြကေတာ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲၾကာဇံအနည္းငယ္၊ ၾကက္ရုိး သုိ႕မဟုတ္ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းနဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းအနည္းငယ္တုိ႕ပါေနာ္။






ပထမဦးဆံုးမွာ ၾကက္ရုိးကုိ ခုတ္ထစ္ေဆးေၾကာျပီး ဆား၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲတုိ႕နဲ႕ နယ္ေပးပါေနာ္။ ခ်င္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိအခြံႏႊာေပးထားပါ။ ခ်င္းကုိေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးမွ်င္မွ်င္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ လွီးေပးပါ။ ပဲၾကာဇံကုိလည္း ေရစိမ္ေပးထားပါ။ ေဂၚဖီဖတ္ေတြကုိ တစ္ဖတ္ခ်င္းခြါျပီး ပုိးသတ္ေဆးၾကြင္းအာနိသင္္ကင္းေအာင္ ဆားရည္နဲ႕ နာရီ၀က္ေလာက္စိမ္ေပးပါ။ ျပီးေတာ့မွ ေရနဲ႕တစ္ခါထပ္ေဆးျပီးေတာ့မွ ေဂၚဖီဖတ္ေတြကုိ ခပ္ၾကီးၾကီးေလး ဖဲ့ထားေပးပါ။ တရုတ္နံနံကုိလည္း ေရေဆးျပီး ခပ္ရွည္ရွည္ေလးျဖတ္ထားေပးပါ။
အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ အုိးတစ္လံုးထဲ ၾကက္ရုိးေတြထည့္၊ ျပီးရင္ လွီးထားတဲ့ ခ်င္းကုိထည့္၊ ျပီးေတာ့ ဆား၊ သၾကားေလးနဲ႕ ပဲငံျပာရည္အက်ဲေလးနည္းနည္းထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါေနာ္။ ဟင္းရည္အုိး ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အခါ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ေလးေတြကုိ ငရုတ္ဆံုထဲ ထည့္ေထာင္း၊ ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိပါ မညက္တညက္ေလးထည့္ေထာင္းျပီး ငရုတ္ေကာင္းၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကုိ ပြက္ပြက္ဆူတဲ့ဟင္းရည္အုိးထဲ ထည့္ေပးပါေနာ္။ ဟင္းရည္နည္းနည္းက်သြားေအာင္ေရာ၊ ၾကက္ရုိးထဲက အခ်ုဳိရည္ထြက္လာေအာင္ေရာ ခပ္ၾကာၾကာေလးတည္ေပးပါ။ ငရုတ္ေကာင္းဟင္းခါးနံ႕ေလးေမႊးလာျပီ ၾကက္ရုိးလည္းႏူးေလာက္ျပီဆုိရင္ေတာ့ ၾကာဇံနဲ႕ ေဂၚဖီဖတ္ေတြကုိထည့္ျပီး ဟင္းရည္အုိးကုိ ေနာက္ထပ္ေပးဆူလုိက္ပါေနာ္။ ဟင္းရည္အုိးဆူတာနဲ႕ အေပါ့အငံျမည္း၊ လုိတဲ့အရသာေလးထည့္၊ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆုိရင္ တရုတ္နံနံေလးထည့္ျပီး ဟင္းအုိးခ်လုိက္ရံုပါပဲေနာ္။

0 comments:

Post a Comment